Tyttöjen Talon kuusikko heittäytyi silkasta ilosta uusissa tiloissa salin kauniille lattialle. Kello kuuden kohdalla on Hanna Uotinen ja siitä myötäpäivään Asta Keskisaari, Johanna Luomala Anna Korhonen, Tiina Hakkarainen ja Sanni Mäkinen.

Tyttöjen Talo muuttaa huippuhuoneistoon Kuopion ydinkeskustassa. ”Tänne saamme luotua kodinomaisen tilan, jossa ryhmätoiminta ja henkilökohtaiset tapaamiset onnistuvat yhtä aikaa”, Talon johtaja Johanna Luomala iloitsee. Mutta mitä tekisi talon kuusikko, jos heistä kukin saisi Kansainvälisenä tyttöjen päivänä muuttaa yhdellä toiveella maailmaa?

Teksti ja kuvat: Katja Hedberg

Viisi huonetta ja keittiö kauniin kerrostalon ylimmässä kerroksessa – Setlementti Puijolan Tyttöjen Talo on saanut toimintansa arvoiset upeat tilat aivan Kuopion ydinkeskustasta.

Tyttöjen Talon muutto on jo hyvässä vauhdissa. Uusi osoite on Tulliportinkadun ja Kuninkaankadun risteyksessä vanhaa tunnelmaa henkivässä kerrostalossa, joka kuopiolaisten keskuudessa tunnetaan Haaremin talona.

Aiemmin Tyttöjen Talo toimi torin toisella puolella Kauppakadulla Kulttuuriareena 44:n yläkerrassa.

Lasiset peiliovet ovat yksi kaunis yksityiskohta Tyttöjen Talolla. Asta Keskisaari, Anna Korhonen, Tiina Hakkarainen, Hanna Uotinen, Sanni Mäkinen ja Johanna Luomala kutsuvat asiakkaitaan käymään peremmälle.

”Ne tilat kävivät ahtaiksi, sillä olemme aloittaneet uusia hankkeita, ja niiden myötä Talomme työntekijöiden määrä on kasvanut”, Tyttöjen Talon johtaja Johanna Luomala avaa syitä muuttoon.

”On hienoa, että löysimme näin upeat tilat jopa entistäkin lähempää toria”, Luomala iloitsee.

Talon ylimmän kerroksen 180-neliöinen huoneisto mahdollistaa sen, että jatkossa ryhmätoiminta ja henkilökohtaiset tapaamiset onnistuvat Tyttöjen Talolla jatkossa yhtä aikaa.

”Huoneisto on erittäin kaunis. Saamme luotua tänne kodinomaisen tunnelman, joka sopii erittäin hyvin toimintaamme”, Luomala iloitsee kiertäessään korkeissa tilavissa huoneissa.

Talon asukkailta tuli kehuja ja kiitosta

Tyttöjen Talon uusia toimintoja ovat muun muassa seksuaaliväkivaltatyön hanke. Toiminta on jalkautunut myös Petosen lähiöön, jossa pyritään tavoittamaan niin kuopiolaisia kuin maahan muuttaneita tyttöjä sekä naisia.

”Tavoitteemme on luoda Petosen Pinarille tila, jonne jokainen tyttö ja nainen voivat tulla juuri omana itsenään. Tarjolla on säännöllistä, erittäin monipuolista toimintaa käsityöryhmistä läksykerhoihin ja tanssiryhmiin asti”, Luomala kertoo.

Ihannemaailmassa shampoota ei mainostettaisi naisten pyllykuvilla.

Tyttöjen Talon väki kutsui ensi töikseen kerrostalon muut asukkaat kylään kahville ja omenapiirakalle. Muutamat asukkaat ottivatkin kutsun vastaan – ja vastaanotto oli uteliaan lämmin.

”Saimme kehuja siitä, että teemme tärkeää työtä. Syntyi mukava tunne, että olemme taloon tervetulleita ja että työtämme arvostetaan”, toteaa seksuaaliväkivaltatyöhön keskittyvän hankkeen ohjaaja Anna Korhonen.

Muuttuisipa maailma taikasauvan avulla

Kansainvälisen tyttöjen päivän kunniaksi Tyttöjen Talon kuusikko pysähtyi hetkeksi pohtimaan tyttöjen osaa maailmanlaajuisesti – ja miettimään, mitä tekisi, jos saisi taikasauvaa heilauttamalla toteuttaa minkä tahansa yhden toiveen maailman tyttöjen hyväksi.

Erkkeri tuo huoneistoon avaruutta ja tunnelmaa. Näille ikkunapenkeille mahtuu istumaan kerralla koko Tyttöjen Talon väki.

Ohjaaja Tiina Hakkarainen muuttaisi maailman paikaksi, jossa jokainen tyttö ja nainen voi olla juuri sellainen persoona kuin on – ilman minkäänlaisia ulkopuolisia paineita ja olettamuksia.

Seksuaaliväkivaltatyön ohjaajan Anna Korhosen heilautettua taikasauvaa jokainen nainen nauttisi fyysistä, psyykkistä sekä moraalista loukkaamattomuutta.

”Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei yhtäkään shampoopulloa mainosteta enää naisten pyllykuvilla”, Korhonen avaa toivettaan.

Asta Keskisaari vetää Petosen kaupunginosaan jalkautunutta, sukupuolisensitiivistä työtä tyttöjen ja naisten kanssa toteuttavaa lähiön Suse-hanketta. Keskisaari toivoo rohkeutta maailman jokaiselle tytölle ja naiselle. ”Nimenomaan rohkeutta olla sellainen tyttö kuin oikeasti on.”

Ihannemaailmassa jokaisella tytöllä on mahdollisuus koulutukseen.

Ohjaaja Hanna Uotinen toivoo, että jokainen tyttö voisi tuntea kuuluvansa yhteisöön, jossa hän tulee nähdyksi juuri omana itsenään.

Jos ohjaaja Sanni Mäkisen toive muuttuisi todeksi, maailman jokainen tyttö voisi tuntea tulleensa myös kohdatuksi.

Tyttöjen Talon johtajan Johanna Luomalan tartuttua taikasauvaan maailma muuttuisi melkoisesti:

”Toiveeni on, että tytöt ja naiset voisivat elää yhdenvertaisessa maailmassa, jossa jokaisella olisi mahdollisuus saada koulutus. Siinä maailmassa myös tyttöjen silpominen olisi kertakaikkisesti ja kokonaan lopetettu.”

 Tyttöjen Talo on toiminut Kuopiossa osana Setlementti Puijolan toimintaa vuodesta 2011. Talo työllistää tällä hetkellä kuusi työntekijää. Talon uusi osoite on Kuninkaankatu 26 B, 5.krs. Toiminta uusissa tiloissa käynnistyy kaikkien ryhmien osalta 23. lokakuuta.