29.3.2016

Setlementti Puijolan ylläpitämän Tarinan vastaanottokeskuksen majoituspaikkojen määrä Siilinjärvellä supistuu. Maahanmuuttoviraston (Migri) toimeksiannon mukainen Tarinan majoituspaikkojen määrä on ollut 410 paikkaa. Migrin tuoreen päätöksen mukaan tästä supistetaan pois 110 paikkaa toukokuun loppuun mennessä, jolloin Tarinan majoituspaikkojen määrä on 300.

Enimmillään Tarinassa on ollut noin 340 turvapaikanhakijaa. Tällä hetkellä asukkaita on 323.

”On odotettavissa, että asukasmäärä pienenee kevään aikana, kun päätöksiä turvapaikkahaastatteluista alkaa tulla”, kommentoi Puijolan toiminnanjohtaja Eija Teerineva.

Migri on päättänyt supistaa eri puolilla maata toimivien vastaanottokeskusten kapasiteettia yhteensä 7 232 majoituspaikalla. Lisäksi 33 vastaanottokeskusta lakkautetaan kokonaan, ja määräaikainen sopimus päättyy kymmenen vastaanottokeskuksen osalta.

Migrin tiistaina julkaisemien supistusten jälkeen Suomessa on edelleen 22 400 turvapaikanhakijan majoituspaikkaa. Niistä 1700 on alaikäisten yksiköissä.

Tarina on yksi niistä vastaanottokeskuksista, joissa kaikki asukaspaikat eivät ole olleet käytössä. Tällä hetkellä majoituspaikkojen käyttöaste on 82 prosenttia.

Vastaanottokeskuksia perustetaan ja lakkautetaan tarpeen mukaan, todetaan Migrin tiedotteessa. Turvapaikanhakijoita on saapunut Suomeen maltillisesti alkuvuoden aikana. Paikkoja myös vapautuu, kun turvapaikanhakijat lähtevät maasta vapaaehtoisesti tai saavat kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Setlementti Puijola ylläpitää Tarinan lisäksi Leväsen hätämajoitusyksikköä Kuopiossa. Leväsen yksikön kirjoissa on tällä hetkellä 116 turvapaikanhakijaa.

Tähän mennessä Tarinan ja Leväsen yksiköistä kymmenkunta turvapaikanhakijaa on käynyt Maahanmuuttoviraston turvapaikkahaastattelussa.

Teksti: Katja Hedberg