Mahdollisuuksien Puijola on juuri yhtä värikäs ja hulvaton tapahtuma kuin on tämä valokuva Tyttöjen Taloltamme. Vasemmalta ohjaaja Tiina Hakkarainen, johtaja Johanna Luomala sekä ohjaaja ja yhteisötaiteilija Inka-Leea Haatainen. Edessä on harjoittelija Emmi Ahtiainen.

Perjantai 24. toukokuuta on sananmukaisesti mahdollisuuksia täynnä. Kulttuuriareena 44 Kauppakadulla muuttuu kello 14-19 Puijolan kahvilaksi, konserttipaikaksi, työpajaksi, teatteriksi ja tanssisaliksi. Hyvät ystävät – tämä on Mahdollisuuksien Puijola -tapahtuma. Tervetuloa!

Teksti ja kuvat: Katja Hedberg

Setlementti Puijola valtaa perjantaina 24. toukokuuta Kulttuuriareena nelinelosen Kuopion Kauppakadulla. Häppeninki starttaa iltapäivällä kahdelta, ja meno jatkuu iltaseitsemään. Luvassa on vaikka mitä ihanaa ja hauskaa.

Tule ja tuo ystäväsi!

Mutta miksi kannattaa tulla? Vastauksia antaa Puijolan Tyttöjen Talon ohjaaja Inka Haatainen.

Millainen tapahtuma Mahdollisuuksien Puijola oikein on?
Se on avoin ja ainutlaatuinen, koko perheen tapahtuma. Haluamme tuoda esille, millaisia ihmisiä Puijolan eri yksiköissä käy, millaisia taitoja heillä on ja mitä he elämästä ajattelevat.

Kävijä voi tutustua myös Puijolan työntekijöihin, meitä on paikalla aika iso joukko.

Johanna Luomala (vas.) ja Inka-Leea Haatainen toivottavat sinut tervetulleeksi Mahdollisuuksien Puijolaan.

Mahdollisuuksien Puijola – millaisia mahdollisuuksia tarjolle tulee?
Nyt on mahdollisuus kohdata, pysähtyä, hengähtää, kuulla aitoja ja oikeita tarinoita, avata silmiä näkemään asioita oman kuplan ulkopuolelta. Nyt voi myös itse heittäytyä ja tehdä kivoja juttuja.

Kertoisitko hiukan tarkemmin.

Voit tavata esimerkiksi elävän kirjan ja kuulla hänen kiinnostavan tarinansa. Elävät kirjat ovat ihmisiä, jotka ovat Puijolan toiminnan kautta löytäneet elämäänsä aivan uuden polun. Tyttöjen Talon kävijä kertoo selviytymistarinansa, Tarinan työntekijä kotoutumistarinansa, Avain-asumisneuvonnan asiakas pelastustarinansa ja Aggredin kokemusasiantuntija kertoo, kuinka hän irtaantui huumehuuruisesta elämästä. Vapaaehtoinen paljastaa, mitä omaan elämäänsä saa, kun tulee mukaan Puijolan toimintaan.

Ripustamme Kulttuuriareenalle myös taidenäyttelyn. Piirroksia ovat tehneet sydämellä ja sisulla Puijolan iltapäiväkerhojen lapset.

Open stagella nähdään teatteriesityksiä, videoteoksia ja vatsatanssia sekä kuullaan musiikkiesityksiä.

Entä jos kävijä itse haluaa osallistua ja tehdä jotain?

Onnistuu! Runopajassa teemme runoja leikkaamalla lehdistä sanoja. Maalauspajassa maalaamme musiikin tahtiin. Voi maalata kaiken, mikä sielusta lähtee. Tai vaikkapa jatkaa toisen maalausta. Open stage on avoin kaikille runoilijoille ja esiintyjille. Ota vaikkapa instrumenttisi mukaan ja anna meidän nauttia taidostasi!

Voit tavata elävän kirjan ja kuulla hänen kiinnostavan tarinansa.

Miksi tällaista tapahtumaa tarvitaan?
Aika usein tapahtumien järjestäjät ovat ihmisiä, jotka ovat tottuneet olemaan esillä. Nyt näemme joukon, joka on harvoin äänessä. On tärkeää näyttää ja kuulla, miten monipuolisia ääniä joukossamme on.

Kenelle tapahtuma on suunnattu?
Ihan kaikille. Tapahtumamme on erityisen tärkeä juttu ihmisille, jotka omassa arjessaan eivät pääse näkemään tai kokemaan maailman monimuotoisuutta. Toivottavasti paikalle tulisi Kuopion kaupungin päättäjiäkin – tervetuloa! Tämä on tietysti hieno mahdollisuus myös heille, joilla ei ole mahdollisuutta osallistua maksullisiin tapahtumiin.

Mitä tärppejä tarjoaisit?
Elävät kirjat ovat hieno mahdollisuus kuulla todellisia ja koskettaviakin tarinoita elävästä elämästä. Itse jännityksellä odotan myös Tyttöjen Talon kävijän omaa sävellystä, jonka ensiesitys on Mahdollisuuksien Puijolassa. Sävellys soitetaan viululla. Tanssiesitykset ovat myös näkemisen arvoisia. Aika uniikkia on sekin, että näytille tuodaan pienten lasten taidetta iltapäiväkerhoistamme kuudelta eri Kuopion alakoululta.

Miksi paikalle kannattaa tulla?
Haluatko kerrankin viettää erilaisen perjantai-illan? Jos vastaat myöntävästi, siinä syy.

Mitä kahviossa tarjotaan?
Onko pakko paljastaa? Riittääkö, jos totean, että näitä herkkuja ei saa ihan joka kahviosta. Jos ylipäätään mistään muualta koskaan tämän jälkeen.

Open stage on avoin kaikille. Ota vaikka instrumenttisi mukaan ja anna meidän nauttia taidostasi!

Tyttöjen Talon rooli tapahtumassa?
Idea Puijolan yhteisestä tapahtumista syntyi meillä. On mahtavaa, että koko Puijolan väki syttyi ideasta heti. Tyttöjen Talolta tulee tapahtumaan neljä työntekijää ja koko joukko hienoja taidepläjäyksiä.

Tuleeko tästä perinne?
Ehdottomasti. Luulisinpa, että toukokuun jälkeen kuopiolaiset jopa vaativat sitä.

Mitä vielä haluaisit lisätä?

Haluan toivottaa kaikki tervetulleiksi. Tulkaa avoimin mielin, kepein sydämin ja uteliaana. Saatte mahdollisuuden pysähtyä miettimään yhdessä elämää, ihmisen osaa ja yhteiskuntaa. Pääsette perille myös siitä, mitä Setlementti Puijolassa tehdään.

Ja muistattehan, että lauantaina 25. toukokuuta Puijola on mukana myös Mahdollisuuksien tori -tapahtumassa Kauppatorilla. Meillä on paikalla oma telta, tulkaa moikkaamaan!