Hanna Matinmikko tarkastaa, millaisia kontakteja Yun Dulla on päivän aikana ollut aasialaisiin asiakkaisiin.

Kuopiolaisen Arctionin asiakkaita ovat muun muassa Samsung, Siemens, Boeing ja Mitsubishi. Yritys on löytänyt jo kolme kovan tason työntekijää Puijolan Työlinkin avulla. Viimeisin rekrytointi on Yun Du, joka onnekseen tuli käymään Kompassissa – ja markkinoi nyt käynnin tuloksena Arctionin tuotteita Aasian kasvaville markkinoille.

Teksti ja kuvat: Katja Hedberg

Jos kansainvälistä kauppaa käyvä kuopiolainen yritys tarvitsee kiinankielisen, kaupallisen koulutuksen saaneen osaajan, löytyykö tekijä helposti?

”Haastava tilanne”, myöntää kuopiolaisen ohjelmistoalan yrityksen Arction Oy:n kaksikko, toimitusjohtaja Pasi Tuomainen ja tiiminvetäjä Hanna Matinmikko.

Onneksi on Setlementti Puijolan Työlinkki, jossa maahanmuuttajille etsitään työpaikkoja avoimilta työmarkkinoilta.

Arction on jo kolmesti pestannut ulkomaalaistaustaisen osaajan Työlinkin työvalmentajien avulla. Tuorein onnistunut rekrytointi on kiinalainen Yun Du, joskin hänen tarinansa on lähes liian uskomaton ollakseen totta.

”Olen neljässä kuukaudessa oppinut paljon. Minulla on mahtavat työkaverit ja mahtava pomo, kaikki auttavat tarvittaessa”, Yun Du iloitsee esimiehensä Hanna Matinmikon seurassa.

Yun Du savolaistui viime syyskuussa puolison saatua töitä Kuopiosta.

”Ensin en osannut iloita muuttamisesta Kuopioon. Työ on minulle tosi tärkeä asia ja epäilin, löydänkö kiinnostavaa pestiä.”

Yun Du oli aiemmin Seinäjoella asuessaan toiminut vapaaehtoisena paikallisessa setlementtiyhdistyksessä. Kuopiossakin hän piipahti Puijolan Kompassiin tarjoutumaan mukaan vapaaehtoistoimintaan.

Kompassin vapaaehtoistoiminnasta vastaava ohjaaja Varsha Shurpali ohjasi Dun Työlinkin työvalmentajan Katja Koposen luokse.

Koponen oli juuri kuullut Työlinkin ohjausryhmään kuuluvalta Hanna Matinmikolta, että Arction tarvitsisi Aasian asiakasmarkkinoilleen markkinoijaa ja myyjää, jolla olisi kaupallinen koulutus ja joka osaisi puhua kiinaa, japania tai koreaa.

”Yun Du vakuutti minut hyvällä suomen taidollaan, koulutustaustallaan ja ammatillisella kunnianhimollaan. Päätin lähettää heti hänen ceeveensä Arctioniin”, Koponen kertoo.

Pari päivää myöhemmin Yun Du jo istui Arctionin neuvotteluhuoneessa Technopoliksessa työhaastattelussa vastaamassa Hanna Matinmikon kysymyksiin.

Haastattelun loputtua Matinmikko oli tehnyt päätöksensä:

”Toivotin Dun tervetulleeksi meille töihin.”

Työlinkki voi täyttää yrityksen toiveet

Yun Du on juuri niitä kansainvälisiä osaajia, joita Kuopio maahanmuuttopolitiikassaan kaupunkiin haluaa. Ja Arction niitä yrityksiä, joiden avulla Kuopio mielii rakentaa itsestään modernia kansainvälistä mielikuvaa.

Yun Du: ”Ensin en iloinnut muutosta Kuopioon. Epäilin, löydänkö kiinnostavaa pestiä.”

Yun Du oli suorittanut kotimaassaan Tianjinin ammattikorkeakoulussa mainonnan ja kaupankäynnin tutkinnon sekä työskennellyt mainonta-alalla assistenttina. Seinäjoen amk:ssa Du opiskeli kansainvälisellä linjalla tradenomiksi.

Arction kehittää ohjelmistokehitystyökaluja datan visualisointiin. Niitä käytetään globaalisti esimerkiksi  tutkimuksessa, teollisuudessa, terveydenhuollossa sekä erilaisten prosessien havainnollistamisessa ja valvonnassa.

Referenssilistalla noin viidensadan asiakkaan joukossa ovat muun muassa teknologiajätti Samsung, tekniikan monialayhtiö Siemens, valaistusjätti Osram, lentokonevalmistaja Boeing, tietokoneyhtiö Intel ja monialatoimija Mitsubishi.

Yritys suuntaa markkinointinsa ulkomaille, jossa on 95 prosenttia asiakkaista; Pohjois-Amerikkaan, Keski-Eurooppaan, Britteihin ja yhä enemmän Aasiaan. Työntekijöitä on 23, heistä puolet suomalaisia.

”On uskomatonta, että löysimme Yun Dun. Hänellä on kaupallinen koulutus ja kielitaito – juuri mitä tarvitsimme”, Hanna Matinmikko sanoo ja kääntää katseensa Puijolan Työlinkkiin.

”Toivottavasti mahdollisimman moni yrittäjä on tietoinen Työlinkin tarjoamasta palvelusta. Siinä parasta on ketteryys. Voin huikata Työlinkin työvalmentajille vaikka sähköpostilla, että haemme tietyntyyppistä osaajaa ja että jos sellainen osuu kohdalle, niin soittaisitteko.”

Matinmikko uskoo, että Työlinkistä hyötyisivät Kuopion moni alueen kasvuvaiheessa oleva yritys.

”Nämä yritykset eivät aina osaa välttämättä tarkkaan määritellä, millaista tekijää he tarvitsevat. Eikä kaikilla ole aikaa rekrytoinnin urakkaan. Maahanmuuttajien taas on erittäin vaikeaa löytää piilotyöpaikkoja, se kun on suomalaisillekin haastavaa.”

Tärkeintä on työntekijän asenne

Puijolan Työlinkki tuli Arctionille tutuksi reilut kaksi vuotta sitten.

”Työlinkin työvalmentaja soitti ja kysyi, olisiko meillä tarvetta kiinalaiselle markkinointialan osaajalle. He tarjosivat meille Xiaoping Leinosta, joka on meillä yhä töissä”, Hanna Matinmikko kertoo.

Katja Koponen: ”Yun Du vakuutti minut. Päätin lähettää heti hänen ceeveensä Arctioniin.”

Xiaoping Leinosen hyvä työpanos ja Aasian markkina-alueen merkityksen kasvu – asiat, jotka rohkaisivat myös Yun Dun palkkaamiseen.

Työhaastattelussa Hanna Matinmikko selvitti Yun Dun koulutuksen, työtaustan, kokemuksen business to business -markkinoinnista sekä atk-taidot.

Kielitaito painoi vaakakupissa paljon.

”Kun markkinointia tehdään Aasian suuntaan, on olennaista ymmärtää maiden kulttuuria ja mentaliteettia. Kielitaito on äärimmäisen tärkeää”, Matinmikko toteaa.

Vielä tärkeämpänä hän silti pitää työntekijän asennetta.

”Kaiken muun voi oppia, mutta asenne pitää olla kohdillaan.”

Laadukas koulutus houkutti Suomeen

Arction palkkasi Yun Dun lokakuussa vakituiseen työsuhteeseen kuuden kuukauden koeajalla.

Hanna Matinmikko: ”Yun Dun kaupallinen koulutus ja kielitaito – juuri mitä tarvitsimme.”

Du saa työstään kehuja:

”Hän on täsmällinen, tehokas ja ystävällinen ja aktiivinen tekemään ehdotuksia. Hän on myös hienosti sopeutunut markkinoinnin tiimiimme”, Hanna Matinmikko suitsuttaa.

”Hyvä ajanhallinta ja joustavuus”, Du listaa itse vahvuutensa.

Yun Dun muutti alun perin Kiinasta Kuopioon jatko-opintojen toivossa.

”Suomi houkutti korkean koulutustasonsa vuoksi. Myös itse maa kiinnosti, täällä on niin rauhallista”, sanoo Du, jonka kotikaupungissa Tianjinissa on 10 miljoonaa asukasta.

Kovan tason osaajaa vaikea palkata

Hanna Matinmikon mukaan ulkomaisten rekrytointi on haastavaa. EU:n ulkopuolelta tulevan voi palkata vasta, kun paikkaan on etsitty myös mahdollisia suomalaisia tekijöitä.

”Päteviä kansainvälisiä työntekijöitä olisi tarjolla, jos työlupa järjestyisi helpommin. On turhauttavaa laittaa paikka auki, vaikka tarjolla olisi tekijä EU:n ulkopuolelta”, Arctionin toimitusjohtaja Pasi Tuomainen sanoo.

Arctionin toimitusjohtaja Pasi Tuomainen jakaa huolen:

”Osaavan työvoiman löytäminen on toisinaan haasteellista. Ulkomaalaistaustaisista ohjelmistokehittäjistä moni tulee meille opiskeluun liittyvän harjoitteluun, jonka jälkeen iso osa lähtee maasta pois”, Tuomainen toteaa. Hän on miettinyt keinoja saada osaajat jäämään, sillä viimeisimmän neljän kuukauden aikana Arction on menettänyt kolme ulkomaalaista työntekijäänsä.

”Kaikki lähtivät ulkomaille. Useimmat suuntaavat Saksaan ja Yhdysvaltoihin.”

Tuomainen ehdottaa rekrytoinnin helpottamiseksi kuuden kuukauden kokeilua, jossa ulkomaalaistaustaisen työntekijän voisi palkata pikaluvalla koeajalle. Tänä aikana työnantaja maksaisi verot normaalisti, mutta sivukuluista vain puolet – ja saisi pienemmällä riskillä varmuuden siitä, voiko työntekijän palkata vakituiseksi.

Arctionin kaltaisessa yrityksessä tarpeeksi kovan tason osaajia ei aina ole Suomesta löydettävissä.

”Kansainvälisessä kaupanteossa natiivitason kielitaito on aivan keskeinen asia. Myös kohdemaan tavat ja kulttuuri pitää tuntea. Palkkasimme juuri kiinalaisen ohjelmoijan, joka avasi silmämme ymmärtämään, kuinka toisenlainen kulttuuri meihin verrattuna Kiinassa on yksin nettiselainten ja somekanavien käytössä”, Tuomainen valaisee tilannetta esimerkillä.