Kompassin koko poppoo kiittää ja kumartaa iloisena – avoimien ovien päivä oli menestys. Takana Katja Koponen, Varsha Shurpali, Hanna-Mari Kukkonen, Johanna Rastas ja Satu Nummi. Edessä Simo Hämäläinen ja Tsega Kiflie. Taustalla on yhteisötaideteos ”Jälki”, jonka tekemiseen lähes kaikki vieraat osallistuivat.

Muistatteko Ahmed Awad Ajmi-Farhaneen, Piirakka-Ahmetin? Hän on toinen kahdesta irakilaisesta turvapaikanhakijasta, joiden piirakoita kuopiolaiset ostivat pari vuotta sitten hirmuisia määriä. Farhanee sai turvapaikkahakemukseensa myönteisen päätöksen ja opiskelee nyt suomen kieltä. Tulevaisuuden haaveisiin kuuluu leipomusten sijaan ura rakennusalalla tai putkimiehenä. Kompassi sai häneltä ihanan synttärilahjan: ”Annan rahan sijaan ison punaisen sydämen ja rakkautta. Vaikka taskussasi olisi kuinka paljon rahaa tahansa, ilman rakkautta olet koditon ja toivoton.”

Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Antti Kivelän ojentama lahja saattaa hetken verran hämmentää. Paketista nimittäin kuoriutuu korva. Eikä mikä tahansa korva: ”Lahjoitan kuuntelevan korvan. Vasta kun osaamme kuunnella toisiamme ja keskustella yhdessä, syntyy tahto. Ja tahdon voimalla taas on mahdollista löytää aina keinot, joilla voi ratkaista kulloisetkin vaikeudet.”

Pohjois-Savon ely-keskuksen maahanmuuttopäällikön Lisbeth Mattssonin lahjapaketissa on aimo annos henkistä pääomaa. ”Siellä olisi myös ymmärrystä alueemme eri toimijoille, jotta he oivaltaisivat Kompassin toiminnan merkityksen. Toivon, että tahtotila Kompassin toiminnan tukemiseksi lisääntyisi. Meidän pitäisi ymmärtää nykyistä laajemmin, kuinka arvokasta matalan kynnyksen toiminnan tarjoaminen on. Sitä pitäisi vahvistaa ja hyödyntää enemmän kuin nyt osaamme tehdä. Meidän pitäisi myös linkittää Kompassin tarjoamat palvelut kaikkiin muihin maahanmuuttajien palveluihin. On merkittävä taito toimia uskottavasti kaikkien maahanmuuttajien silmissä, ja tämän roolin Kompassi on ottanut vahvasti haltuunsa.”

Anya Productionsin luovan johtajan Anja Lapin lahja nivoutuu kulttuurimaailmaan, joka tarkoittaa paljon laajempaa asiaa kuin vain taidetta. ”Tästä maailmasta nostan esille sanan vapaus. Sitten ojennan Kompassille rahapussin, johon on laitettu jokaisen Kuopion lautakunnan budjetista yhden prosentin verran euroja. Tällä rahasummalla vaalittaisiin sananvapautta, puheen vapautta ja mielipiteiden vapautta, jota olemme saaneet luotua Kuopiossa, Suomessa ja maailmassa. Vapaus on kallisarvoinen, muttei suinkaan pysyvä asia. On tärkeää muistaa, että sitä pitää vaalia koko ajan, rahankin avulla.”

Kuopion apulaiskapunginjohtaja Pekka Vähäkankaan synttäripaketista löytyy määrätietoista työtä, rakennusaineita luottamuksen lisäämiseen sekä kanssakäymistä kaikkien ihmisten kesken. ”Olisi helppoa sanoa, että haluan antaa lisää resursseja. Mutta se ei olisi paras mahdollinen lahja. Eikä taikasauvaa heilauttamalla tehdä niitä tärkeimpiä asioita – pidetä yllä yhteiskunta- ja väestösuhteita. Määrätietoista työtä tarvitaan, jotta voimme estää polarisaation ja vastakkainasettelun sekä vapautua ennakkoluuloistamme ja kuvitelmista, että voisimme tuntea muut ihmiset ilman kanssakäymistä.”

Filippiiniläinen Joji Chin Valverde Martinez on asunut Kuopiossa vasta kuukauden, mutta käy jo Kompassissa aloittelijoille tarkoitettua suomen kielen kurssia. ”Opiskelin Filippiineillä kolme vuotta alakoulun opettajaksi. Opintoja oli vain vuosi jäljellä, mutta muutimme Suomeen, sillä mieheni tuli opiskelemaan Itä-Suomen yliopistoon. En halua olla vain kotona. Aion opetella suomen kielen ja jatkaa sitten omia opintojani. Minun lahjani Kompassille olisi, että avaisin lompakkoni ja antaisin kaikki rahat sen toimintaan. Täällä tehdään tärkeää työtä maahanmuuttajien hyväksi. Ajatella, minäkin saan opiskella täällä kieltä, ja aivan ilmaiseksi.” 

Emma Jolkkonen on oikea vapaaehtoisten vapaaehtoinen: hän toimii Amnestyssä, Planissa ja SPR:ssä. Kompassissa hän on ollut apuopettaja maahanmuuttajien suomen tunneilla. Jolkkonen haluaisi mielellään antaa Kompassille riihikuivaa rahaa: ”Kompassissa tehdään valtavan hyvää työtä. Lahjoittamani rahan myötä Kompassin työntekijöiden tietotaito siirrettäisiin niihin kaupunkeihin, joissa tällaista toimintaa ei vielä ole. Kompassin hieno puoli on, että kynnys on aidosti matala. Jokainen pääsee halutessaan tekemään vastuullisiakin tehtäviä, kielitaidosta riippumatta.”

Kompassin miesten toimintaryhmiin osallistunut Markku Ulmanen kastoi kätensä siniseen väriin ja osallistui ”Jälki” -yhteisötaideteoksen tekemiseen. Sen jälkeen oli aika antaa lahja juhlivalle Kompassille: ”Nyt Kompassilla on hienot tilat. Antaisinkin varoja siihen, että toimintaa voisi jatkaa, laajentaa ja kehittää niin, että kaikenlainen yhteistyö maahanmuuttajien ja kuopiolaisten kesken lisääntyisi. Tämän myötä varmistuisi, että Kompassilla on aikanaan syytä järjestää myös 50-vuotisjuhlat.”

Savon ammattiopiston asiantuntijan Kirsi-Maria Niemisen ja koulutuspäällikkö Timo Törmäsen lahjapussissa oli uutinen: ”Olemme juuri käynnistäneet maahanmuuttajille aivan uudenlaisen koulutuspolun. Meille voi hakea nonstoppina rakennusmaalarin tai teollisen pintakäsittelyn kurssille ilman suomen kielen taitovaatimusta. Neljän kuukauden opiskelun jälkeen tarkastamme motivaation ja taidot. Jos ne riittävät, TE-toimisto myöntää opintoihin rahoituksen kolmen vuoden ajaksi. Molemmat koulutukset sopivat myös naisille. Nyt luomme aivan uutta, sillä emme aseta alkuvaatimusta kielitaidolle. Haluamme nähdä, millaista osaamista maahanmuuttajista löytyy, Näissä koulutuksissa ei istuta luokassa, vaan opitaan tekemisen kautta. Tavoitteemme on, että kursseilta valmistutaan kiitettävällä osaamisella, ja että tie avautuu sen jälkeen työmaailmaan.”

Siilinjärven evankelisluterilaisen seurakunnan lähetyssihteeri Jenni Shakya vastaa työssään kansainvälisyydestä ja maahanmuuttotyöstä. Monen muun tavoin Shakyan paketista löytyy aineeton lahja: ”Taion Kompassiin sanoja, tekoja ja toimintamuotoja, jotka lisäävät yhteisymmärrystä sekä rauhan ajatuksia ihmisten välille. Näin laajentaisimme ajatteluamme ja osaisimme ymmärtää toisiamme paremmin. Ja pelastaisimme vähän myös maailmaa.”

Naji Habeeb Owaid tuli Irakista Suomeen lokakuussa 2015. Hän asui vuoden Puijolan ylläpitämässä Leväsen vastaanottokeskuksessa Kuopiossa, ennen kuin sai turvapaikan. Nyt hän opiskelee parturiksi Savon ammattiopistossa. Tulevaisuuden haave on oman parturin perustaminen. ”Haluaisin antaa Kompassille lahjaksi suuren sydämen. Niin suuren, että sen avulla kaikki kovia kokeneet maahanmuuttajat saavuttaisivat Kompassin toiminnanavulla suurimman rauhan, mielenrauhan.”

Kompassin vapaaehtoinen Kaisa Klemolan on kolme ja puoli vuotta käynyt kerran viikossa opettamassa maahanmuuttajaäideille suomea. Hänen paketistaan löytyy taikakone: ”Sen avulla kaikki maahanmuuttajat oppisivat hetkessä suomen kielen, jonka avulla tie avautuu koulutukseen ja työpaikkaan. On ollut hienoa nähdä, kuinka maahanmuuttajat ottavat kieltä haltuun. Mutta vaikka motivaatio on kova, kehitys on toisinaan hidasta. On silti upeaa, että he tulevat kerta toisensa jälkeen Kompassiin vapaaehtoisesti. Olen oppinut heiltä paljon. Täytyy muistaa, ettemme voi vain vaatia heiltä sopeutumista. Heillä on oma identiteettinsä ja kulttuurinsa, joiden kautta heillä on myös meille paljon annettavaa.”

Kuopion kaupungin tiedottaja Jukka Torikan lahja lisää entisestään ihmisten keskinäistä yhdenvertaisuutta ja yhteenkuuluvuutta Kompassissa. ”Tässä asiassa työsarkaa riittää loputtomiin. Kuopiossa toki asiat ovat jo nyt paremmin kuin monessa muussa kaupungissa. Kuopiosta ei kantaudu uutisia siitä, että eri ryhmien välillä olisi jännitteitä. Jotain Kuopion maahanmuuttotyössä on siis tehty oikein. Eikä ole epäilystäkään, etteikö Kompassilla olisi osuutta asiaan.”

Kompassin vapaaehtoinen Jaana Kaikkosen aineettoman lahjan myötä Kompassin toiminta turvataan tulevaisuudessakin. Toiminta myös laajenisi ja kohdistuisi Kaikkosen toiveen mukaan naisiin ja lapsiin. ”Kovasti toivon, että lahjani auttaisi erityisesti maahanmuuttajanaisia pääsemään koulutukseen ja näin voimaantumaan. Toivoisin myös, että lahjoitukseni avulla kantaväestöä tulisi Kompassiin nykyistäkin enemmän. Kompassi on aivan olennainen osa Kuopiota ja kuopiolaisten elämää.”

Puijolan hallituksen puheenjohtaja Raimo Tuomainen luokittelee Kompassin avaintekijäksi, kun puhutaan Kuopion kansainvälistymisestä. ”Minun lahjani tarkoittaisi Kompassille rahallista tukea, jonka myötä saisimme rakennettua Kuopiosta ulkomaalaisystävällisen ja yhteisöllisen kaupungin, jossa me kaikki välitämme toisistamme. Onneksi kuljemme jo kohti tätä tavoitetta, sillä kuopiolaiset ovat virittyneet myönteisesti ulkomaalaisia ja erilaisuutta kohtaan.”

Tarja Hirvonen (vas.) ja Kirsi Mielonen työskentelevät Varkaudessa ”Osallistuva kuntalainen” -hankkeessa. Osa hanketta on kielen opettaminen maahanmuuttajille, siinä silta Kompassin toimintaan. Hirvosen lahjoittaisi Kompassille ennakkoluulotonta asennetta: ”Sitä tarvitaan, jotta ihmiset oppisivat kohtaamaan toisensa ihmisinä, ilman ennakkoluuloja. Mielonen lahjoittaisi Kompassille rahaa: ”Tarvitaan riittävät resurssit, ettei aina tarvitse miettiä, millaiseen toimintaan raha riittää. Lisäksi antaisin paljon vapaaehtoisia, jotka pitävät yllä yhteisöllisyyttä. Näin hyvä lähtisi kiertämään.”

Tekstiilitaiteilija Tarja Wallius on tehnyt Kompassin asiakkaiden kanssa taustalla olevan Suomineito100-teoksen, joka avoimien ovien päivänä koristi Kompassin luokkahuonetta. Wallius innostui Kompassin lahjaa miettiessään ideoimaan mahtipontista hanketta: ”Vaikka tilat ovat nyt hienot, olisi upeaa saada Kompassille ikioma rakennus, jossa muun toiminnan lisäksi olisi etninen ravintola. Kompassin asiakkaat tekisivät siellä ruokaa, ja näin heitä osallistettaisiin hyödyllisellä tavalla. Rakennuksessa olisi myös vapaa estradi niin maahanmuuttajille kuin kuopiolaisille. Talo olisi aidosti kaikkien kuopiolaisten olohuone.”

Kompassin suomen tunneilla apuopettajana toiminut Juha Poukko lahjoittaa Kompassille korvamerkittyä rahaa. ”Raha pitäisi käyttää siihen, että Kompassin ovet pystyttäisiin pitämään auki pitkään arki-iltaisin sekä viikonloppuisin. Kompassi on nimensä veroinen, suunnannäyttäjä monelle maahanmuuttajalle. Olisi arvokasta, jos hienoa toimintaa olisi tarjolla laajempina aukioloaikoina, sillä kaikki eivät pääse päiväsaikaan paikalle.”

Savonia-ammattikorkeakoulussa restonomeiksi opiskelevat Katja Heiskanen (vas.), Veera Ikonen ja Outi Kainulainen loihtivat illan vieraille herkullisia makupaloja. Kompassille he antavat modernin lahjan: ”Rakentaisimme aivan uudenlaisen, sähköiseen järjestelmään perustuvan oppimisalustan tehokkaaseen kotoutumiseen. Maahanmuuttajat oppisivat ja myös sisäistäisivät uudella tavalla paitsi suomen kielen, myös suomalaisen tapakulttuurin ja suomalaiset arvot. Yksi arvo olisi suomalaisen käsitys rauhasta. Siihen sisältyy ymmärrys siitä, että suomalaiselle rauha tarkoittaa myös ympärillä olevaa omaa tilaa, jota pitää kunnioittaa.

SPR:n Siilinjärven osaston aktiivijäsen Irja Koski on ilahtuneena laittanut merkille, kuinka paljon Kompassin toiminta on vuosien saatossa laajentunut. ”Ihmiset ovat ottaneet paikan omakseen. Täällä on aidosti matala kynnys, eikä mitään virkamiesmeininkiä. Minä ojentaisin lahjani Kompassin työntekijöille. Että he kokisivat Kompassin maailman kaikkien kulttuurien kotipaikaksi. Tällainen tunne voimaannuttaisi, ja työntekijät jaksaisivat taas jatkaa samalla tarmollaan tärkeää tehtäväänsä.”

Humakissa tulkeiksi ja yhteisöpedagogeiksi opiskelevat pääsivät Kompassin ohjaajan Varsha Shurpalin (keskellä edessä) huomaan. Shurpali kertoi opiskelijoille Kompassin toiminnasta ja laajemminkin setlementtityöstä. Kieltenopettaja Minna Hult (toinen oik.) antoi Kompassille synttärilahjan koko ryhmänsä puolesta: ”Haluan lahjoittaa varmuutta siitä, että Kompassin arvokas työ jatkuu ja kukoistaa aina vain enemmän.”

Sali täyttyi kuulijoista, kun kotoutumisen asiantuntija Tsega Kflie kertoi Kompassin toiminnasta.
Välillä Kompassin kaikissa tiloissa oli ihmisiä ihan tungokseen asti.
Vieraskirja täyttyi onnitteluista…

…. Ja kiitoksista.

Puijolan Kompassi 20 vuotta: Ovi kävi tiuhaan Kompassin avoimien ovien tapahtumassa. 301 vierasta! Ojensimme 21 vieraalle kuvitteellisen taikasauvan ja kysyimme, mitä he loihtisivat Kompassille synttärilahjaksi. Lahjapaketeista löytyi huimia juttuja.

Teksti ja kuvat: Katja Hedberg  

Puijolan Kompassin koordinaattori Johanna Rastas oli hetki ennen avointen ovien tapahtuman starttia varovaisen toiveikas:

”Olenkohan ihan hurja, jos toivon, että paikalle tulisi 200 kävijää”, hän aprikoi.

Sitten Kompassin ovi alkoi käydä. 301 vierasta!

”Mahtava juttu. Joukossa oli vanhoja asiakkaita, ja aivan uusia tuttavuuksia. Yhteistyökumppaneita, päättäjiä. Opetusmaailman edustajia. Kulttuuri-ihmisiä. Ystävyysseurojen edustajia. Kuopiolaisia. Maahanmuuttajia. Kävijöiden kirjo todisti, että Kompassi aidosti on kansainvälinen kohtaamispaikka”, Rastas huokaili, kun ilta jo pimentyi ja Kompassin uudet upeat tilat Kauppakadulla alkoivat tyhjentyä kävijöistä.

Kompassin uudet ja upeat tilat ihastuttivat – sitä kehujen määrää!

”Kauppakadun tilat todella mahdollistavat vaikka mitä uutta toimintaa. Koko henkilökuntamme on saanut uutta puhtia uusista tiloistamme”, Rastas totesi.

Kompassi täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Pyysimme juhlavuoden kunniaksi 20 kävijää mukaan ajatusleikkiin. Ojensimme heille kuvitteellisen taikasauvan, jonka myötä heillä oli tuokion ajan käytössään maailman kaikki valta, voima ja rahatkin.

Sitten kysyimme, mitä he taikasauvallaan loihtisivat synttärilahjaksi 20-vuotiaalle Kompassille.

Niin mahtavia lahjoja tuli, että ojensimme taikasauvan vielä yhdelle kävijälle lisää.

21 lahjan antajaa kuvissa, lahjapakettien sisältö kuvateksteissä – olkaa hyvä!