Johanna Rastas (vas.) on viiden vuoden aikana tarmokkaasti kehittänyt ja laajentanut Kompassin toimintaa. ”Jätän vetovastuun hyvillä mielin seuraajalleni”, hän toteaa vieressä olevalle Katja Koposelle, joka ryhtyy luotsaamaan Kompassia 8. huhtikuuta alkaen.

Teksti ja kuva: Katja Hedberg

Puijolan Kompassissa tapahtuu jälleen. Viisi vuotta Kompassia luotsannut Johanna Rastas lähtee uusiin tehtäviin. Uudeksi koordinaattoriksi siirtyy väliaikaisesti Katja Koponen, joka on työskennellyt Kompassissa maahanmuuttajien työvalmentajana.

Kompassin koordinaattorin paikka tulee myöhemmin avoimeen hakuun.

”Viidessä vuodessa Kompassi on muuttunut paljon. Työntekijöiden määrä on noussut kolmesta kymmeneen. Myös kohderyhmämme on laajentunut. Asiakkaita ovat kaikenikäiset – nuoret, opiskelijat, miehet ja naiset”, Rastas summaa.

Johanna Rastas: ”Kompassi ei tee maahanmuuttotyötä hetkellisten hankkeiden kautta.”

Hän näkee, että Kompassin rooli maahanmuuttotyössä on selkiytynyt.

”Olemme kotoutumisessa mukana heti, kun maahanmuuttaja tulee Kuopioon ja ottaa ensi askeliaan uudessa maassa. Tarjoamme tärkeitä palveluja, kun hän ottaa haltuun kieltä ja tietämystä yhteiskunnastamme. Ja kun maahanmuuttaja on valmis työelämään, olemme silloinkin tukemassa ja valmentamassa.”

Pitkäjänteinen työ synnyttää Rastaan mukaan kotoutumiseen määrätietoisen linjan, jossa perusta on yhdenvertaisuuden vahvistaminen.

”Kompassi ei tee maahanmuuttotyötä yksittäisten, hetkellisten hankkeiden kautta.”

Rastaan uusi työpaikka on Perheentalo Varkaudessa.

”Pääsen ohjaajakoordinaattorina käynnistämään omassa kotikaupungissani Kompassin kaltaista toimintaa – matalaa kynnystä, vapaaehtoistyötä ja kansalaislähtöistä toimintaa.”

Katja Koponen kuvaa Kompassia liikkuvaksi laivaksi, joka etenee hyvällä vauhdilla oikeaan suuntaan.

”Johanna on Kompassin tiimin kanssa kehittänyt toimintaa ja tehnyt hyvää työtä.  Nyt käytössämme ovat uudet toimivat tilat. Tämä lisää mahdollisuuksiamme entisestään. Tartun ilolla laivan ruoriin. Halun työpanoksellani tehdä Kompassin työstä ja sen tuloksista entistä näkyvämpää”, Koponen toteaa.

”Alueellamme on herätty kansainvälistymiseen, joka näkyy Kuopion kaupungin strategiassakin. Yhteiskunnallisesti maahanmuuttotyö on yhä tärkeämmässä asemassa. Haluamme selkeämmin tuoda esille, että Kompassissa tätä työtä on tehty jo 20 vuotta. Meiltä löytyy molempia, asiakaskuntaa ja osaamista.”