Tukikeskus Mahkun koordinaattori Tanja Koistinen (vas.), Mahkun ohjaaja Kirsi Laitinen sekä vastaava väkivaltatyön asiantuntija Arja Airaksinen Aggredista käyvät säännöllisesti kertomassa työstään vankiloissa. Tällä kertaa matka suuntautui Sukevan vankilaan Sonkajärvelle.

Aggredi ja Mahku kävivät kertomassa toiminnastaan Sukevan vankilassa

Teksti: Katja Hedberg

Miltä tuntuu olla muutaman kuukauden ikäisen vauvan isä?

Selittyykö väkivalta aina kurjalla lapsuudella?

Mitä tapahtui, kun jouduin taas kiven sisään?

Mitä suunnitelmia on sen jälkeen, kun kakku on kärsitty?

Neljä lomaa vankilasta sujui hyvin, mutta viidennellä ratkesin. Kuinka oppisin tajuamaan, ettei viina sovi minulle?

Mitä väkivaltatyö oikeasti tarkoittaa? Tehdäänkö sitä eri tavalla vankilassa ja vankilan ulkopuolella?

Aiheiden kirjo on laaja, kun rikostaustaisten ja heidän läheisten kanssa työtä tekevät lähtevät esittelemään toimintaansa vankilaan.

Setlementti Puijolan kahden yksikön, Tukikeskus Mahkun sekä Aggredin työntekijät kävivät kertomassa työstään tällä kertaa Sukevan vankilassa Sonkajärvellä. Mahkun ja Aggredin viesti vangeille oli tärkeä:

”Luottamus ja vapaaehtoisuus ovat tärkeitä kulmakiviä työssämme.”

”Koska me emme ole viranomaisia, meille voi kertoa, mitä oikeasti tapahtui. Luottamus ja vapaaehtoisuus ovat tärkeitä kulmakiviä, kun tuemme rikos- ja väkivaltataustaisia tai heidän läheisiään”, tiivistävät kuvassa olevat Tanja Koistinen ja Kirsi Laitinen Mahkusta sekä Arja Airaksinen Aggredista.

Sukevan vankilassa oli kaksitoista toimijaa kertomassa, millaisia mahdollisuuksia tuomion jälkeen on tarjolla. Vangeille toimijoiden esittelymessut tarkoittavat muutakin kuin tiedon saamista.

”Tarjolla on myös tuulahdus vankilan ulkopuolisesta maailmasta. Juttelut ulkopuolisten kanssa ovat monelle virkistäviä hetkiä arkeen, yksinäisyyteen sellissä”, Mahkun koordinaattori Tanja Koistinen toteaa.

Päivän mitattaan noin 80 vankia tutustui esittelypisteisiin, joissa Mahkun ja Aggredin lisäksi toimintaansa esittelivät muun muassa Kuopion päihdepalvelusäätiö, Kriminaalihuollon tukisäätiö, oululainen Setlementti Vuolle, muutama ammattiopisto sekä useat muut toimijat eri puolilta maata.

Moni Sukevan vanki on hakenut pääsyä Kuopion vankilan vapauttamisyksikköön.

”Keitä te oikein olette ja mitä te teette”, kuuluikin kysymys Puijolan työntekijöille.

”Paljon tärkeitä kohtaamisia. Taas levisi tieto siitä, millaista tukea meiltä voi saada”, Arja Airaksinen tiivisti päivän annin.

Tärkeät kohtaamiset jatkuvat: tuoreesta isyydestään kertonut vanki saa viikon päästä luokseen vieraita, kun Tanja Koistinen ja Kirsi Laitinen lähtevät taas Sukevalle, mukanaan vangin vaimo ja heidän parin kuukauden ikäinen vauvansa.

”Suunnittelemme, miten perhe-elämä lähtee käyntiin, kun isä pääsee vapauteen.”