Elävän teatteriesityksen kokeminen on monelle Mahkun asiakkaalle aika harvinainen kokemus, josta nyt päästiin yhdessä nauttimaan.

Mahku vei asiakkaansa teatteriin. Tarinan kovat teemat perheväkivallasta sisaruskateuteen koskettivat läheltä monen omaa elämäntilannetta.

 Teksti: Katja Hedberg, Kuva: Tanja Koistinen

Koskettaako näytelmän sanoma erityisellä tavalla katsojaa, jos hän itse kokee elämässään juuri nyt kovia, tai jos hän on teatterissa iltavapaalla vankilasta?

Kokeillaan.

Pilvi Hämäläisen kirjoittama ”Jäähyväiset Pamela Andersonille” kertoo kahden nuoren miehen pyristelystä kohti aikuisuutta. Tarina ehtii Kuopion kaupunginteatterissa ensi-iltaansa ensi viikolla, mutta Setlementti Puijolan Tukikeskus Mahkun asiakkaat pääsivät ennakkoon seuraamaan näytelmän pääharjoituksia.

Tarina tuo näyttämölle kovia teemoja: perheväkivaltaa, yksinhuoltajuutta, sisaruskateutta, äitiyden haasteita. Traagisia aiheita, joita käsitellään välillä rempseän huumorin ottein.

Katsomossa istui yksitoista Mahkun asiakasta, joista suurin osa tuli teatteriin Kuopion vankilan vapauttamisyksiköstä.

”Loistava näytelmä. Herätti tunteita. Ja muistoja.”

Tässä heiltä viisi kommenttia tuoreeltaan esityksen jälkeen:

”Komedia ja draama ovat vaikeita lajeja. Tässä esityksessä ne oli kuitenkin yhdistetty hienosti.”

”Tämä herätti tunteita.”

”Osa tilanteista liippasivat läheltä omaa elämääni. Tunteen nousivat pintaan.”

”Loistava näytelmä. Herätti tunteita. Ja muistoja.”
”Tarina laittoi pohtimaan perhesuhteita veljesten välillä ja myös heidän suhdettaan äitiin. Jäin myös miettimään, millainen vanhempi itse haluan olla lapselleni.”

Moni asiakkaista oli käynyt teatterissa aiemminkin. Osa on nähnyt näytelmiä muurien sisäpuolella.

Mahkun koordinaattori Tanja Koistinen laittoi tyytyväisenä merkille, että tarinan teemat koskettivat myös Mahkun asiakkaita.

”Moni pääsi näytelmän kautta peilaamaan omaa elämäntilannettaan, ja osa sanoi tämän ääneenkin esityksen jälkeen. Tarinan teemat ylipäätään herättivät heti keskustelua, ja näihin aiheisiin varmaan palaamme myöhemmin”, Koistinen totesi.

Mahkussa tehdään työtä rikostaustaisten ja heidän läheistensä kanssa. Nyt oli ensimmäinen kerta, kun asiakkaiden kanssa käytiin teatterissa.

”Kokemus oli tärkeä ja monelle harvinainen. Elävä esitys on niin toisenlainen elämys kuin vaikkapa käynti elokuvissa”, Koistinen totesi.

Mahku ja koko Puijolan väki lähettää Kuopion kaupunginteatterille lämpimät kiitokset mieleenpainuvasta kokemuksesta. Kiitos myös Matti Halmetvaaralle, joka lähetti teatterikutsun Mahkuun osana teatterin yleisötyön projektiaan.