Aggredin asiakkaita ovat ihmiset, jotka ovat ajautuneet kodin ulkopuoliseen väkivaltaan. Tai jotka tuntevat, etteivät hallitse omaa väkivaltaisuuttaan. Aggredin tavoite on muutos, jonka jälkeen puhutaan sanoilla, ei nyrkeillä.

                                ARJA AIRAKSINEN

Onneksi olkoon, kuopiolainen. Asut Suomen toiseksi turvallisimmassa kaupungissa.

Poliisin tuore tilasto puhuu selkeää kieltään: katuturvallisuusindeksin mukaan Espoo on Suomen turvallisina kaupunki asua. Kuopio komeilee listan kakkossijalla.

Me Puijolan Aggredissa näemme asiakkaittemme kautta myös sen todellisuuden, jossa elämä ja koko ympäröivä maailma koetaan turvattomaksi, jopa uhkaavaksi. Kuulemme kertomuksia loputtomasta yksinäisyydestä, hylkäämisen kokemuksista, lohduttomuudesta, peloista ja väärien valintojen seurauksista.

Asiat ja aiheet, joista Aggredissa keskustelemme, ovat usein murheellisia ja mustanpuhuvia. Valoisuutta ja toivoa tuo ajatus siitä, että olemme muutoksen tiellä. Asiakkuuteen voi johtaa pienen pieni motivaatiomurunen, johon tartumme. Kun olemme saaneet kiinni pienestä, tarraudumme siihen ja luomme yhdessä uutta.

Aggredissa on kuunteleva ja turvallinen ilmapiiri. Työstämme vakaata ja kestävää maaperää, jossa rakennamme uudestaan jotakin, joka kerran rikkoutui.

VAIKKA ASIAKKAIDEN tarinat ovat synkkiä, luomme yhdessä tulevaisuuden kuvaa, jossa kasvaa tunne turvallisuudesta. Tuemme ja kannustamme asiakasta luottamaan itseensä ja muihin ihmisiin.

Kun löytyy rohkeutta löytää uusia valintoja, asiat järjestyvät. Aina.

Viestimme on selkeä: kun löytyy rohkeutta ja voimia löytää uusia valintoja ja vaihtoehtoisia elämänpolkuja, asiat järjestyvät. Aina.

Ensin pitää olla tarve muutokseen. Se syntyy useimmiten yksilöllisen elämäntapahtuman tai joskus tapahtumaketjujen tuloksena. Kun tarve on syttynyt, seuraava askel on rohkeus ja uskallus.

Rohkeus itsessäänkään ei yksin vielä riitä. Lisäksi tarvitaan oikeanlaisia ja oikea-aikaisia kohtaamisia. Ne ovat välttämättömiä eväitä, kun kasvatetaan ja vahvistetaan orastavaa motivaatiota. vasta tämän jälkeen on mahdollista pienin askelin edetä kohti muutosta ja konkreettisia tekoja.

TÄSSÄ VAIHEESSA kuvaan voi astua Aggredi. Aggredi kulkee rinnalla, taipuu asiakkaan hyväksi tilanteen mukaan – on välillä olkapää, välillä oksennussanko.

Meillä voi kiljua, huutaa, itkeä ja valittaa. Mutta lupa on myös nauraa, naurahtaa tai vain hieman hymähtää, jos rohkeus ei vielä muuhun irrotteluun riitä.

Muutaman tapaamiskerran jälkeen asiakkaat yleensä rentoutuvat. Keskustelun sävy ja sisältö muuttuvat. Mukaan tulee vähitellen tilannekomiikkaa ja nauramista ääneen. Aggredia parhaimmillaan on kyky nähdä kraavien, jopa pöyristyttävien tarinoiden taakse sekä syyseuraussuhteisiin.

Jokaista kuulemaamme tarinaa me emme hyväksy.

Asiakkaan valinnat ja teot pohjautuvat aina hänen henkilökohtaiseen historiaansa. Osa valinnoista on johtanut inhimilliseen kärsimykseen, sekasortoon ja kaaokseen. Kun painolastia ei enää jaksa kantaa, voi hakeutua Aggredin sohvalle ja saada tukea sekä apua luottamuksellisesta, hoidollisesta keskustelusta.

Jokaista kuulemaamme tarinaa me emme hyväksy. Eikä meidän onneksi tarvitse hyväksyä. Mutta ymmärrystä ja empatiaa tässä asiakastyössä pitää löytyä. Kunnioitus sekä asiakkaan näkökulman huomioiminen ovat kulmakiviä, joihin Aggredi nojaa. Lämpimässä ja rennossa ilmapiirissa voimme tunteet saavat tulla ja purkautua – työntekijöiltäkin.

PELOTTAVA ASIA pyritään usein pyyhkimään mielestä tutulla tavalla: emme puhu siitä. Periaatteessa helppo keino, jos olisimme tunteettomia ja jos mielemme liikkeet olisivat hallittavissa ja rajattavissa.

Me kaikki tarvitsemme huomiota ja hyväksyntää. Olisi hienoa, jos jokainen voisi ilmaista tarpeensa ja saada positiivista vastakaikua. Jos tämän sijaan tarpeemme tukahtuvat ja meidät hylätään, voimme ajautua vääriin, kohtalokkaisiin valintoihin.

Olisi liian yksinkertaista nähdä viha ja aggressiivisuus pureutumatta syvemmälle siihen, mitä puhumattomuuden, häpeän ja peittelyn taakse kätkeytyy. Aggredissa asiakas saa mahdollisuuden kertoa kokemuksistaan ja tuntemuksistaan. Annamme tilaa pohtia valintoihin johtaneita syitä ja seurauksia. Aivan liian usein asiakkaat kertovat leimautumisen pelostaan, epäluuloista sekä hiljaisuuden kulttuurista.

Kuinka vapauttavaa onkaan, kun asiakas saa ajan ja paikan purkaa tunteitaan.

Kerta toisensa jälkeen sama asia Aggredissa yllättää. Kuinka silminnähden vapauttavaa onkaan, kun asiakas saa ajan ja paikan purkaa tunteitaan ja tehdä oivalluksia. Huomata, että myös häntä kohtaan on tehty väärin. Että hänelläkin on ollut oikeutettuja tarpeita, joihin ei ole vastattu.

HOIDOLLISTEN ASIAKASKESKUSTELUJEN lisäksi Aggredin tavoite on ravistella ennakkoluuloja ja kalkkeutuneita asenteita. Väkivaltaan liittyvää pelkoa pyrimme hälventämään faktatiedolla väkivaltatyöstä.

Aggredi on kumppanuuteen perustuva järjestelmä. Onnistunut asiakasprosessi edellyttää yhteistyötä, joka mahdollistaa nopean ja tehokkaan puuttumisen, ja tämän jälkeen väkivaltaisen rikoskierteen katkaisemisen. Kannustamme asiakkaitamme rohkeuteen ja yritteliäisyyteen.

Pitäisikö meidän ammattilaisten kysyä myös itseltämme, olemmeko rohkeita ja pystymmekö ylittämään omia raja-aitojamme. Mikä meitä estää uskomasta ja luottamasta toisiin ammattilaisiin?  Voimmehan ottaa uusia askeleita ja etsiä erilaisia vaihtoehtoja. Se vaatii suttuisten vanhojen silmälasien pyyhkimistä, katseen kohdistamista yhteistyökumppaneihin sekä uusien työmallien luomista.

KUOPIOSSA JÄRJESTETTIIN tammikuun lopussa valtakunnallinen turvallisuusseminaari. Kaiken keskustelun, luentojen ja uusien tuttavuuksien virrassa ja ihmisvilinässä pystyi aistimaan innostuksen yhteiseen tekemiseen.

Olemmeko me ammattilaiset itse rohkeita, pystymmekö ylittämään raja-aitamme?

Informaatiotulvassa mieltä lämmitti asia, joka nousi esiin jokaisen asiantuntijan puheessa: lisääntynyt tarve ja halu yhteistyöhön. Turvallista elinympäristöä kehitetään verkostoissa, joiden lonkerot tulee ulottaa kaikkiin toimijoihin.

On ilahduttavaa huomata, miten järjestöt ovat saaneet lisää jalansijaa viranomaistoimijoiden rinnalla ja tukena. Järjestötoiminnalla on vahva välillinen vaikutus turvallisuustyössä. Meillä on kykyä, valmiutta ja mahdollisuus toimia ruohonjuuritasolla ja kuulla siellä yksittäisen ihmisen ääni. Järjestötoimija voi tuoda yhteiseen turvallisuuden suunnittelupöytään paikallisten ihmisten arjen kokemukset, tarpeet ja toiveet.

Tässä tärkeässä työssä Aggredi Kuopio on pieni, mutta tärkeä osa suurta kokonaisuutta. Pieniäkin tarvitaan, jotta yhdessä tehdyistä rakennusaineista syntyy paras mahdollinen turvaverkko. Parhaimmillaan se voi ottaa syliinsä koko Suomen.

Kirjoittaja työskentelee Puijolan Aggredissa väkivaltatyön vastaavana asiantuntijana.