4.8.2016

Irja Koski on työurallaan ollut talousasioiden osaaja. Vapaaehtoistyössään hän on löytänyt elämäänsä uusia kokemuksia – ja uutta sisältöä. ”Hyödyllisyydentunne on meille kaikille erittäin tärkeää. Siitä pääsee osaliseksi, kun tekee muille hyvää”, hän kokemuksesta tietää.

Irja Koski on työurallaan ollut talousasioiden osaaja. Vapaaehtoistyössään hän on löytänyt elämäänsä uusia kokemuksia – ja uutta sisältöä. ”Hyödyllisyydentunne on meille kaikille erittäin tärkeää. Siitä pääsee osaliseksi, kun tekee muille hyvää”, hän kokemuksesta tietää.

Ilta Tarinassa paljasti, kuinka jännittävää vapaaehtoistyö voi olla vastaanottokeskuksessa. Yksi kokemus oli yhteinen: kun antaa toiselle, saa itse vielä enemmän.

 Teksti ja kuvat: Katja Hedberg

Siilinjärveläisellä Irja Koskella on unelma. Hän haluaisi muuttaa maailmaa sellaiseksi, että joka ikinen ihminen voisi tuntea itsensä hyödylliseksi.

”Sellainen tunne on tavattoman tärkeää. Ajatellaanpa ihmistä, joka ei saa kokea olevansa hyödyksi muille. Hänen täytyy olla aika lailla onneton”, Koski pohti Siilinjärvellä Tarinan vastaanottokeskuksessa, jossa vapaaehtoiset kokoontuivat yhteiseen tapaamiseen.

Koski itse tietää hyödyllisyyden tunteesta ja hyvän tekemisestä paljon. Kun Setlementti Puijolan ylläpitämä Tarinan keskus viime syksynä avattiin, Koski tuli mukaan keittiöhommiin ja auttamaan ruuanlaitossa. Sittemmin hän on käynyt Tarinassa asuvien turvapaikanhakijoiden kanssa pilkillä, uistelemassa, metsäretkellä, risteilemässä Kallavedellä – muun muassa. On hän kaukaa tulleita saunottanutkin.

”Tässä harrastuksessa oppii koko ajan uutta”, hän sanoo ja on vahvasti sitä mieltä, että vanha sanonta hyvän tekemisestä on totisinta totta:

”Kun antaa muille, saa itse vielä enemmän.”

Anja Pasanen (vas.) ja Inkeri Rissanen. Kaksikko on johdattanut Tarinan asukkaita suomen kielen saloihin – ja oppinut samalla itsekin paljon uutta.

Anja Pasanen (vas.) ja Inkeri Rissanen. Kaksikko on
johdattanut Tarinan asukkaita suomen kielen saloihin
– ja oppinut samalla itsekin paljon uutta.

Tarinan illassa oli mukana myös muun muassa Anneli Puurunen, joka hänkin on antanut turvapaikanhakijoille kaikkein arvokkainta, omaa aikaansa.

”Olemme käyneet muun muassa eläinpuistossa ja Korkeakoskella Maaningalla. Asukkaat ovat tulleet innoissaan mukana. Kun talvella järjestimme pilkkireissun, ajattelimme, että ehkä kymmenisen innostuu lähtemään. Mutta mukaan tuli 50 Tarinan asukasta”, Puurunen muistelee hymyillen.

Pelko ja ennakkoluulot katosivat

Aikuislukion kieltenopettajina uransa tehneet Anja Pasanen ja Inkeri Rissanen ovat olleet myös tuttu näky Tarinan käytävillä. Kaksikko on käynyt Tarinassa opettamassa turvapaikanhakijoille suomen kieltä.

”Pelkäsin kamalasti erilaisuutta.”

”Havahduin toimimaan syksyllä, kun pakolaistilanne maailmalla muuttui. Vapaaehtoistyö on minulle tarkoittanut mahdollisuutta tehdä jotain hyvää toisen hyväksi. Me suomalaiset voimme kyllä vaikuttaa siihen, kuinka turvapaikanhakijat maahamme sopeutuvat”, Pasanen pohti.

Inkeri Rissaselle ei ollut aluksi lainkaan selvää, että vapaaehtoistyö turvapaikanhakijoiden kanssa olisi juuri hänen juttunsa.

”Pelkäsin kamalasti”, Rissanen palaa viime syksyn tuntoihinsa.

On pakko kysyä, mitä hän pelkäsi.

”Erilaisuutta”, Rissanen vastaa ja myöntää, että on talven aikana joutunut käsittelemään ja pöyhimään omia ennakkoluulojaan.

Nyt Rissanen pystyy jo hymyilemään muidenkin ennakkoluuloisille arveluille ja käsityksille.

”Aika moni siilinjärveläinen ennusti, mitä kaikkea pahaa tapahtuu kun tulee kesä ja suomalaiset kulkevat keveissä vaatteissaan. Nämäkin puheet ovat nyt hiljentyneet, kun mitään pahaa ei ole tapahtunut.”

Rissanen sanoo oppineensa vapaaehtoistyön kautta paljon uutta.

”Tiedän nyt paljon enemmän erilaisista kulttuureista. Ja kun kylillä näkee Tarinan asukkaita, saan osakseni iloisia vilkutuksia ja tervehdyksiä. Se tuntuu äärettömän hyvältä.”

Vapaaehtoistyö – iloa, vaitioloa ja tasa-arvoa

Vapaaehtoisten tapaamisessa oli mukana Puijolan ylläpitämästä Monikulttuurikeskus Kompassista ohjaaja Varsha Shurpali.

”Vapaaehtoistyön syvin anti on ilon jakaminen”

”Vapaaehtoistyön syvin anti on ilon jakaminen – sinä annat iloa muille ja saat sen takaisin. Ilo on asia, joka aina nousee esille kun vapaaehtoistyön merkitystä tutkitaan”, totesi Shurpali, joka työskentelee Kompassin vapaaehtoistyön vastuuhenkilönä.

Shurpali muistutti, että vapaaehtoistyössäkin pitää huolehtia omasta jaksamisestaan. Vapaaehtoistyö ei saa muuttua nimensä mukaisesti työksi.

”Jos näin käy, ilo katoaa.”

Shurpali muistutti myös vapaaehtoistyön vastuullisuudesta.

”Vaitiolovelvollisuus on tärkeä osa vapaaehtoistyötä.”

Tarinan apulaisjohtaja Silja Huttunen nosti esille myös tasapuolisuuden vaatimuksen.

”Meidän on kohdeltava asukkaitamme niin tasapuolisesti kuin mahdollista. Heillä saattaa olla takanaan hyvinkin traumaattisia kokemuksia. Me voimme työllämme osoittaa, että täällä ihmiset ovat keskenään tasa-arvoisia taustasta riippumatta.”

Huttunen toteaa tuntevansa kiitollisuutta vapaaehtoisen arvokkaasta työpanoksesta.

”On hienoa, että moni on tehnyt vapaaehtoistyötä Tarinassa jo tosi pitkään. Yhteistyömme eri järjestöjen kuten SPR:n ja Siilinjärven seurakunnan kanssa synnyttää paljon hyvää, joka tukee tärkeällä tavalla arkista työtämme Tarinassa”, Huttunen kiittää.

Keskusteluissa koko elämän kirjo

Tasapuolisuuden tärkeyden on omassa vapaaehtoistyössään huomannut myös Juha Poukko, joka Tarinassa on ollut suomen kielen apuopettaja ja lukuryhmien vetäjä. Poukko on kulkenut turvapaikanhakijoiden rinnalla myös monissa arjen tilanteissa ja on tätä nykyä tuttu sekä odotettu henkilö Tarinassa.

”Oma rohkeuteni on lisääntynyt.”

”Takana on lukuisia, antoisia keskusteluja. Jutuissa on käyty läpi koko elämänkirjo. Yritän muistaa kohtaamisissa tasapuolisuuden, joka on tärkeä asia.”

Poukko muistaa, kuinka vapaaehtoistyö aluksi jännitti.

”Oma rohkeuteni on lisääntynyt. Olen saanut ja oppinut paljon. Nyt voin sanoa jotain jo arabian ja darin kielelläkin”, Poukko hymyilee.

Tarinassa pyörii keskuksen ohjaajien vetämiä säännöllisiä kerhoja, joihin voi mennä vapaaehtoisena apuohjaajaksi. Kerhoissa muun muassa luetaan yhdessä, mutta harrastetaan myös itämaista tanssia. Lautapeli- ja leffakerhoon voi tulla ihan vain tutustumaan – ja samalla tutustuu asukkaisiin.

 

Jos kiinnostut tekemään vapaaehtoistyötä Tarinan vastaanottokeskuksessa, voit lähettää yhteystietosi osoitteeseen:  vapaaehtoistyo.tarina@puijola.net Voit myös kertoa, millaista vapaaehtoistyötä haluaisit tehdä. Seuraava vapaaehtoisten tapaaminen on Tarinassa 7. syyskuuta klo 17-19.

Seuraava Tarinan avoin lauantai on 6. elokuuta klo 14-16. Asukkaat myyvät Tarinan pihalla muun muassa käsitöitään. Ohjelmaan kuuluu myös pihapelejä. Tapahtuma on kaikille avoin.

Vapaaehtoisten tapaaminen houkutti Tarinaan neljätoista osanottajaa, joista osa oli konkareita ja osa vasta pohti, mitä uutta vapaaehtoistyö voisi omaan elämään tuoda.

Vapaaehtoisten tapaaminen houkutti Tarinaan neljätoista osanottajaa, joista osa oli konkareita ja osa vasta pohti, mitä uutta vapaaehtoistyö voisi omaan elämään tuoda.