27.3.2016

Kärhämät olivat muutamien asukkaiden välisiä

Setlementti Puijolan yläpitämässä Tarinan vastaanottokeskuksessa Siilinjärvellä on pääsiäisviikonloppuna tapahtunut kaksi kahakkaa, joihin poliisi on joutunut puuttumaan.

Pitkänäperjantaina asukkaiden kesken syntyi riitatapaus, jonka jälkeen yksi asukkaista vietiin putkaan. Toisin kuin julkisessa uutisoinnissa on kerrottu, paikalle ei hälytetty poliisipartioita. Poliisi oli paikalla päivittäisellä rutiinikäynnillään.

Lauantai-iltana Tarinassa syntyi riita, joka laajeni kuuden asukkaan väliseksi tappeluksi. Tarinan vartija hälytti paikalle poliisin. Paikalle tuli neljä poliisipartiota sekä ambulanssi. Tilanne päättyi nopeasti siihen, että kolme asukasta vietin putkaan ja kaksi KYSiin. Toinen KYSiin viedyistä on raskaana oleva nainen.

Tarinan vastaanottokeskuksen johtaja Juha Huttunen, mistä Tarinan äkilliset levottomuudet johtuvat?
”Tarina on iso talo, meillä on yli 300 asukasta. Nämä viikonlopun kärhämät syntyivät muutamien ihmisten välisistä erimielisyyksistä ja kärjistyivät tappeluksi.”

Millainen tunnelma Tarinassa on?
”Tunnelma on edelleen rauhallinen, mutta nyt ilmapiirissä on havaittavissa jännittyneisyyttä. Kutsut Maahanmuuttoviraston turvapaikkahaastatteluihin viipyvät, ja asukkaat ihmettelevät prosessin hitautta. Asukkaat haluaisivat jo kovasti ryhtyä järjestämään uutta elämänsä, mutta he asuvat edelleen hyvin ahtaasti, ja odottaminen kysyy tietysti kärsivällisyyttä. Kyse on ihmisten tulevaisuuden kannalta isoista asioista.”

Miksi Puijolan ylläpitämien molempien vastaanottokeskusten, Siilinjärven Tarinan ja Kuopion Leväsen turvapaikkahaastattelut ovat käynnistyneet näin hitaasti?
”Kovasti odotamme, että haastattelut pian alkaisivat meidänkin osaltamme. Leväsen ja Tarinan asukkaat joutuvat matkustamaan Migrin (Maahanmuuttovirasto) haastatteluihin Lappeenrantaan. Tietojeni mukaan Lappeenrannan toimintapisteen perustamisessa on ollut muun muassa teknisiä ongelmia, jotka valitettavasti ovat hidastaneet haastatteluprosessin käynnistämistä.”

Mitä voit johtajana tehdä, jotta rauha palaa eivätkä kärhämät jatku Tarinassa?
”Avaamme tilanteita keskustelemalla. Riitojen taustalla on henkilökohtaisia syitä, eikä niitä voi ratkoa kuin keskustelujen kautta. Lisäämme myös vartiointia. Näin pyrimme ehkäisemään uusia mahdollisia kärhämiä. Kyse on myös siitä, että huolehdimme henkilökuntamme jaksamisesta.”

Miten yhteistyönne virkavallan kanssa toimii?
”Erittäin hyvin. Keskusteluyhteys on toimiva. Meillä on omat kummipoliisit sekä Leväsellä että Tarinassa. Suunnittelemme turvallisuuteen liittyviä asioita myös ennakolta poliisin kanssa.”

Onko siilinjärveläisillä syytä olla huolissaan?
”Kuntalaisilla ei ole syytä huoleen Nämä tilanteet ovat olleet Tarinan sisäisiä ja asukkaiden välisiä.”

Komisario Jari Uusitalo Itä-Suomen poliisista, millaisilta Tarinan viikonlopun kärhämät näyttäytyvät virkavallan kannalta?
”Ne ovat olleet Tarinan sisäisiä, jäsenten välisiä selvittelyjä. Tavallaan ne olivat odotettujakin eivätkä ne siksi yllättäneet meitä. Kun on noinkin paljon ihmisiä pienissä tiloissa, voi turhautuminen purkautua tällä tavalla.”

Kuinka usein poliisi käy Tarinassa?
”Käymme kaikissa Itä-Suomen vastaanottokeskuksissa kerran päivässä. Ne ovat rutiinikäyntejä ja viestivät siitä, että olemme lähellä. Se on myös ennalta ehkäisevää toimintaa. Perjantainakin olimme Tarinassa valmiiksi rutiinikäynnin takia paikalla, kun siellä syntyi riitaa.”

Tarinan sairaala on toiminut vastaanottokeskuksena yli viisi kuukautta. Onko se näkynyt poliisin työssä?
”Kokonaisuutena asiat ovat sujuneet erittäin hyvin. Kuten totesin, nämä viikonlopun tapahtumatkaan eivät yllättäneet. Me suomalaisetkin osaamme riidellä, emme ole tässä asiassa yhtään parempia. Tarinan osalta erittäin hyvää on sekin, ettei asukkaiden ja kantasuomalaisten kesken ole ollut yhteenottoja.”

Onko siilinjärveläisillä syytä huoleen?
”Ei lainkaan.”’

Teksti: Katja Hedberg