”Työvalmennuksen erikoistutkintoa suorittaessani opin etsimään räätälöityjä ratkaisuja, joita moni tarvitsee elämän käännekohdissa opiskeluissa ja työelämässä. Nyt voin uudesa työssäni hyödyntää taitojani ja tehdä sitä, mikä on tärkeää – saan auttaa muita”, maahanmuuttajien työvalmentaja Hanna-Mari Kukkonen iloitsee.

Hanna-Mari Kukkonen on uusin tekijä Puijolan työtiimissä. Auttaminen, ohjaaminen ja valmentaminen – siinä Kukkosen intohimoja. Nyt hän pääsee toteuttamaan niitä maahanmuuttajien työvalmentajana Kompassissa.

Kuka olet?
Olen Hanna-Mari Kukkonen. Iloinen ja hymyilevä nainen, jolla on koko ajan pieni päkiäliike päällä. Vauhtia löytyy! Pidän nopeista päätöksistä, ja pystyn niitä tarvittaessa myös tekemään. Haalin itselleni paljon juttuja, joskus ehkä liikaakin, siitä tuloksena on tämä vinha ikiliikkuminen.

Mistä tulet?
Olen kotoisin Vantaalta, mutta asunut Maaningalla yli neljä vuotta.

”Turhia lupauksia ei asiakkaalle saa antaa.”

Onko etelän nainen siis savolaistunut?
Kun käyn Vantaalla, ystävät kysyvät, voisinko puhua normaalisti. Jos huomaan viäntäväni savoa, olen siitä pelkästään iloinen. Se sopii persoonaani. Älähä hättäile, tulloo jo suustani luontevasti. Savolaisuuteen liittyvä verkkaisuuskin on vähän tarttunut, vaikkei se ole omalle rytmilleni luontaista.

Tehtäväsi Setlementti Puijolan Kompassissa?
Olen Työlinkki-hankkeessa maahanmuuttajien työvalmentaja.

Miksi halusit Puijolaan töihin?
Nyt pääsen tekemään juuri sitä, mikä on tärkeää – saan auttaa muita. Setlementtien arvot eli välittäminen, yhteisöllisyys ja tasa-arvoisuus istuvat ajatus- ja arvomaailmaani. Työskentelytapojani ohjaavat myös reiluus ja johdonmukaisuus. Se tarkoittaa, että asiat tehdään niin kuin on luvattu. Turhia lupauksia ei asiakkaalle saa antaa.

Tunnelmat ja tunteet näin ensimmäisenä työviikkona?
Jo ensimmäinen työpäivä oli heti tosi mukava. Kompassissa aistii nopeasti, että täällä joukko on yhtä perhettä. Nyt on kolmas työpäivä. On mahtavaa tuntea, että minut hyväksytään juuri tällaisena kuin olen. Apua ja neuvoja saa, kun niitä pyytää.

”Kompassissa aistii nopeasti, että täällä joukko on yhtä perhettä.”

Vahvuutesi maahanmuuttajien työvalmentajana?
Kohtaan ihmisen ihmisenä, se varmaan auttaa tässäkin työssä. Aito haluni auttaa kantaa myös varmaan pitkälle.

Mitä töitä teit aiemmin?
Olin aiemmin pankki- ja vakuutusalalla. Sen jälkeen opiskelin työvalmennuksen erikoisammattitutkinnon.

Miksi vaihdoit alaa?
Minulla on myös koulunkäynninohjaajan koulutus. Auttaminen, ohjaaminen ja valmentaminen – nämä kolme asiaa ovat aina kiinnostaneet ja ohjanneet toimintaani. Työvalmennuksen erikoisammattitutkinto oli kuin minulle tehty. Opin etsimään ja löytämään räätälöityjä ratkaisuja, joita tarvitaan elämän käännekohdissa niin opiskeluissa kuin työelämässäkin. Työlinkissä pääsen toteuttamaan kaikkea tätä, mikä minulle on tärkeää. Odotan innolla, että pääsen työskentelemään maahanmuuttajien kanssa. Se on minulle aivan uutta.

Mitä Hanna-Mari Kukkonen tekee, kun hän ei ole töissä?
Tiedän, että hyvä työkyky pysyy yllä liikunnan avulla. Tämä asia vaatii minulta ryhdistäytymistä, sillä vielä nyt Netflix pyörii kotona ruudussa ehkä liian usein. Tiedostan myös, että työn vastapainoksi olisi hyvä oppia pysähtymään ja rauhoittumaan ilman hektistä tekemistä. Maaseudun rauhassa Maaningalla tämä onneksi onnistuu helposti.

Mitä Hanna-Mari Kukkonen mahtaa tehdä 10 vuoden päästä?
Olen sitten 43-vuotias, perheellinen ja oppinut nauttimaan säännöllisestä liikunnasta. Töitä teen yhä motivoituneena, toivottavasti työllisyys- ja työhyvinvointikentällä.