Henna Lukkarinen (pöydän päässä), puoliso Juho-Pekka Rönkkö sekä perheen lapset Kasper, 7, ja Emilia, 4, tulivat ruokailemaan yhdessä mummin Terttu Rönkön kanssa. Ruoka maistui erittäin hyvin lapsillekin. ”Mukavaa, että kanan joukkoon on laitettu rusinoita. Ja yrteistä tykkään myös”, Kasper kehui ja söi tyhjäksi ison lautallisen kansa-riisipataa.

Alkuruokana tarjoiltiin guacamolea, jonka valmisti Guatemalasta Kuopioon muuttanut Soraya Rodriquez.

Isä Petri Sipola sai kuulemma lempeän pakottamisen jälkeen lapsensa Aulin ja Aarnen mukaan Makujen Marraskuuhun. ”Tiedämme kyllä mitä saamme, jos tilaa ruuan Hesburgerissa. Mutta tällainen ruokatapahtuma on helppo ja myös käytännöllinen tapa avata silmiä uudella tavalla maailmaan. Vieraat kulttuurit kiinnostavat. Pääruoka on miedon mutta mukavan makuinen. Täytyy käydä kysymässä, mitä maustetta tässä on käytetty”, Petri Sipola pohti. Tytär Auli vaikuttui baklavasta, ja poika Aarne piti afganistanilaisesta kana-riisipadasta.

Humakissa yhteisöpedagogeiksi opiskelevat Sanni Reinikainen (vas.) Katariina Heinonen ja Emma Jolkkonen toivottivat vieraat tervetulleiksi ja vastasivat lounaslippujen myynnistä.

”Pääruuan maku oli mukavan lempeä. Onneksi mausteet eivät olleet liian voimakkaita. Rusina toi ruokaan mukavasti makeutta”, kommentoivat Elsa Hiltunen ja Timo Tirkkonen lounasta. Hiltunen on Kompassin uusia vapaaehtoisia, ja hän halusi myös esitellä puolisolleen paikan, jossa hän nykyään viihtyy niin hyvin.

Alkukeitoksi tarjoiltiin höyryävän kuumaa borssikeittoa.

”Herkullista! Varsinkin alkuruuat olivat todella maukkaita. Me emme käytä kotona ruokaan lainkaan suolaa, joten maku on tässäkin mielessä miellyttävä – ei liian suolainen”, arvioivat Lea Niemitukia ja Veikko Hiltunen makuelämystään.

Paula Rapaport (vas.) tuli lounaalle tätinsä Aino Mikkosen kanssa. ”Kaikki ruuat ovat tosi herkullisia. Tällainen tapahtuma tarjoaa meille suomalaisille hienon mahdollisuuden tutustua hiukan uudenlaisiin aterioihin”, Rapaport pohti. ”Olen aina valmis lähtemään, kun tällaisia tapahtumia on tarjolla” Mikkonen totesi kokemukseensa tyytyväisenä.

Pääruoka Kabuli balaw eli perinteinen afganistanilainen kansa-riisipata.

Tunteella ja taidolla radiohittejä, poppia ja listaykkösiä – viisi vuotta koossa ollut Henna & Tomi Duo viihdytti kävijöitä vauhdikkaalla ja iskevällä musiikillaan.

”Viehättävää, että tätä herkullista afganistanilaista ruokaa olivat tehneet juuri afganistanilaiset. Oli mukava kuunnella, kun he itse kertoivat tekemästään ruuasta. Serbialaiset jälkiruokapallerot olivat juuri sopiva jälkkäri. Mahtavaa, että Kuopioon järjestettiin tällainen tapahtuma. Näitä saisi olla enemmänkin. Nytkin tämä ruokahetki katkaisi hienosti harmaan marraskuisen päivän”, Marja Kalavainen kiitteli.

Jälkiruokana olleet rafaelo kuglicet, kookosmantelipallot, melkein veivät kielen mennessään. Herkut leipoi  serbialainen Ema Nicic.

Annika ja Jukka Jolkkonen kehuivat tapahtuman tunnelmaa ja ohjelmaa. ”Hieno ja välitön tapahtuma. Musiikki täydensi hyvin, laulaja erittäin taitava”, arvioi Jukka Jolkkonen. Pääruokaan hän kuitenkin toivoi enemmän potkua: ”Odotin hiukan tuhdimpaa mausteiden käyttöä.” Vaimolle ruoka maistui hyvin: ”Tällaisia aterioita tekee mieli kokeilla kotonakin”, hän suunnitteli.

Ilmeestä sen jo näkee: Anu ja Antti Finska hyrisivät tyytyväisyyttä paitsi maukkaasta ateriasta, myös tuoreesta kokemuksestaan – pari vihittiin elokuussa. Anu ihastui ruokien makuun, mutta Antti oli odottanut mausteisempaa kokonaisuutta. ”Baklava oli meidän kummankin mielestä ihan paras juttu. Jos tällainen tapahtuma järjestettäisiin uudestaan, tulisimme varmasti taas paikalle”, pari vakuutti.

Venäläiset Tamara Malkova (vas.) ja Aleksandra Malkova olivat hyvin kiinnostuneita siitä, millaista borssikeittoa Kompassissa tarjoiltiin. Kaksikko maistoi keittojaan kriittisinä – ja ihastui. ”Me tunnemme tästä keitosta lukuisia versioita. Itse laitamme keittoon myös mustia oliiveja, valkosipulia sekä sianlihaa. Mutta kylä, tämä keitto kestää arvostelun”, äiti ja tytär antoivat kiitosta kokeille.

Makea pähkinäinen filotaikinaleivos baklava sai kävijöiltä ylistäviä arvioita. Herkku oli irakilaisen Rafik Ibrahimin leipoma.

”Kompassi on melkeinpä parasta, mitä kuopiolaisille ja Kuopioon muualta tulleille on tässä kaupungissa tarjolla. Kompassissa viihtyvät kaikki. Ajattelin, että on suoranainen mutta miellyttävä kansalaisvelvollisuus tulla tällaiseen tapahtumaan. Tykkään itsekin laittaa ruokaa, mutta olin varma, että tänään Kompassissa varmasti on tarjolla muutakin kuin perunoita ja jauhelihakastiketta”, totesi Mirja Puurunen. ”Olen työskennellyt opettajana ja vastannut kansainvälisyyskasvatuksesta. Siinä tehtävässä on täytynyt kehittää ajatuksiaan ja itseään hiukan laveampaan suuntaan”, hän perusteli avaraa maailmankatsomustaan.

”Onneksi näin Facebookista, että tällainen tapahtuma järjestetään. Hieno juttu! Herkuttelin juuri jälkkärin olleilla palleroilla. Olivat tosi hyviä. Kahvileivässä pitää olla kunnon tuntumaa, mutta nämä onneksi eivät olleet liian imeliä. Nyt on ihan pakko maistaa vielä baklavaa”, ihasteli Emelia Rosilainen ja antoi kovasti kehuja ainutlaatuiselle tapahtumalle.

Jos ateriaan tahtoi lisätä mausteisuutta ja tulisuutta, sitä löytyi tapahtumaamme tukeneen Poppamiehen tuotteista.

Puolasta neljä vuotta sitten Suomeen muuttanut Bozena Kontila (vas.) ja Sari Pohjolainen tutustuivat toisiinsa aterioinnin lomassa. Kontila muisteli, kuinka hän aikoinaan opetteli suomea Kompassin tunneilla. ”Omena, päärynä, sellaisista sanoista opettelu alkoi”, hymyili Kontila, joka nyt puhuu erittäin hyvää suomea ja opettaa työkseen englantia. Pohjolainen kiitteli kovasti Makujen Marraskuu -tapahtumaa: ”Mikä yhdistää eri puolilta tulleet ihmiset, jos ei ole yhteistä kieltä? No ruoka tietysti. Tällainen tapahtuma tutustuttaa hienolla ja luontevalla tavalla suomalaisia muihin kulttuureihin. Ja mikä parasta – tänään ei tarvitse itse kokata”, Pohjolainen kiitteli tyytyväisenä.

”Onneksi mausteita ei ole käytetty liikaa. Tämähän maistuu herkulliselta”, Paula Hämäläinen totesi. Puoliso nyökkäsi vieressä: ”Tämä on jopa yllättävän hyvää”, Markku Hämäläinen arvioi ruokaa. Syönnin jälkeen vaimo halusi kiirehtiä kotiin: ”Laitan heti Facebookiin ystäville vinkiksi, että nyt on tarjolla erilainen ja mahtava tapahtuma, että menkäähän äkkiä Kompassiin syömään!”

Järvikylän lahjoittamat yrtit maustoivat aterioita – ja kaunistivat ruokapöytiä.

”Söin koko menun – ja herkullista oli! Erityisesti baklava teki vaikutuksen”, kiitti Mari Alapartanen, joka vaikuttui lounastapahtumasta: ”Tämä on hieno tapa esitellä vieraita kulttuureja. Ja on mahtavaa, että kuopiolaiset selvästi ovat ottaneet tapahtuman omakseen”, Alapartanen totesi silmäillessään täysiä pöytiä ympärillään.

Pari viikkoa sitten Tarinan vastaanottokeskuksesta Siilinjärveltä Kuopioon omaan kotiinsa muuttaneet, pöydän päässä istuvat Noor Al-Shabbani (vas.) ja puoliso Faris Mahdi (oik.) tulivat lounaalle koko perheensä kanssa. Mukana olivat tytöt Rawa, Baneen, Zainab, esikoispoika Yasir sekä ystävä Samir Amid. ”Olemme viihtyneet mainiosti kerrostalokodissamme”, vanhemmat kertoivat ruokailun lomassa.

Elina Vartiainen ja Petri Sipola pistivät ruokailtuaan tanssiksi. Rennon letkeä bachata-tanssi on rantautunut Kuopioon niinkin kaukaa kuin Dominikaanissta tasavallasta.

Tässä Makujen marraskuu -tapahtuman tärkeää taustajoukkoa, joka huhki useita päiviä keittiössä ja suunnitteli tapahtuman käytännön toteutusta: Asadullah Haideri (vas.), Kazem Hosseini, Soraya Rodriquez, Sami Mohammadi, Sonatollah Moradi, Ema Nicic, Jalilahmad Ataee, Sidekickin vetäjä Simo Hämäläinen, Rafik Ibrahim, Neisam Husseini ja Kompassin koordinaattori Johanna Rastas.

Puijolan Sidekick-hankkeen ja Humakin opiskelijoiden Makujen Marraskuusta kehkeytyi mahtava menestys. Kompassi täyttyi lounasvieraista, jotka ihastuivat maahanmuuttajien valmistamiin herkkuihin. ”Tällaisia tapahtumia pitäisi saada Kuopioon useammin”, oli kävijöiden yhteinen toive.  

Teksti ja kuvat: Katja Hedberg

Pikkuisen jännitti – myönnetään. Tekemistä, muistettavaa, järjestettävää ja hankittavaa oli paljon.

Vähän väliä mieleen nousi ajatus – onnistummeko? Tuleeko väkeä? Riittääkö ruoka? Maistuuko se? Millaista palautetta saamme?

Tuollaiset olivat tunnelmat, kun Puijolan Sidekick-hankkeen vetäjä Simo Hämäläinen ideoi ja kokosi yhdessä Humanistisen ammattikorkeakoulun yhteisöpedagogian opiskelijoiden kanssa Makujen Marraskuu -tapahtumaa.

Ruoka yhdistää ja rakentaa siltaa ihmisten välille, olivatpa he kotoisin mistä päin maailmaa tahansa.

Miten kävi?

Tapahtumasta tuli menestys! Kompassiin saapui noin 70 vierasta, jotka nauttivat maahanmuuttajien valmistamia ruokia – afganistanilaisia, serbialaisia, irakilaisia ja guatemalalaisia herkkuja.

Jälleen kerran koimme vanhan totuuden – ruoka yhdistää ja rakentaa siltaa ihmisten välille, olivatpa he kotoisin mistä päin maailmaa tahansa.

Ja olisittepa nähneet Simo Hämäläisen tapahtuman päätteeksi, kun täpötäysi Kompassi alkoi tyhjentyä vieraista ja kuhinasta.

”Tapahtuman vastaanotto ylitti kaikki odotukseni. Vain varovasti ja salaa uskalsin toivoa, että kävijöitä olisi 70. ja toive toteutui! Tunnelma oli huima heti siitä lähtien, kun kello löi kaksitoista, ensimmäiset ruokailijat tulivat ja live-musiikki soi jo tilassa”, Hämäläinen huokaili tyytyväisenä.

”Iso kiitos jokaiselle kävijälle. Ja iso kiitos Sidekickin vapaaehtoisille, jotka hienosti jaksoivat vaativat valmistelut ja hoitivat tapahtuman upeasti.”

Johanna Rastas: ”Tämä oli rohkaiseva kokemus. Jatkoa seuraa.”

Myös Kompassin koordinaattori Johanna Rastas oli tapahtuman suosion myötä yhtä hymyä:

”Mikä tunnelma! Hauskaa ja rentoa meininkiä hyvän ruuan äärellä. Oli mukava nähdä niin paljon uusia kasvoja Kompassissa. Sekin ilahdutti, että myös yhteistyökumppaneita tuli paikalle”, Rastas myhäili.

Rastas kirjasi ylös myös kävijöiden ehdotuksia, joiden myötä tällaista ruokatapahtumaa voi kehittää.

”Tämä oli ensimmäinen pop up -Ravintolapäivän tyyppinen kokeilu, ja kokemuksena rohkaiseva. Jatkoa seuraa”, Rastas uskalsi luvata.