Henriikka Niskanen työskentelee välillä Puijolan Tyttöjen Talolla, välillä Tarinan vastaanottokeskuksessa, jonka käytävällä tämä kuva otettiin. ”Haluan tuoda myös Tarinassa asuvien naisten arkeen jotain uutta ja erilaista”, hän suunnittelee.

Henriikka Niskanen ryhtyy tekemään Puijolan Tyttöjen Talolla ohjaajan työtä maahanmuuttajanaisten kanssa. Teemat ovat isot ja vaativat – ihmisoikeuksista väkivaltaan. Ei ihme, että uusi pesti vähän jännittää.

Teksti ja kuva: Katja Hedberg

Puijolan tiimi on taas vahvistunut. Saimme Tyttöjen Talolle töihin Henriikka Niskasen, jonka istutimme tuttuun tapaan tenttipenkkiin:

Kuka olet?
Ruuhkavuosia elävä, neljä- ja seitsenvuotiaiden lasten äiti. Ikää 28 vuotta. Opiskelen toista vuotta sosionomiksi Savonia-ammattikorkeakoulussa ja työskentelen osa-aikaisesti kahvilassa. Kiirettä piisaa!

Mistä tulet?
Kolme ensimmäistä vuottani asuin Pihtiputaalta. Kuopiossa olen asunut nyt jo yli kymmenen vuotta. Tunnen itseni hyvin kuopiolaiseksi, mutten yhtään savolaiseksi.

Tehtäväsi Setlementti Puijolan Tyttöjen Talolla?
Olen osa-aikainen ohjaaja GBV-hankkeessa.

Mikä on GBV-hanke?

Teema, jonka ympärillä usein viivymme, on naisiin kohdistuva väkivalta

Teemme monipuolisesti työtä maahanmuuttajataustaisten naisten kanssa. Teema, jonka ympärillä usein viivymme ja josta keskustelemme, on naisiin kohdistuva väkivalta.

Miksi GBV-hanketta tarvitaan?
Saamme mahdollisuuden pohtia vaikeita aiheita, väkivaltaa ja ihmisoikeuksista. Näissä asioissa on paljon työtä tehtävänä. Oma tehtäväni on tuoda mukaan iloa ja kulkea vierellä naisten arjessa. Käymme kylillä, kirjastossa, kaupassa, ja välillä lapsetkin voidaan ottaa mukaan.

Millä meiningillä tartut uuteen työhösi?
Hyvällä ja odottavaisella. Kiintoisaa nähdä, millaisia uusia työmenetelmiä saan oppia.

Jännittääkö?
Kyllä. Eniten jännittää, kuinka naiset ottavat minut vastaan sekä löydämmekö yhteistä kieltä ja kanavaa. Edessä on uusi maailma.

Onko sinulla aiempaa kokemusta työskentelystä maahanmuuttajien kanssa?
Olin Tyttöjen Talolla harjoittelijana viime syksynä, jolloin työskentelin maahanmuuttajien kanssa. Kokemus innosti. Vastaanotto oli lämmin. Naiset selvästi arvostivat yhteistä aikaamme Talolla. Se ilo oikein näkyi heistä.

Pyrin tuomaan naisten arkeen hyvää mieltä ja jotain erilaista.

Odotuksesi?

Haluan tavata mahdollisimman paljon naisia, joiden arkeen pyrin tuomaan paitsi hyvää mieltä, myös jotain erilaista.

Vahvuutesi ohjaajana?
Avoin mieli ja myönteinen elämänasenne. Aika usein ne kantavat pitkälle.

Mitä töitä teit aiemmin?
Olen valmistunut leipuri-kondiittoriksi, ja niitä töitä tein muun muassa Kasvisgalleriassa.

Miksi vaihdoit alaa?
Näin lähipiirissäni lähisuhdeväkivaltaa, ja tiedon saaminen aiheesta alkoi tuntua tärkeältä. Lähisuhdeväkivaltatyö, kuten ihmisten suhtautuminen siihen, ovat Suomessa lapsenkengissä. Kyse on vakavasta asiasta, josta puhumme aivan liian vähän.

Mitä Henriikka Niskanen tekee, kun hän ei ole töissä?
Olen perheeni kanssa ja teen opiskelujuttuja.