”Työntekijöiden ammattitaito ja lasten mahdollisuus toteuttaa luovuuttaan, siinä ovat kerhojemme peruspilarit”, sanoo Kati Kainulainen, joka koordinoi vastaa Puijolan iltapäiväkerhojen toimintaa. Lisäksi hän toimii Snellmanin alakoulun Kattisten kerhon vastuuohjaajana.

Kun Kuopion kaupunki kutsui, Puijola vastasi myöntävästi: nyt tuotamme lasten iltapäiväkerhojen toiminnan kuudella Kuopion alakoululla. Kerhojen ja lasten määrä tuplaantui viime keväästä. Puijolan kerhoissa luovuuteen ja leikkiin sukeltaa nyt 180 kuopiolaista tyttöä ja poikaa.

Teksti ja kuva: Katja Hedberg

Ensin olivat Kattiset, Jekut ja Tähtöset. Nyt joukko on tuplaantunut: Mukana ovat myös Repolaiset, Salamanterit ja Tenavat.

Ei ihme, että meillä Setlementti Puijolassa iltapäiväkerhojen toimintaa koordinoivalla Kati Kainulaisella on pitänyt kiirettä.

Vielä viime keväänä Puijola luotsasi koululaisten iltapäiväkerhoja kolmella Kuopion alakoululla, mutta kun koulut avaavat elokuun myötä taas ovensa, Puijola järjestää lasten iltapäiväkerhotoimintaa nyt kuudella koululla.

”Uusien kerhojen saaminen on Kuopion kaupungilta iso luottamuksen osoitus. Tehtävämme on vastata tähän luottamukseen.”

Puijola on toiminut Kuopion kaupungille iltapäiväkerhojen palveluntuottajana vuodesta 2003 lähtien.

”Uusien kerhojen saaminen on meille Kuopion kaupungin taholta iso luottamuksen osoitus. Tehtävämme on nyt vastata tähän luottamukseen”, Kati Kainulainen toteaa.

Puijolan luotsaamissa iltapäiväkerhoissa touhuaa elokuusta lähtien yhteensä noin 180 lasta. Lasten määrä on viime keväästä tuplaantunut. Tämä tarkoittaa, että kerhotoimintaan on pitänyt pestata myös uusia työntekijöitä.

”Olemme palkanneet vastuuohjaajan jokaiseen uuteen kerhoon. Lisäksi kerhoissa on avustavia ohjaajia. Yhteensä Puijolan kuusi iltapäiväkerhoa työllistää nyt neljätoista työntekijää. Lisäksi pystymme tarjoamaan paikkoja harjoittelijoille ja työkokeilijoille”, Kainulainen listaa.

Hän iloitsee siitä, että kerhoihin löytyi päteviä tekijöitä, jotka ovat myös hyviä tyyppejä.

”Löysimme osaavia, työstään hyvin innostuneita työntekijöitä. Ja kun entinenkin porukka on osaava, koossa on mahtava tiimi – edessä on mainio kerhovuosi”, Kainulainen iloitsee.

Paljon uutta, paljon vanhaa

Puijola vastasi aiemmin koululaisten iltapäiväkerhojen toiminnasta Snellmanin, Haapaniemen ja Jynkän alakouluissa. Uusia kerhoja ovat Martti Ahtisaaren koulussa Saaristokaupungissa, Kalevalan koulun kerho Linnanpellolla ja Pitkälahden koulu Petosella.

Uusia kerhoja, uusia paikkoja ja uusia työntekijöitä – mutta paljon myös entistä ja tuttua.

”Lapset saavat koulupäivänsä päätteeksi turvallisen tilan, jossa leikki ja luovuus kukoistavat.”

”Toimintamme perusperiaatteet eivät muutu. Tärkeintä työssämme on edelleen, että lapset saavat koulupäivänsä päätteeksi kerhoissamme turvallisen tilan, jossa leikki ja luovuus saavat kukoistaa”, Kati Kainulainen pohtii.

”Työntekijöiden koulutus on tärkeää, tähän satsaamme tulevan vuoden aikana enemmän kuin aiemmin.

Työntekijöiden ammattitaito ja luovuuden painottaminen arjen työssä – ne ovatkin tärkeät peruspilarit iltapäiväkerhoissamme”, Kainulainen summaa.

Tulevan lukuvuoden toimintasuunnitelma sisältää paljon vuodenkierron teemoihin liittyviä askarteluja, joissa juuri luovuus nousee keskeiseen osaan.

”Suunnitelmissa on, että kerhojemme vanhempainilloissa huoltajatkin pääsevät yhdessä lasten kanssa testaamaan askartelutaitojaan. Luvassa on siis paljon mukavaa ja ehkä yllätyksellistäkin”, Kainulainen hymyilee.

Huoltajille Kainulaisella on ajankohtainen viesti:

”Kerhoissamme on turvallista ja hauskaa. Toivottavasti mahdollisimman moni huoltaja tulee tutustumaan toimintaamme – ovet ovat aina avoinna”, Kainulainen lähettää kutsua koteihin.