Katja Koposen tehtävä Puijolassa on luoda verkostoja pohjoissavolaisiin yrityksiin ja löytää sitä kautta työpaikkoja maahanmuuttajille.

Katja Koponen liittyi Puijolan Kompassin tiimiin työvalmentajaksi. Hänellä on viesti työtä hakevalle maahanmuuttajalle: ”Mitä nopeammin tulet luokseni Työlinkin asiakkaaksi, sitä nopeammin on mahdollista katkaista työttömyys ja löytää ratkaisuja elämän järjestämiseen.”

Teksti ja kuva: Katja Hedberg

Kuka olet?
Olen Katja Koponen, pieni nainen täynnä tarmoa ja jämäkkyyttä. Jos jokin asia maailmassa on minulle erityisen tärkeä, se on ihmisten oikeudenmukainen kohtelu. Siis ihan jokaisen ihmisen ja mielellään kaikissa tilanteissa. Nautin uusista tilanteista ja uusien ihmisten kohtaamisesta. Rakastan matkustamista. Mutta mikään muu matka ei ole niin mukava kuin taival toisen ihmisen luokse.

Mistä tulet?
Olen lähtöisin Varkaudesta. Töiden ja koulujen perässä olen asunut vähän Oulussa, vähän Iisalmessa ja vähän Tampereella. Muutin Varkaudesta Kuopioon tänä kesänä perheeni kanssa, joten olen ollut kuopiolainen nyt pari kuukautta.

”Nykyään lähes kaikki tarvitsevat apua työpaikan etsimisessä.”

Tehtäväsi Setlementti Puijolan Kompassissa?
Olen Työlinkin työvalmentaja, eli autan maahanmuuttajia työllistymään.

Miksi Työlinkin kaltaista hanketta tarvitaan?
Työelämä on muuttunut paljon, ja nykyään lähes kaikki tarvitsevat apua työpaikan etsimisessä. Voi olla, että ihmisellä on paljon taitoja ja osaamista, mutta työttömänä tunne omasta osaamisesta voi kadota. Usein työpaikan etsimiseen tarvitaankin ulkopuolista apua ja buustaamista.

Tilannetta ei helpota, että nykyään iso osa työpaikoista ei löydy enää työnhakuilmoituksista vaan verkostojen ja kontaktien kautta. Maahanmuuttajalle suomalaisen työnhakumaailman hallinta voi olla erityisen haastavaa. Jos kielitaito on vielä rajallinen, työpaikan löytyminen voi olla aika vaikeaa.

Työlinkki on tässä nimensä mukaisesti tärkeä linkki työtä hakevan maahanmuuttajan sekä työnantajien, esimerkiksi yritysten välillä.

Millä meiningillä tartut uuteen työhösi?
Rauhallisella mielellä. Olen usein vaihtanut työpaikkaa, ja tällä kertaa uudessa työtehtävissäni on paljon tuttua. Nyt uutta tosin on, että asun myös uudessa kaupungissa. On kiintoisaa nähdä, kuinka saan rakennettua täällä tärkeitä verkostoja.

Asiakastyötä ajattelen iloisella mielellä. Kokemuksesta tiedän, että maahanmuuttajat ovat työnhakijoina rohkeita, työntekoon motivoituneita.

”Työttömänä tunne omasta osaamisesta voi kadota.”

Jännittääkö?
Ei. Mutta matkan varrella vastaan voi tulla tilanteita, jotka jännittävät.

Mitä teet, kun tällainen tilanne osuu kohdalle?
Otan ilon irti. Ihminen on yleensä parhaimmillaan jännittävässä hetkessä. Se laittaa yrittämään parastaan.

Odotuksesi?
Toivon, että löydän asiakkaille hyviä väyliä työllistymiseen. Tavoite on luoda suunnitelmallisia ja pitkäaikaisia ratkaisuja maahanmuuttajan arkeen, olipa kyse sitten työpaikasta tai opiskelusta.

Erityisesti toivon, että asiakkaat saavat avullani sellaisia uusia taitoja, joiden avulla he pystyvät jatkossa itsenäisemmin etsimään uutta suuntaa työhönsä ja elämäänsä.

Vahvuutesi työvalmentajana?
Tartun rohkeasti tuumasta toimeen. Joskus asiakkaat ovat sanoneet minulle, että olen kuin pappi. Että sanaani voi luottaa.

Mitä töitä teit aiemmin?
Olen koulutukseltani tradenomi ja sosionomi ja tehnyt urani varrella asiakastyötä hyvin erilaisissa työpaikoissa. Viimeisimmäksi olin maahanmuuttajien kotouttamisohjaaja Varkauden kaupungilla.

”Kokemuksesta tiedän, että maahanmuuttajat ovat työnhakijoina rohkeita.”

Työnhakijoiden kouluttamista ja valmentamista olen tehnyt eri puolilla Suomea. Ensimmäisen kerran olin maahanmuuttajien kanssa tekemisissä Pirkanmaalla, kun työskentelin ohjaajana maahan alaikäisinä yksin tulleiden sekä perheiden ryhmäkodissa. Olen ollut myös Suomen Pakolaisavun aluesihteeri. Tähän tehtävään kuului muun muassa vertaisryhmien ohjaajien kouluttamista sekä pakolaisperheiden tukemista.

Mitä Katja Koponen tekee, kun hän ei ole töissä?
Olen kahden tytön äiti. Pyöritän siis perusarkea. Henkisiä voimavaroja lataan lenkkeilemällä. Perheen yhteisiä harrastuksia ovat matkaaminen asuntovaunulla sekä laskettelu.

Mitä terveisiä lähetät työtä etsiville maahanmuuttajille?
Mitä nopeammin tulet Työlinkin asiakkaaksi, sitä nopeammin on mahdollista katkaista työttömyys ja löytää erilaisia ratkaisuja elämän järjestämiseen.