Herkkupöydän äärellä Puijolan Tyttöjen Talolla syntyi pitkiä keskusteluja ja mukavaa tunnelmaa. Niin mukavaa, että saunan lämmittäminenkin unohtui.

Palanen elämää -verkkokaupan ostosten myötä pystymme järjestämään tytöille vielä uuden juhlan Puijolan Tyttöjen Talolla.

Teksti: Katja Hedberg, Kuva: Sanni Mäkinen

Tunnelma oli harras, intiimi ja hienolla tavalla myös ylevä, kun joukko naisia kokoontui Setlementti Puijolan Tyttöjen Talolle Kuopiossa jouluaaton aamupäivänä yhteiseen hetkeen.

Pöytä oli herkuilla katettu: riisipuuroa, fetapinaattipiirakkaa, karjalanpiirakoita ja munavoita, kylmäsavulohta, suklaakakkua ja taatelikakkua.

”Vieraamme saivat tulla melkein valmiille. Pöydän katoimme kuitenkin yhdessä. Pöydän ääressä oli niin mukava istua ja jutella, että unohdimme kokonaan jopa lämmittää saunan”, kertoo Tyttöjen Talon ohjaaja Sanni Mäkinen, joka emännöi jouluista aattohetkeä nuorille naisille.

Johtaja Johanna Luomala: ”Suurin osa kävijöistämme on yksinäisiä. Nyt voimme järjestää heille uuden juhlan.”

Tunnelmallinen jouluaatto yksinäiselle tytölle tai naiselle Puijolan Tyttöjen Talolla nousi setlementtitoimijoiden ”Palanen elämää” -verkkokauppamme hittituotteeksi: yli 70 ostosta!

Esimerkiksi Kalla Kommunikaatio Oy lahjoitti joulutervehdyksiinsä varaamansa 100 euroa Jouluaatto yksinäiselle tytölle -tuotteeseen. Kalla Kommunikaatio on yritys, joka tuottaa tulkkauspalvelua viittomakielisille, kuulonäkövammaisille, kuuroutuneille, huonokuuloisille sekä puhevammaisille asiakkaille. Yrityksen palveluihin kuuluu myös opetus, koulutus ja asiantuntijaluennot.

Koska tuotetta ostettiin paljon vielä ihan joulun alla, osa rahasta jäi säästöön. Raha kuitenkin käytetään tarkasti juuri siihen, mihin ostajat sen halusivat suunnata:

”Suurin osa kävijöistämme on yksinäisiä. Nyt pystymme järjestämään heille vuoden 2019 toimintojemme uuden aloitusjuhlatapahtuman”, Tyttöjen Talon johtaja Johanna Luomala visioi tyytyväisenä ja kiitollisena verkkokaupan ostajien osoittamasta tuesta.

Kalla Kommunikaation viittomakielen tulkki Minna Leppänen pitää rahojen suuntaamista hyvään asiaan tärkeänä.

”Elämän ei pidäkään päättyä jouluun. On hienoa, että teillä on Tyttöjen Talolle jo uusi juhlahetki suunnitteilla. Ihanaa, että meidän lahjoituksemme voi olla hyödyksi siinä”, Leppänen toteaa.

Kerromme myöhemmin sanoin ja kuvin tästä juhlasta.

Yksinäinen joulu satuttaa

Sanni Mäkinen kertoo, että tunnelmallinen aattohetki innosti kävijät pitkiin keskusteluihin.

Minna Leppänen: ”Ihanaa, että lahjoituksemme on hyödyksi uudessa juhlahetkessä.”

”Pohdimme muun muassa, miten eri asioita joulu voi eri ihmisille tarkoittaa. Yhdelle joulu tarkoitti hiljaisuutta, toinen tavoittaa joulutunnelman lumisen maiseman kautta. Yleisin näkemys oli, että joulu tulee vasta, jos sen saa jakaa toisen kanssa ja jos pystyy vielä huomioimaan muita joillakin tavalla.”, Mäkinen kertaa aaton keskusteluja.

Kiiltokuvissa joulu näyttäytyy usein perheiden ja ihmisjoukkojen juhlana. Monelle yksinäisyys tekee joulusta kipeän asian.

”Meidän tarjoamamme aattohetki oli kävijöille iso asia. He kiittivät kovasti sitä, että Tyttöjen Talon ovi oli jopa aattona avoinna”, Mäkinen kertoo.

”Kattaus oli tekemässä ja olin vasta sytyttämässä kynttilöitä, kun ensimmäinen kävijä tuli ovesta. Tunnelma oli lämmin, ja se syntyi ihmisten läsnäolosta.”

Setlementtitoimijoiden Palanen elämää -verkkokauppaan pääset tästä linkistä