”Kun on koti tai asunto, josta voi lähteä ja jonne voi palata, arjen vahvin perusta on kunnossa”, tietävät Puijolan asumisneuvojat Anni Lantta ja Teemu Laitinen.

Puijolan uusi tiimipari auttaa ARA-vuokralaisia asumisen ongelmissa. ”Ohjaamme henkilökohtaisesti löytämään apua oikeasta paikasta. Meihin kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä, mahdollisimman aikaisessa vaiheessa”, asumisneuvojat Teemu Laitinen ja Anni Lantta vinkkaavat.

 Teksti ja kuva: Katja Hedberg

Joka viikko kaksi häätöä sekä viisi ulosottoon asti edennyttä maksujen rästitapausta – vuokra-asumisen todellisuutta Pohjois-Savossa.

Karut lukemat ovat vuodelta 2015. Numeroiden taakse kätkeytyy paitsi inhimillistä hätää, myös kalliita kuluja: yhden häädön on laskettu maksavan 5000-10000 euroa. Summa koostuu muun muassa ulosoton ja oikeudenkäynnin kuluista.

Vuokra-asumisen ongelmiin pureudutaan Kuopiossa nyt uudella ja ainutlaatuisella tavalla. Setlementti Puijolassa aloitettu Avain-asumisneuvonta auttaa ja tukee kaikkia Kuopiossa toimivia ARA-vuokra-asuntoyhtiöiden asukkaita – palvelu, jota ei kaupungissa aiemmin ole ollut.

Avain-asumisneuvonnan kautta halutaan tavoittaa ihmiset, joilla on erilaisia ongelmia asumisensa kanssa. Asukkaalla voi olla vuokrarästejä tai hänellä voi olla vaikeuksia huolehtia asunnon kunnosta. Hänellä voi olla myös uhka joutua häädetyksi ja sitä kautta asunnottomaksi. Naapuririitojakin voidaan selvitellä asumisneuvonnassa.

Avain-hankkeen rahoittavat Kuopion kaupunki, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA sekä kuusi Kuopiossa toimivaa vuokrataloyhtiötä, joilla on kaupungissa noin 13 000 kohtuuhintaista vuokra-asuntoa. Hankkeen rahoitus ulottuu alkuvaiheessa vuoden 2017 loppuun.

Tilastot eivät kerro koko totuutta

Avain-hanke työllistää Puijolassa kaksi henkilöä. Asumisneuvojina aloittaneet Teemu Laitinen ja Anni Lantta tietävät, että uudenlainen palvelu tulee tarpeeseen.

Vuonna 2015 ARA-vuokra-asunnoissa jouduttiin Pohjois-Savon alueella tekemään 100 häätöä. Tilastojen mukaan samana vuonna ulosottoon asti eteni 278 toimeksiantoa.

Teemu Laitinen: ”Monesti on häpeällistä tunnustaa, että ote asumisesta alkaa herpaantua. On silti tärkeää ottaa meihin yhteys mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.”

”Häätöuhkia on kuitenkin tilastolukuja huomattavasti enemmän. Aika usein maksuhäiriö saadaan sovittua vuokralaisen ja vuokranantajan kesken, ennen kuin asia etenee oikeuteen asti”, kertoo vastaavana asumisneuvojana työskentelevä Teemu Laitinen.

Laitisen mukaan uusi asumisneuvonnan palvelu sai alkunsa vuokrayhtiöiden toiveista.

”Monipuoliselle asumisneuvonnalle on selvästi tarvetta. Erityisen tärkeänä yhtiöt pitävät sitä, että vuokra-asumisensa kanssa ongelmiin joutunut saa henkilökohtaista neuvontaa ja palvelua.”

Avain-asumisneuvonnan tavoite on luoda ensimmäisen toimintavuoden aikana toimintamallit uudelle palvelulle.

”Yksi tärkeä tavoite on, että jo ensimmäisen vuoden aikana pystymme palvelemaan asiakkaitamme niin, että häädöt vähenevät. Kun tämä tavoite täyttyy, vuokrayhtiöiden häätökulut pienenevät merkittävästi”, Anni Lantta toteaa.

Palvelu on henkilökohtaista ja luottamuksellista

Yksi tärkeä osa asumisneuvojien työtä on ajanmukaisen tiedon jakaminen asiakkaille.

”Ammatillinen ohjauksemme tarkoittaa sitä, että osaamme ohjata asiakkaan hakemaan tietoa ja apua oikeasta paikasta. Olemme myös rinnalla kulkijoita silloin, kun apua lähdetään hakemaan”, Teemu Laitinen avaa asumisneuvojan työnkuvaa.

Anni Lantta: ”Tutkimustenkin mukaan asunto on vahvin ankkuri, joka pitää meidät yhteiskunnassa kiinni. Odotan innolla, mitä ehdimme vuoden mittaan saada aikaan.”

Avain-asumisneuvonnan keskeistä palvelua ovatkin juuri henkilökohtaiset tapaamisen ja keskustelut.

”Monesti on vaikeaa ja jopa häpeällistä tunnustaa, että ote asumisesta alkaa herpaantua. Olisi tärkeää, että asiakas rohkenee ottaa meihin yhteyden mahdollisimman aikaisessa vaiheessa – heti, kun esimerkiksi vuokran maksamisessa alkaa olla vaikeuksia”, Laitinen rohkaisee.

Avaimessa annettava neuvonta on ehdottoman luottamuksellista, ja Puijolan muun toiminnan tapaan poliittisesti ja uskonnollisesti riippumatonta.

”Joskus jo hyvä keskustelu ja yksi tapaaminen voivat auttaa asiakasta. Siksi on tärkeää, että olemme helposti ja nopeasti tavoitettavissa. Olemme aidosti matalan kynnyksen neuvontapaikka”, Anni Lantta korostaa.

Asunto on ankkuri, joka pitää kiinni elämässä

Puijolan asumisneuvojat ovat pestistään ja uudesta neuvontapalvelusta innostuneita.

”On mahtavaa olla luomassa Kuopioon uutta, selvästi tärkeää palvelua. Asuminen on niitä keskeisiä asioita, joiden kautta elämä pysyy hallinnassa. On hienoa, jos voin edes vähän olla auttamassa ihmisiä tässä tärkeässä asiassa”, Teemu Laitinen sanoo.

Myös Anni Lantta näkee, että nyt ihmisiä autetaan keskeisessä arjen asiassa.

”Tutkimukset todistavat, että asunto on se vahvin ankkuri, joka pitää meidät yhteiskunnassa kiinni. Odotan innolla, mitä kaikkea ehdimme vuoden mittaan saada aikaan”, hän toteaa.

Laitinen työskenteli ennen asumisneuvojan pestiään muun muassa ohjaajana Puijolan vastaanottokeskuksissa Kuopiossa ja Siilinjärvellä sekä apulaisjohtajana SPR:n vastaanottokeskuksessa Suonenjoella.

Lantta on työurallaan tehnyt monipuolisesti ohjaajan työtä useiden eri asiakasryhmien kanssa.


Avain-asumisneuvonnan rahoittavat Kuopion kaupunki, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA sekä Kuopiossa toimivat kuusi ARA-vuokrataloyhtiötä: Niiralan Kulma Oy, Kiinteistö-KYS Oy, Kuopas Oy, Lumo-kotikeskus / VVO, Avara Oy, M2-kodit / Y-asunnot.

Puijolan Avain-asumisneuvojat työskentelevät Setlementti Puijolan tiloissa, Kompassin yläkerrassa osoitteessa  Hapelähteenkatu 33, 70110 Kuopio.

Teemu Laitinen: puh. 050 339 4295, Anni Lantta: puh. 050 352 0886
e-mail: asumisneuvonta@puijola.net