Elisa Hämäläinen (vas.) ja Satu Nummi näkevät työssään, kuinka uuden kielen oppiminen avaa maahanmuuttajan arkeen aivan uudenlaisia mahdollisuuksia.

Teksti ja kuva: Katja Hedberg

Mitä on elämä, jos et ymmärrä toista ihmistä kaupan kassalla, päiväkodissa, rappukäytävässä, bussipysäkillä, kahvilassa tai baaritiskillä?

Onko elämää ilman yhteistä kieltä?

Tähän isoon tarpeeseen ovat olemassa maahanmuuttajien suomen kielen tunnit Setlementti Puijolan Kompassissa.

”Luokka on monelle paikka, jossa rakentuu tärkeä sosiaalinen verkosto.”

”Kompassin tunneilla on hauskaa, ja silti syntyy tulosta. On palkitsevaa nähdä, kuinka kehittyminen kielessä avaa monelle opiskelijalle aivan uusia näkökulmia suomalaisuuteen”, sanoo Satu Nummi, Kompassin suomen opettaja.

”On mahtavaa kokea hetki, kun alkeista aloittaneet rohkenevat heittäytyä ja käyttää suomalaisia sanoja. Uuden kielen opettelu on kovaa työtä, silti opiskelijat luovat tunneille rennon ja iloisen tunnelman”, toteaa Kompassin toinen opettaja Elisa Hämäläinen.

Kompassin tunneilla ei opita vain kieltä:

”Täällä löydetään uusia tuttavuuksia, jopa ystäviä. Luokka on monelle paikka, jossa rakentuu tärkeä sosiaalinen verkosto. Vaikka opiskelijat tulevat eri kulttuuritaustoista eri puolilta maailmaa, Kompassissa he yhdessä ovat samassa tilanteessa ja antavat toisilleen tärkeää vertaistukea”, sanovat Elisa Hämäläinen ja Satu Nummi.

Tässä tiivis paketti Kompassin iltatunneista:

Maanantaina klo 14-16: Tämän ryhmän nimi on ”Suomi 2”. Ryhmässä päntätään kielioppia, eli tehdään paljon harjoituksia: täytetään lauseita, harjoitellaan imperfektejä ja sanamuotoja. Ryhmään voit tulla, jos osaat suomea jo hiukan. Eli tiedät esimerkiksi, kuinka verbit ja substantiivit taipuvat.

Kaikille tunneille voit tulla mukaan ilman ilmoittautumista.

Tiistai klo 16.30-18.30: Tämän ryhmän nimi on ”Suomi ja minä”. Ryhmässä sukelletaan suomalaisuuteen: pohdimme suomalaista kulttuuria, yhteiskunnallista rakennetta ja poliittista systeemiä. Harjoittelu on monipuolista: luemme, kirjoitamme ja kuuntelemme. Ryhmä ei sovi ihan aloittelijalle.

Keskiviikko klo 14-16: Tämän aloittelijoille suunnatun ryhmän nimi on ”Suomen kieltä arjessa”. Olet tervetullut, vaikket osaa suomea lainkaan. Opettelemme perussanastoa, värejä, adjektiiveja, ammatteja ja tapakulttuuria – muun muassa. Harjoittelemme fraasien puhumista, mutta kirjoitamme myös hiukan sanoja.

Torstai klo 15.30-17.30: Tämän ryhmän nimi on ”Suomi 1”. Täällä harjoitellaan kieliopin perusasioita: verbejä, persoonataivutuksia, sijamuotoja. Mukaan voi tulla ihan aloittelijakin. Opimme uutta kirjoittamalla tehtäviä. Kun tässä ryhmässä saa asiat haltuun, on valmis siirtymään maanantain Suomi 2 -ryhmään.

Miten pääsen tunneille? Helposti, kaikkiin ryhmiin voit tulla ilman ilmoittautumista. Jos joku kerta jää väliin, ei syytä huoleen – palaat oppimaan uutta seuraavalla tunnilla.