Valmista! Äitienpäiväkonsertin leivonnaisia olivat tekemässä muun muassa Somayeh Rajabi (vas.), Anneli Martiskainen ja Mirja Sirvio-Pulkkinen Savon Martoista, Hamdi Hussen Gaal, Lobna Al-Shaheen, Jasmin Al-Azavi sekä Marttojen Heta Nykänen.

Tarinan turvapaikanhakijat ja Savon Martat leipovat ainutlaatuiseen konserttiimme afganistanilaista taatelipullaa ja irakilaista piirakkaa.

Teksti ja kuvat: Katja Hedberg

Ei, ei. Tämä on väärää chiliä! Entäs taikina, liian paksua!

Meininki on mielenkiintoista, kun keittiössä ryhdytään leipomaan afganistanilaiseen, irakilaiseen ja somalialaiseen tyyliin.

Maustaminen on erityisen tarkkaa. Teelusikallisia tai desimittoja ei silti tarvita. Vuosien tuoma kokemus sekä taitavat kädet tietävät, millainen hyppysellinen suolaa tarvitaan tai kuinka paljon lirautetaan vettä jauhojen kaveriksi.

Afgaani Somayeh Rajabin taidot tunnetaan jo: hänet on
kutsuttu kokkaamaan myös kuopiolaisten juhlatapahtumiin.

Ja kun uunista tulee ulos valmista, alkaa kriittinen maistelu: Hyvää on, mutta voisiko olla vielä parempaa? Tuliko chiliä tarpeeksi? Pitäisikö juustoa olla ripaus enemmän?

Alla olevat kuvat kuvateksteineen kertovat tunnelmista ja tuloksista Savon Marttojen keittiöstä Kuopiosta, jossa viime syksystä lähtien on pidetty Tarinan vastaanottokeskuksessa Siilinjärvellä asuville turvapaikanhakijoille Makuja-kokkauskursseja. Tällä kertaa kurssilaisten tehtävä oli valmistaa

koeleivonnaiset kahden viikon päästä järjestettävän äitienpäiväkonsertin yleisölle.

”Tällaista taikinaa on juuri oikeanlainen”, selvensi
irakilainen Jasmin Al-Azawi toiveitaan kännykkäkuvan avulla.

Ja mikä oli lopputulos? Kun keskiviikkona 10. toukokuuta Siilinjärven seurakuntatalolle saapuu Amanj & Dostan -orkesteri ja alkaa ”Lauluni aiheet” -äitienpäiväkonsertti, saa yleisö herkutella makeilla taatelipullilla sekä suolaisilla kasvis- ja kanapiirakoilla.

Entä se tärkein, maku? Sen voi tiivistää kahteen sanaan – pullat ja piirakat olivat suussa sulavia.

Setlementti Puijolan ylläpitämän Tarinan asukkaat ovat viime syksystä lähtien osallistuneet isolla joukolla Savon Marttojen Makuja -kursseille.

Somalialainen Hamdi Hussen Gaal pyöräytti herkullisia
vehnäleipiä.

”Kursseilla on käynyt jo noin 60 turvapaikanhakijaa, ja vielä on yksi kurssi edessä kevään aikana”, kertoo kotitalousasiantuntija Heta Nykänen.

Nykänen tunnetaan naisena, joka tietää kokkaamisesta suurin piirtein kaiken mahdollisen ja vähän mahdottomankin.

”Mutta uutta olen minäkin Tarinan asukkaiden seurassa oppinut. Ruuan laittamien yhdessä on ollut kiintoisaa. Miehet ovat olleet erityisen innokkaita ja aikaansaapia”, Nykänen kiittää.

Nykänen suuntaa leipurinaisten kanssa Siilinjärven seurakuntatalolle kymmenes toukokuuta jo puolen päivän aikaan. Keittiössä alkaa tuolloin kova vilske.

Ja kun tulee ilta, kello lyö 17.45 ja ovet avataan – yleisö voi tulla sisään. Instrumentit on viritetty, ja herkut katettu pöytään. Ainutlaatuinen tapahtuma voi alkaa.

Konserttilippuja voi ostaa Tarinan vastaanottokeskuksesta Siilinjärvellä ja Kompassista Kuopiossa. Setlementti Puijolan, Siilinjärven seurakunnan ja Savon Marttojen yhdessä järjestämästä tunnelmallisesta konsertista voit lukea lisää toisaalta verkkosivultamme:

https://puijola.net/2017/04/tassa-konsertissa-sanat-sattuvat-suoraan-sydameen/