Elina Neuvonen aloitti tällä viikolla työt Puijolan Työlinkin työvalmentajana. Jännittääkö? ”Ensimmäisenä päivänä vatsanpohjassa oli hyvä kutkutus. Työ itsessään on tuttua, mutta uuden aloittaminen on aina hiukan jännittävää. Päällimmäisenä on kuitenkin odottava tunne”, hän sanoo.

Elina Neuvonen on uusin tekijä Kompassin Työlinkissä. Maahanmuuttajien työvalmentajana hän ennen muuta kokee tekevänsä yhteiskunnallisesti merkittävää työtä.

Teksti ja kuva: Katja Hedberg

Elina Neuvonen aloitti tällä viikolla Puijolan Kompassissa Työlinkin työvalmentajana. Työlinkissä valmennamme maahanmuuttajia löytämään työpaikan tai työkokeilupaikan avoimilta työmarkkinoilta.

Istutimme Elina Neuvosen tenttiin, ja esitimme hänelle tasan tusina kysymystä.

Kuka olet?
Olen neljän lapsen äiti. Koossa on täysi joukkue, kaksi tyttöä ja kaksi poikaa. Olen myös kuopiolainen sosiaalipedagogi.

Mistä tulet?
Varhaislapsuuteni vietin Sodankylässä. Koulun alkaessa muutimme Varpaisjärvelle, jossa olen varttunut. Kuopiossa olen asunut jo lähes 20 vuotta.

Oletko siis lappilainen vai savolainen?
Vähän kumpaankin. Molemmissa on eräänlaista lämpöä, ja kumpiakin on helppo lähestyä. Hoon päälle en enää puhu, mutta en myöskään viännä savoa. Paitsi asiakastehtävissäni hämmästyn kerta toisensa jälkeen, kun yllättäen huomaan puhuvani savon murteella. Pohjoinen maisema on yhä tärkeä osa minua ja minuuttani. Lappi on paikka, jonne pitää säännöllisesti päästä.

”Työllä on valtava merkitys kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille ja elämän laadulle.”

Tehtäväsi Setlementti Puijolan Kompassissa?
Työskentelen Työlinkissä maahanmuuttajien työvalmentajana.

Miksi Työlinkin kaltaista hanketta tarvitaan?
Työllä ylipäätään on valtava merkitys kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille ja elämän laadulle. Koen työvalmentajan työn äärimmäisen palkitsevana, jos itse onnistun auttamaan ihmistä löytämään työpaikan ja sitä kautta pääsemään osaksi yhteiskuntaa. Koen työni vahvasti ja ennen kaikkea yhteiskunnallisesti merkittäväksi asiaksi.

Millä meiningillä tartut uuteen työhösi?
Valtavalla innolla ja ilolla! Sormet syyhyävät jo kovasti tekemään konkreettista työtä ja tapaamaan sekä valmennettavia että yritysasiakkaitamme.

Odotuksesi?
Odotan, että pääsen tapaamaan paljon ihania ihmisiä. Odotan työltäni myös kovia tuloksia. Työlinkissä on aiemmin tehty tosi hyvää tulosta. Haluan yltää vähintään samaan, mutta myös kehittää Työlinkkiä eteenpäin. Näkemystä työvalmennukseen on edellisestä työstä.

Vahvuutesi työvalmentajana?
Taito kohdata ihminen. Olen hyvä löytämään asioiden ja ihmisten hyvät puolet sekä vahvuudet. Uskon siihen, että meissä kaikissa on isoja resursseja käytettäväksi, kunhan sen joku löytää tämän osaamisen, osaa sanoittaa sen ja myös valjastaa kaiken energian käyttöön.

Mitä töitä teit aiemmin?
Olen tehnyt pikaisen pyrähdyksen henkilöstöpalvelun yrityksessä. SPR:n Kontissa työskentelin 10 vuotta työllistämisen projektipäällikkönä.

Kokemuksesi maahanmuuttotyöstä?
Kontissa oli asiakkaina paljon myös maahanmuuttajia, joten tätä kautta eri kulttuurit tulivat tutuiksi. Kokemusta olen saanut myös kouluavustajan työstä sekä opettajansijaisuuksien kautta.

Mitä Elina Neuvonen tekee, kun hän ei ole töissä?
Vietän paljon aikaa perheeni kanssa. Nuorimmat lapset ovat kaksivuotiaita kaksosia, joten vauhtia riittää. Liikun myös paljon ja monipuolisesti: lenkkeilen, joogaan ja harrastan pilatesta.

Mitä terveisiä lähetät työtä etsiville maahanmuuttajille?
Rohkeutta, tsemppiä ja uskoa siihen, että työtä tekijöille varmasti löytyy. me työvalmentajat autamme mielellämme!