Setlementtiliiton aluepäällikkö Erno Kääriäinen on innoissaan ”Palanen elämää” -verkkokaupasta, jota hän itse on ollut ideoimassa. ”Tämä on aivan uusi innovaatio, jonka kautta pääsee mukavalla tavalla tekemään hyvää ja tukemaan tärkeää toimintaa juuri sillä paikkakunnalla kuin haluaa.”

Me setlementit olemme avanneet aivan uudenlaisen ”Palanen elämää” -verkkokaupan, jossa voi tehdä ainutlaatuisia ostoksia. Voit ostaa harrastuksen oman paikkakuntasi nuorelle tai elämyksen varattomalle perheelle. Puijola tuo kauppaan kolme kuopiolaista hyväntekeväisyyden kohdetta. Setlementtityö takaa, että lahjoittamasi raha menee luotettavasti valitsemasi paikkakunnan yksinäisille lapsille ja nuorille tai perheille. Löydät verkkokauppamme osoitteesta palanenelämää.fi

Teksti ja kuvat: Katja Hedberg

Suomen Setlementtiliitto ja paikalliset setlementtitoimijat ovat avanneet aivan uudenlaisen verkkosivuston, jollaista Suomessa kukaan muu ei koskaan ennen ole tehnyt.

Tämä kauppa vähentää ylsinäisyyttä ja tavaran määrää, mutta lisää hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä.

Tällaista sivustoa ei koskaan aiemmin ole Suomessa tehty.

Avasimme uudenlaisen verkkokaupan, jossa voi tehdä huimia ostoksia. ”Palanen elämää” -verkkokaupassa voi ostaa harrastuksen yksinäiselle nuorelle tai elämyksen varattomalle perheelle. Ostoksellaan voi mahdollistaa myös vaikkapa miesten keilailuillan tai äitien pääsyn porukalla uimahalliin. Ostaja voi toteuttaa myös vaikkapa ison lapsiperheen siskoksille mukavan leffaillan.

”Palanen elämää” -verkkokauppamme ainutlaatuisuutta lisää se, että ostaja voi itse päättää, mille paikkakunnalle ja millaiseen toimintaan hänen lahjoituksensa käytetään.

Osoitteessa palanenelämää.fi toimivan verkkokaupan tuotevalikoimaan tulee aluksi vajaat 30 tuotetta, joita toteuttaa kymmenen setlementtitoimijaa eri puolilla maata.

Puijola tuo kauppaan kolme tuotetta

Tuotevalikoimassa on kolme Setlementti Puijolan toteuttamaa hanketta Kuopiossa. Yksi tuote on Puijolan iltapäiväkerhojen ja Kompassin yhteinen tuote, Kasvimaakerho.

Uudessa verkkokaupassa voi tukea Kasvimaakerhoa, jossa Puijolan iltapäiväkerhojen lapset perustavat ja hoitavat kasvimaata Kompassin vapaaehtoisten ja maahanmuuttajataustaisten asiakkaiden kanssa. Kuvassa vapaaehtoinen Ester Kokko sekä Jessica Manninen ja Tauno Huuskonen Snellmanin alakoulun kerhosta.

Kasvimaakerho toimii Kompassissa. Kerho suunnataan Puijolan iltapäiväkerhojen eka- ja tokaluokkalaisille lapsille. Kerhoa vetävät iltapäiväkerhojen ohjaajat, Kompassin maahanmuuttajataustaiset ohjaajat sekä iäkkäät vapaaehtoiset. Näin syntyy tärkeitä kohtaamisia yli sukupolvien ja eri kulttuurien.

Kerho pyörii Kompassissa koko kevään ajan. Lapset tutustuvat kerhossa hyötykasvien istuttamiseen ja kasvattamiseen. Samalla he pohtivat luonnon monimuotoisuutta, ruokatuotannon ympäristökysymyksiä sekä kokevat onnistumisia seuratessaan kasvun ihmeitä turvallisten aikuisten ohjauksessa.

Kevään päätteeksi lapset keräävät ja nauttivat sadon tuloksista yhdessä kerhon vetäjien kanssa.

Kerhon tuotepaketti sisältää kasvilavan, multaa, siemenet sekä työvälineet. Yhden tuotepaketin hinta on 50 euroa.

Puijolan Tyttöjen Talon tuote on tunnelmallinen ja turvallinen jouluaatto yksinäiselle, 12–29-vuotiaalle tytölle ja nuorelle naiselle. Aaton aamupäivä sisältää yhdessäoloa, keskustelua sekä herkullisen aterian Tyttöjen Talon työntekijän kanssa. Juhlavaan aamupäivään kutsuttu tyttö tai nuori nainen saa kohdata turvallisen aikuisen sekä tulla nähdyksi ja kuulluksi omana itsenään. Aaton kruunaa joululahja, jonka jokainen saa lähtiessään mukaansa.

Yhden tytön tai nuoren naisen aattoaamupäivän vieton hinta on 20 euroa.

Haluaisitko tarjota turvallisen ja tunnelmallisen jouluaaton kuopiolaiselle yksinäiselle tytölle tai nuorelle naiselle? Kokemuksen toteuttamisesta vastaa Puijolan Tyttöjen Talo.

Tyttöjen Talon toisessa tuotteessa maahan muuttaneelle 12-29-vuotiaalle tytölle tai nuorelle naiselle tarjotaan mahdollisuus tutustua paikalliseen kulttuuriin yhdessä turvallisen aikuisen eli Tyttöjen Talon työntekijän kanssa. Käynti voi suuntautua mm. elokuviin, teatteriin, konserttiin tai taidenäyttelyyn. Kulttuurikäynnin ohessa myös suomen kielen taito kehittyy.

Yhden kulttuurikokemuksen hinta on 15 euroa.

Uuden verkkokaupan yksi ideoija ja isä on Erno Kääriäinen, joka toimii Setlementtiliiton lapsi- ja nuorisotyön aluepäällikkönä Kuopiossa. Hän työskentelee Setlementti Puijolan tiloissa tekee ja yhteistyötä Puijolan väen kanssa.

Erno Kääriäinen, kun puhumme ”Palanen elämää” -verkkokaupasta, mistä me puhumme?

Kyseessä on innovatiivinen verkkosivusto, jollaista ei koskaan aiemmin ole Suomessa tehty. Tämän verkkokaupan kautta hyvää voi tehdä luotettavasti ja paikallisesti.

Tähän asti lahjoituksia on voinut tehdä erilaisten verkkosivustojen kautta esimerkiksi kehitysmaihin tai sitten on voinut osallistua vaikkapa Joulupata-keräykseen. Jos tarkemmin on halunnut tietää, mihin oma lahjoitus päätyy, sen selvittäminen on ollut hyvin työlästä, joskus mahdotontakin.

”Palanen elämää” -verkkokaupassa – kuten setlementtityössä aina – ydinasia on paikallisuus. Yhdeltä sivustolta löytää monta paikkakuntaa ja niiden monipuolista toimintaa, joita pääsee tukemaan suoraan, kohdennetusti.

Jokainen löytää verkkokaupasta varmasti itselleen mieluisan lahjoituskohteen. Esimerkkituotteina voi mainita vaikkapa harrastusmahdollisuuden tai kesätyöpaikan nuorelle tytölle ja pojalle.

Yhä useampi haluaa tehdä ekologisia valintoja ja tuottaa hyvää mieltä. Nyt tämä tavoite toteutuu aidosti.

Miksi juuri tällainen verkkokauppa?

Eettinen lahja on nykypäivää. Yhä useammat haluavat tavaran ostamisen sijaan tehdä ekologisia valintoja, jotka tuottavat hyvää mieltä. ”Palanen elämää” -verkkokaupassamme tämä tavoite toteutuu aidosti.

Useissa verkkokauppamme tuotteissa korostuvat lasten ja perheiden yhdenvertaiset mahdollisuudet esimerkiksi päästä harrastamaan. Osa tuotteista taas kokoaa ihmisiä yhteen esimerkiksi tapahtumien ja yhteisen tekemisen kautta. Ostamalla tuotteitamme pääsee siis lisäämään yhteisöllisyyttä ja yhdenvertaisuutta – molemmat asiat ovat keskeisiä tavoitteita koko setlementtityössä.

Miten kauppa toimii?

Kaupan verkko-osoite on palanenelämää.fi Sivuston etusivulta voi valita paikkakunnan, jonne haluaa ohjata lahjoituksensa. Klikkaamalla paikkakuntaa pääsee näkemään, mitä tuotteita esimerkiksi Kuopiossa on tarjolla.

Osa lahjoituskohteista on dynaamisia. Se tarkoittaa, että lahjoittaja voi seurata sivustolta reaaliajassa, minkä verran kohteelle on lahjoitettu rahaa, ja kuinka lähellä tavoitetta ollaan.

Staattiset tuotteet on hinnoiteltu kappaleittain. Näitä ovat esimerkiksi Setlementti Puijolan tuotteet. Yksinäiselle tytölle voi lahjoittaa turvallisen jouluaaton Tyttöjen Talolla 20 eurolla. Tyttöjen Talon toinen tuote, kulttuurielämys maahanmuuttajataustaiselle tytölle tai nuorelle naiselle, maksaa 15 euroa.

Kompassin sekä Puijolan iltapäiväkerhot ovat luoneet idean Kasvimaakerhosta, jossa lapset, vanhukset ja maahanmuuttajat yhdessä istuttavat ja kasvattavat yrttejä ja myös keräävät sadon yhdessä. Yhden kasvimaan hinta tarvikkeineen on 50 euroa.

Maksaminen tapahtuu kuten aina verkkokaupoissa. Lahjoittaja voi maksaa ostoksensa luottokortti- tai pankkikorttitunnuksilla. Jos ostos menee lahjaksi, samalta sivustolta voi ostoksen tehtyään lähettää sähköisen onnittelun lahjan saajalle.

Ostajan pitää saada tietää, mihin hänen lahjoittamansa raha päätyy.

Mistä ostaja tietää, että raha varmasti menee perille oikeaan kohteeseen?

Tämä onkin tärkeä asia. Ostajan pitää saada tietää, mihin hänen lahjoittamansa raha päätyy. Avoimuus ja läpinäkyvyys ovat verkkokaupassamme avainasioita. Jokaiseen tuotteeseen tulee yhteyshenkilö, jolta voi kysyä kohteesta lisää.

Lahjoitusvaroilla toteutuneesta tuotteesta tai tapahtumasta tehdään aina blogi sivustolle. Tuotteen ostaja saa lukea aidon tarinan siitä, mitä hänen rahallaan saatiin aikaan tai ketkä ilahtuivat ja hyötyivät hänen lahjoituksestaan.

Entä välilliset kulut, joista puhutaan paljon. Minkä verran niihin kuluu euroja?

Välilliset kulut ovat ainoastaan 10 prosenttia. Tällä rahalla saadaan juuri katettua sivuston rakentamiseen ja ylläpitoon menevät kulut. Verkkokaupan sivuston on luonut kuopiolainen yritys ITC-Solution Group pitkälti hyväntekeväisyyden ajatuksella. Hatunnosto heille hienosta työn jäljestä ja tuesta.

Mistä idea uudenlaiseen verkkokauppaan?

Halusimme innovoida jo olemassa olevien lahjoitussivujen rinnalle aivan uudenlaisen tuotteen, joka aidosti luo hyvää paikallisesti. Samalla saamme mahdollisuuden tuoda esille sitä hyvää ja ammattitaitoista työtä, mitä setlementtiyhdistykset eri puolilla maata tekevät.

Miksi verkkokaupan nimi on ”Palanen elämää”?

Taustalla on ajatus siitä, että parhaimmillaan pienistä puroista kasvaa meri. Hienojen asioiden toteutus jää usein kiinni hyvin pienistä asioista, mutta nyt jokainen yksittäinen euro voi lopulta mahdollistaa isonkin jutun yhdelle henkilölle tai perheelle.

Järjestöpuolella teemme usein korjaavaa työtä, koska ennalta ehkäisevään työhön on vain harvoin rahaa. Verkkokaupan avulla voimme luoda tarkkaan kohdennetulla rahoituksella uutta toimintaa myös sellaisille ihmisille, jotka kenties koskaan aiemmin eivät ole olleet setlementtien toiminnassa mukana. Ehkä sivusto kannustaa ihmisiä ideoimaan uusia ideoita lahjoitusten kohteeksi. Otamme ehdotuksia mielellämme vastaan.

Keväällä tuotevalikoima laajenee, ja silloin on mahdollisuus tukea monen ikäisiä vauvasta vaariin.

Kenelle tämä verkkokauppa on suunnattu?

Jokaiselle, joka haluaa tehdä hyvää ja tukea paikallista toimintaa. Toivottavasti myös yritykset tulevat mahdollistamaan paikallista hyvinvointia.

Montako tuotetta on myynnissä?

Aluksi mukana on yhdeksän paikkakuntaa ja noin 20-30 tuotetta.

Laajeneeko verkkokaupan tuotevalikoima?

Kyllä. Aluksi kaikki tuotteet liittyvät lapsiin ja nuoriin sekä perheisiin. Kevään myötä tarjonta laajenee reippaasti, ja silloin on mahdollisuus tukea monen ikäisiä vauvasta vaariin.

Mitä itse aiot ostaa Palanen elämää -verkkokaupasta?

Teen sieltä joululahjahankintoja lapsillemme sekä sukulaisilleni, jotka arvostavat eettisiä lahjoja. Ainakin äitini ja veljeni saavat tänä jouluna hiukan erilaisen lahjan, jota he varmasti osaavat arvostaa. Erityisesti haluan tukea vähävaraisten perheiden harrastustoimintaa. Puijolan Kasvimaakerho on myös ajankohtainen teema. Erityisen hienoa on, että siinä toteutuu idea yli sukupolvien ja kulttuurien ulottuvasta toiminnasta.

”Palanen elämää” -verkkosivuston teknisen toteutuksen tehnyt ITC-Solution Group Oy:n web-tuottaja Jenny Markkula. Yritys tuottaa it-alan asiantuntija- ja ylläpitopalveluja sekä verkkosivuston ratkaisuja yrityksille ja yhteisöille. Kymmenen vuotta toimineella yrityksellä on toimipisteet Kuopiossa, Iisalmessa ja Joensuussa.