Mahdollisuuksien tori oli nimensä mukainen: monikulttuurinen meininki näkyi ja kuului, kun Kuopio esitteli kansainvälistä ilmettään.

Mahdollisuuksien tori houkutti torille mukavasti väkeä.

Päälavan ohjelma alkoi, kun tapahtuman juontaja Juha Jylhäsalmi haastatteli Kompassin kotoutumisen asiantuntijaa Tsega Kiflietä. ”Kuopio on todella monikulttuurinen ja kansainvälinen kaupunki. Kuopiolaisten joukossa on edustettuna 100 eri kansalaisuutta”, Kiflie totesi.

Mahdollisuuksien tori tulvi värejä.

Kompassissa harjoittelijana työskentelevä Annika Koivistoinen loihti lapsille kasvomaalauksia…

…Ja tässä lopputulos. Kolmevuotiaan Eveliina Helmensalon poskea koristaa sininen tähti.

Nadia Afrin Jyoti esitti bangladeshilaista tanssia, joissa oli tarina muun muassa tytön ja pojan kohtaamisesta sekä hääjuhlista.

Kompassin teltalla oli mahdollisuus tutustua monikulttuurikeskuksen toimintaan.

Nagia Sireesha Vangipurapu tuli torille tyttärensä Sri Rishitan kanssa. Ilmapallo oli tietysti mieluisa muisto tapahtumasta.

Tunisiasta kotoisin oleva Hanine Vilokki tulkitsi kirkkaalla äänellään lauluja, joiden aiheet kertovat rakkaudesta, päättäväisyydestä ja vallankumouksellisuudesta.

Hanine Vilokin esiintyessä väki rohkeni tulla jo lähemmäksi esiintymislavaa.

Kompassin kaksikko, koordinaattori Johanna Rastas (vas.) ja ohjaaja Varsha Shurpali huolehti taustalla, että Mahdollisuuksien torin järjestelyt sujuivat hyvin.

Toritelttojen rekvisiitat kertoivat kansainvälisyydestä.

Maailma tuli Kuopion torille.

Monse Villarroelin (kesk.) johtama tanssiryhmä Baddest dolls näytti, kuinka oikein twerkataan. Mukana myös Laura Laitinen (vas.) ja Reetta Venäläinen (oik).

Baddest dolls ryhmäpotretissa: Takana Reetta Pekkarinen (vas.) ja Reetta Korhonen. Istumassa Reetta Venäläinen (vas.), Milla Mustonen, Laura Laitinen, Henna Väisänen ja Monse Villarroel.

Taikuri Alfrendo hauskutti ja ihmetytti yleisöä. Hauskat jutut sisälsivät myös viisautta: ”Jos ei halua sydämensä pohjasta ymmärtää toista, on ymmärtäminen mahdotonta”, taikuri muun muassa totesi temppujensa ohessa.

Taikurin kengät, joiden nauhat pyörähtivät rusetille ihan itsestään, hiukan lahjetta heiluttamalla.

Yleisön joukossa liikkui myös suojatie-enkeli, Kuopion kaupungin vapaaehtoistyöntekijänä toimiva Mari Korhonen.

Turkkilainen rumpali ja laulaja Cagla Aaltonen sekä filippiiniläinen kitaristi Sammy Asuncion toivat lavalle aivan uutta meininkiä, kun duo esitti CCR:n, Bob Marleyn ja The Policen tuotantoa.

Sammy Asuncionin kitara on maailmaa ja elämää nähnyt. ”Kitarani on tehty 1970-luvulla. Sen pinnassa näkyvät lukuisat kosketukset ja esiintymiset”, Asuncion totesi.

Cagla Aaltonen toi rytmiä djembe-rummullaan.

Seitsenvuotias Mino Rissanen sai taikuri Alfrendolta ilmapallosta taiteillun pupun. Mukana torilla myös isä Mikko Rissanen.

Kuopiolainen katutanssiryhmä FreeZtyle valoitti jälleen yleisön vauhdikkaalla vedollaan. Ryhmässä tanssivat Fanni Oja, Katri Nousiainen, Henna Väisänen ja Reetta Korhonen.

Teksti ja kuvat: Katja Hedberg

Kuopion Mahdollisuuksien tori -tapahtuma starttasi liikkeelle, kun torin päälava täyttyi kahden tunnin ajan musiikilla, tanssilla ja taikatempuillakin.

Monikulttuurikeskus Kompassin suunnittelema ohjelma oli värikäs ja vahvasti monikulttuurinen. Lavalla nähtiin esiintyjiä seitsemästä eri maasta.

”Ammattimaisia esityksiä kelpasi katsoa ja tarjota torin yleisölle. Kaikki ohjelmanumerot onnistuivat hienosti”, totesi Setlementti Puijolan Kompassin koordinaattori Johanna Rastas tyytyväisenä päivän antiin.

Paikalle sattuneet turistit hämmästelivät sitä, kuinka monipuolista ohjelmaa he pääsivät näkemään.

”Varsinkin Hanine Vilokin kirkasääninen laulu tuntui miellyttävän muualta tulleita. Ammattimuusikko, filippiiniläinen kitaristi Sammy Asuncion nosti yhdessä laulaja Cagla Aaltosen kanssa myös esitysten tason huippuunsa.”

Rastas oli erityisen tyytyväinen siihen, kuinka eri järjestöjen telttapisteet tarjosivat tietoa, mutta myös silmänruokaa.

”Koristelut oli mietitty ja toteutettu hienosti”, Rastas kehui.

Kompassin teltalla riitti myös kävijöitä. Kun Taikuri Alfrendo esityksensä jälkeen ryhtyi loihtimaan ilmapalloista lapsille monen sortin otuksia, teltalle oli jonoa useamman tunnin ajan.

Alfrendo veti lavalla esityksen, jossa tiivistyi toritapahtuman monikulttuurinen sanoma. Temppujen ja taikojensa ohessa Alfrendo välitti yleisölleen _ lapsille ja aikuisille – viestiä muun muassa erilaisuuden hyväksymisestä, aidosta ystävyydestä ja kiusaamisen tyhmyydestä.

Telttapisteissä käyneiden kesken arvottiin kaksi risteilylippua. Arpaa suosineelle voitosta on ilmoitettu henkilökohtaisesti.