Kun asiakas tulee Aggrediin, paikalla on Arja Airaksisen ja Pasi Raatikaisen lisäksi lähes aina Turre. ”Koira rauhoittaa ja nostaa toisinaan asiakkaasta esille herkän puolen. Koiran mukanaolo myös karistaa rooleja, kuoren alta tulee helpommin esille aito ihminen”, Airaksinen ja Raatikainen tietävät.

Syyskuun koulutustilaisuudessa ja seminaarissa on luvassa työpajoja sekä mielenkiintoisia luentoja ajankohtaisista aiheista.

Teksti ja kuva: Katja Hedberg

Kun pelko kasvaa ihmisen mielessä riittävän suureksi, pelko voi lopulta purkautua väkivallalla, sanoo Aggredi Kuopion hankevastaava Arja Airaksinen.

Jos pelkoa ei osaa käsitellä, se voi alkaa näyttäytyä vihana, sanoo puolestaan hankkeen ohjaaja Pasi Raatikainen.

Kaksikko on luotsannut Aggredi-hanketta Kuopiossa kahden ja puolen vuoden ajan. Hankkeessa tarjotaan hoidollista keskusteluapua henkilöille, jotka ovat syyllistyneet kodin ulkopuolella väkivaltaiseen tekoon.

Arja Airaksinen huomauttaa, että poliisin tilastojen mukaan Kuopio on erittäin turvallinen kaupunki.

Tavoite on kehittää paikallista väkivaltatyötä sekä vahvistaa alan toimijoiden välistä verkostoa.

”Sekin pitäisi ymmärtää nykyistä laajemmin, että väkivaltaisuutena purkautuva huonovointisuus ei ole sidoksissa kulttuuriin, uskontoon tai kansallisuuteen”, Airaksinen painottaa viitaten tuoreeseen, Turussa tapahtuneeseen puukotustapaukseen.

Niin turvallinen paikka kuin Kuopio onkin, kodin ulkopuolista väkivaltaa tapahtuu. Ajassa kiinni pysyvä Aggredi järjestääkin syyskuussa kaksi tärkeää tapahtumaa.

Keskiviikkona kolmastoista syyskuuta Aggredin tiloissa Hapelähteenkadulla pureudutaan väkivaltaiseen radikalisoitumiseen ja ekstremismiin. Kouluttajaksi saapuu Oulusta valtakunnallisen Radinet-hankkeen projektipäällikkö Jani Kaisto.

Tapahtuman tavoite on kehittää paikallista väkivaltatyötä sekä vahvistaa alan toimijoiden välistä verkostoa.

Koulutus- ja keskustelutilaisuudessa avataan muun muassa sitä, mitä väkivaltainen radikalisoituminen ja ekstremismi ovat, kuinka niitä voi ehkäistä ennalta ja mitä korjaava työ radikalisoitumisessa tarkoittaa Suomessa ja Kuopiossa.

Jani Kaisto vetää tapahtuman yhteydessä työpajaa, jossa työskennellään toteutuneiden asiakastapausten pohjalta.

Tilaisuus järjestetään Aggredin tiloissa osoitteessa Hapelähteenkatu 35 keskiviikkona 13. syyskuuta kello 12-16.

Tapahtumaan voi ilmoittautua 4. syyskuuta mennessä osoitteessa: arja.airaksinen@puijola.net

Mielenkiintoisia puheenvuoroja väkivaltatyöstä

Mitkä ovat naisen keinot, kun hän haluaa irtaantua väkivaltaisesta käyttäytymisestään? Millä tavalla järjestöt ja viranomaiset voivat tehdä yhteistyötä väkivaltatyössä? Millaisia kokemuksia asiakkailla on Aggredi-toiminnasta? Miten väkivaltainen asiakas pitäisi kohdata?

Kiintoisia kysymyksiä, joihin etsitään ja kuullaan vastauksia Aggredi Kuopion isännöimässä seminaarissa 28. syyskuuta Kuopion pääkirjaston luentosalissa klo 10-15.

Seminaariin voi ilmoittautua 21.9. mennessä osoitteessa:  https://goo.gl/forms/KqSXsF612TTsMaBp2

Tässä mielenkiintoisen seminaarin ohjelma kokonaisuudessaan:

Klo 10:00 Avaussanat: Eija Teerineva, Setlementti Puijolan toiminnanjohtaja

10:10 Kuopion kaupungin tervehdys: Lauri Holappa, Kuopion turvallisuuspäällikkö

10:20 Aggredi Kuopio -hanke 2015–2017: Arja Airaksinen ja Pasi Raatikainen Kuopio, Kriko Huhta, Aggredi Helsinki

11:00 Naisten keinoja lopettaa väkivalta: Emmi Lattu, tutkija, Tampereen yliopisto

13:00 Paneeli-keskustelu: Järjestöjen ja viranomaisten yhteistyön kehittäminen väkivaltatyössä: Panelistit: Seppo Suhonen KYSin päihdepsykiatria, erityisohjaaja Marjatta Kemppainen Kuopion vankilan vapauttamisyksikkö, ViaVisin vastaava väkivaltatyöntekijä Outi Törmikoski Oulu, Aggredi Kuopion hankevastaava Arja Airaksinen.

13:45 Kokemuksia asiakkuudesta: Kokemusasiantuntijat ViaVis Oulusta