Takana on työkokemusta puolitoista kuukautta, ja Ángela Espinós valmistaa hampurilaisen jo tottunein sekä rivakoin ottein ABC Pitkälahden ravintolassa.

Espanjalainen Ángela Espinós sai Pitkälahden ABC:lta työpaikan Puijolan Työlinkin kautta. ”Jokaisen maahanmuuttajan kannattaa olla työnhaussa päättäväinen ja rohkea. Suomen kieltä ei kannata pelätä, ei edes savon murretta”, työstään iloitseva Espinós sanoo.

Teksti ja kuvat: Katja Hedberg

Ángela Espinós nostaa tottunein ottein lautaselle sämpylän ja nipun salaattia. Kätevät kädet pyöräyttävät hetkessä hampurilaisen valmiiksi.

Näppäryydelle on käyttöä liikennemyymälän työntekijän tehtävissä, mutta tässä työssä pärjätäkseen Espinós tarvitsee paljon muitakin taitoja.

”Paineensietokykyä, organisointikykyä, vuorovaikutustaitoja, atk-ohjelmien hallintaa”, listaa Espinósin esimies, ABC Pitkälahden palvelupäällikkö Maija Ikävalko.

”Ennakointitaitoa myös”, Espinós täydentää ja Ikävalko nyökkää hyväksyvästi.

Kuva kertoo, kuinka hyvin Ángela Espinós tulee jo juttuun uusien työtovereittensa kanssa. Kuvassa Espinósin seurassa liikennemyymälän työntekijäkollegat mukana Joonas Kokkonen (vas.), Enni Kröger, Jesse Turunen ja Maarit Pekkarinen.

”Koskaan ei tiedä, milloin pihaan kaartaa linja-auto kyydissään 50 matkustajaa. Siinä vitriinit tyhjenevät äkkiä”, Ikävalko sanoo.

On muuan taito, jota Espinósin kohdalla pohdittiin erityisesti, ennen kuin hänet pestattiin ABC:lle puolitoista kuukautta sitten.

”Kielitaito pitää olla niin hyvä, varmasti ymmärtää työtehtävät ja tulee myös itse ymmärretyksi”, Ikävalko toteaa, ja nyt vuorostaan Espinós nyökkää.

”On tilanteita, joissa en ymmärrä ihan kaikkea kuulemaani. Mutta silloin kysyn ja tarkistan, että varmasti ymmärrän asian oikein.”

Kielitaito avaa tien työelämään

Päättäväisyys ja rohkeus ovatkin avuja, joilla Ángela Espinós aikoo menestyä ensimmäisessä työpaikassaan, jonka hän on Suomesta saanut. Espinós muutti Espanjasta Kuopioon neljä vuotta sitten. Alusta asti oli selvää, että kotoutuakseen kieli on otettava ensin haltuun.

”Suomi on vaikea kieli. Sijamuotojakin on valtavasti. Jos suomen vaikeutta pitäisi arvioida skaalalla 1-10, antaisin lukemaksi 15”, Espinós huokaa.

Hän aloitti suomen opettelun Puijolan Kompassissa. Sitten opinnot jatkuivat kansalaisopistossa, Portaanpään kristillisessä opistossa ja Kuopiossa iltalukiossa.

”Opettajat opettavat kirjakieltä, mutta ihmiset puhuvat savon murretta. Tämä hidastaa oppimista”, Á Espinós sanoo päätään puistaen.

Espanjassa Espinós ehti työskennellä 25 vuotta sisustusarkkitehtina.

”Siinä työssä pitää tulkita asiakkaan toiveita ja tunteita, ja sisustamisessa kyse on joskus psykologiastakin. Täytyy hallita abstrakteja asioita, joten nykyisellä kielitaidollani en voi tehdä samaa työtä Suomessa.”

Vuosi sitten Espinós valmistui Kuopion Palvelualan opistosta, entisestä talouskoulusta kokiksi.

”Myös ruuanlaittoon ja tarjoiluun liittyy paljon kauneutta ja estetiikkaa”, hän perustelee valintaansa.

Hyvä kokki saisi heti työpaikan

Pitkälahden ABC:lla Ángela Espinós hoitaa linjastoa, valmistaa lounaita tai A la carte -annoksia, tekee hampurilaisia ja myös tarjoilee.

Kolmivuorotyössä on myös yövuoroja, jotka kestävät iltakymmenestä aamukuuteen.

”Olin juuri haastattelemassa Kuopion Prismaan maahanmuuttajataustaisia työnhakijoita, joista meillä on erittäin hyviä kokemuksia”, ABC Pitkälahden palvelupäällikkö Maija Ikävalko.

”Hiukan jännitin ennen ensimmäistä yövuoroa, pysynkö hereillä. Mutta tekemistä oli niin paljon, että vuoro meni nopeasti”, Espinós kertoo.

Pitkälahden ABC-myymälässä on lähes 50 työntekijää, Espinós on ainoa maahanmuuttajataustainen. Maija ikävalko pestaisi maahanmuuttajia lisää – jos heitä olisi tarjolla.

”Kokeista on esimerkiksi huutava pula. Alan oppilaitoksista tulee kuitenkin selvää viestiä, ettei opiskelijoista löydy hyviä kokkeja. Meille voi tulla myös oppisopimuksella. Voimme kouluttaa kokkeja työn ohessa, kunhan asenne on kohdallaan ja halua on oppia uutta.”

”Varkauden ABC:llä on työntekijöitä viidestä eri maasta. Oma kokemukseni on, että ulkomaalaistaustaiset ovat ahkeria työntekijöitä, jotka mielellään ottavat myös vastuuta.”

Espinós saa esimieheltään kosolti kehuja:

”Ángela on oma-aloitteinen, reipas ja nopea oppimaan. Hän on sopeutunut nopeasti joukkoomme, huumorintajuakin löytyy.”

Nopeudelle ja välillä huumorillekin on käyttöä: ABC:llä myydään arkipäivinä 250-300 lounasta, ja viikonloppuisin niitä menee yli 500.

Työelämän sanasto on vaikeita termejä

Ángela Espinósin polku työpaikkaan sai alkunsa Puijolan Työlinkin kautta. Kompassin yhteydessä toimivan Työlinkin työvalmentajat etsivät maahanmuuttajille työpaikkoja avoimilta työmarkkinoilta.

Ángela Espinós on käynyt Puijolan Työlinkin työvalmentajan Katja Koposen kanssa läpi suomalaisen työelämän pelisääntöjä ja esimerkiksi sitä, mitä työehtosopimus pitää sisällään.

Työvalmentaja Katja Koponen soitti PeeÄssään Maija Ikävalkolle, kertoi Espinósin taidoista, ja työhaastattelu järjestyi nopeasti.

”Halusin mennä haastatteluun yksin, sillä luotin kielitaitooni. Ymmärsin kysymyksistä noin 70 prosenttia, mutta minulle jäi tunne, että jotkut tärkeät asiat jäivät ymmärtämättä. Soitin Koposen Katjalle, ja pääsin hänen kanssaan uusintahaastatteluun”, Espinós kertaa.

Koposen mukaan suomalaisen työelämän perussanasto vilisee haastavia termejä.

”Ei ole helppoa selittää esimerkiksi, miksi työsopimuksessa lukee, että työsuhde on voimassa toistaiseksi, vaikka kyseessä olisi vakituinen työ”, Koponen toteaa.

” Ángelan kohdalla iloitsen erityisesti siitä, että hän sai juuri koulutustaan vastaavan työtä työvalmennuksemme tuloksena. ”
Uusi työhaastattelu sujui hyvin, ja sen tuloksena Espinós ahkeroi nyt Pitkälahden ABC-asemalla – työhönsä tyytyväisenä.

”Kaikille maahanmuuttajalle sanoisin, että työnhaussa kannattaa olla rohkea ja päättäväinen. Yleensä rohkeus palkitaan. Eikä suomen kieltä kannata pelätä, ei edes savoa, sitäkin oppii ymmärtämään”, Espinós rohkaisee ja heläyttää kuuluvan naurunsa, johon uudet työkaverit kuulemma ovat jo kovin tottuneet ja tykästyneetkin.