Kompassin syyskausi avattiin rennon riehakkaasti, luvassa on taas monipuolista toimintaa.

Filippiiniläinen kitaristi Sammy Asuncion ja turkkilainen laulaja Cagla Aaltonen ilahduttivat jälleen yleisöä tunteisiin menevällä musiikillaan.

Ohjelmanumerot tallentuivat illan aikana monen kännykkään.

Kompassin ohjaaja Varsha Shurpali piti yleisön kartalla siitä, mitä illan aikana tapahtui.

Kompassin syyskauden avajaiset houkutti paikalle noin 80 vierasta.

Illan hauskimmassa leikissä etsittiin Kompassin kuningasta. Alkaa ensimmäinen tehtävä: Kostik asettaa Teemu Korhosen otsalle keksin, joka pitäisi saada ilman käsien käyttämistä suuhun ja syödyksi.

Erikoiselta näyttää, mutta seuraleikki vaatii joskus mehun imemistä pillillä – ja punnerrusta päälle. Menossa mukana Teemu Korhonen (vas.), turkkilainen Ercan Öztürk, hollantilainen Timon Padberg ja gambialainen Saijo Jallow.

Punnerrusten jälkeen ei ole kovin helppoa puhaltaa ilmapalloa täyteen, kuten Timon Padbergin ja Saijo Jallowin ilmeistä näkee.

Turkkilainen DJ Aykut Güratli luukutti koneestaan ulos mitä erikoisempia, tilanteisiin kulloinkin sopivia ääniä.

Mitä ihmettä? Kynä kiinni naruun, naru vyötäisille, ja naru takaperin pulloon. Ei ihan helppo homma. Kaikkea pitää osata, kun Kompassin kingiä etsitään.

Seurapeli nosti yleisön joukossa pintaan monenlaisia ilmeitä.

Lippis sulle, lippis mulle.

Yleisö jännittää kilpailijoiden pärjäämistä.

Nauruhermoja kutiteltiin pitkin iltaa...

…Kuten tämäkin kuva todistaa. Tunnelmasta nauttimassa eturivissä myös Kompassin suomen kielen opettaja Satu Nummi (toinen vas.).

Kompassin poppoo: Takarivissä ohjaaja Varsha Shurpali (vas.), koordinaattori Johanna Rastas sekä harjoittelijat Elisa Hämäläinen ja Riina Vesterinen. Alarivissä työvalmentaja Helena Räisänen, asumisneuvojat Teemu Laitinen ja Antti Lantta sekä kotoutumisen asiantuntija Tsega Kiflie. Kuvasta puuttuvat suomen kielen opettajat Satu Nummi ja Anniina Tourunen.

Teksti ja kuvat: Katja Hedberg

Ilta alkoi rauhallisesti, tunnelma oli jopa hempeän liikuttava. Eikä ihme. Kun filippiiniläinen Sammy Asuncion tarttui kitaraan ja turkkilainen Cagla Aaltonen aloitti laulun, yleisö hiljeni.

Asuncion ja Aaltonen ovat jo tuttu duo Setlementti Puijolan Kompassin tapahtumissa. Kaksikko alkaa hitsautua yhteen, ja sen kuulee. Osaamisen taso on noussut. Nyt tunnelma liikkui hempeästä Elvis-balladista letkeään lattarimenoon, joka melkein pakotti tanssimaan.

Mutta ei yleisö vielä tanssiin asti lämmennyt. Tunnelma pysyi odottavana, kun Kompassin syyskauden avajaisiin saapuneet noin 80 vierasta pysyivät vielä kohteliaasti aloillaan.

Kun tahtipuikon otti turkkilainen Kostik, syntyi liikettä. Kostik osallistui alkuvuodesta Kompassin ”Tervetuloa Suomeen” -kurssille, ja aika pian hän paljastui aikamoiseksi seremoniamestariksi. Oli selvää, että juuri hänet haluttiin vetäjäksi Kompassin syyskauden avajaisiin.

Varmaa on, että eräätkin vatsalihakset olivat illan jälkeen kipeät nauramisesta.

Kostik kutsui estradille neljä miestä – suomalaisen Teemu Korhosen, turkkilaisen Ercan Öztürkin, hollantilaisen Timon Padbergin ja gambialaisen Saijo Jallowin.

Kvartetti pistettiin tekemään mitä hulluimpia juttuja, ja voittaja olisi – ei enempää eikä vähempää – kuin Kompassin kuningas.

Yllä olevat kuvat kertovat, mitä nelikko pistettiin tekemään. Yleisökuvat taas paljastavat, mitä mieltä vieraat olivat seurapelistä.

Varmaa on, että eräätkin vatsalihakset olivat illan jälkeen kipeät nauramisesta.

Eläimiä, kielikahvilaa ja – kahvipusseja!

Kompassin syksyn ohjelmatarjonta liikkuu eläimistä kielikahvilaan ja ekologiseen kierrätykseen asti – muun muassa.

Neljäs lokakuuta Kompassissa juhlistetaan kansainvälistä World Animal Day -tapahtumaa. Illan aloittaa kuopiolaisprofessori Atte von Wrightin luento ”Asenteet eläimiä kohtaan maailmalla ja Suomessa”.

Kompassille tuodaan Kuopion museosta täytettyjä lintuja, ja omaa eläintuntemustaan voi testata tietokilpailussa.

Paikalla on jälleen Kostik, joka johtaa tapahtumaa kello 16-17.30.

Yhdestoista lokakuuta Kompassi muuttuu kielikahvilaksi, jossa voi treenata ja kehittää omaa kielitaitoaan istuutumalla erikielisiin pöytiin.

Pöytien äärellä puhutaan suomea, arabiaa, espanjaa, venäjää ja turkkia, saksaa ja viroa. Mukana on kieliä äidinkielenään puhuvia henkilöitä – mielenkiintoista! Kielikahvila on avoinna kello 16-18, ja mukaan voi tulla, olipa oma kielen hallinta millä tasolla tahansa.

Illan vetäjä Sofia Sarkava on Kompassin uusia vapaaehtoisia. Musiikista vastaa Lucky Looser Duo.

Lokakuun 25. päivä Kompassissa vietetään klo 12-14 yhdistyspäivää. Kuopion alueen järjestöt tulevat kertomaan, mitä kaikkea toimintaa he tarjoavat maahanmuuttajille.

Kahdeksas marraskuuta klo 16-18 vietämme Marttojen kanssa kahvi- ja kakkuiltaa. Kahvittelun lomassa valmistamme kahvipusseista laukkuja ja koristeita – ekologista ja hauskaa!

Marraskuussa Kompassissa kokoontuu neljä kertaa naisten Be fit: Body and Mind -hyvinvointiryhmä. Kuulostaa kiintoisalta. Tästä ja marraskuun muista tapahtumista kerromme lisää myöhemmin.

Seuraa Kompassin tapahtumapalstaa verkkosivultamme – pysyt toiminnassa mukana!