Puijolan Kompassin ohjaaja Varsha Shurpali (vas.) ja kotoutumisen asiantuntija Tsega Kiflie ovat jo konkareita Mahdollisuuksien tori -tapahtuman järjestämisessä, Kompassin vt. koordinaattori Katja Koponen on mukana nyt ensimmäistä kertaa.

Mahdollisuuksien Puijola ja Mahdollisuuksien tori – mahtavat tapahtumat peräkkäisinä päivinä Kuopiossa. Mahdollisuuksien Puijola esittäytyy perjantaina 24.5, kun Kultuuriareena 44 Kauppakadulla täyttyy Puijolan toiminnasta. Mahdollisuuksien tori rantautuu Kauppatorille lauantaina 25.5. Kompassi on taas isossa roolissa torilla. Mahdollisuuksien Puijolasta kerromme enemmän ensi viikolla, nyt tarjoamme tärppejä Mahdollisuuksien torille.

Teksti ja kuvat: Katja Hedberg

Mitä Mahdollisuuksien tori -tapahtumasta pitää tänä vuonna tietää? Mitä on tarjolla ja milloin kannattaa olla paikalla? Puijolan Kompassin vt. koordinaattori Katja Koponen on oikea henkilöä vastaamaan kysymyksiin.

Miksi Mahdollisuuksien tori -tapahtumaa tarvitaan?
Tapahtuma kokoaa yhteen yhdistykset ja järjestöt, jotka tekevät vaikuttavaa kansalaistyötä eri asiakasryhmien kanssa. Kuopiolaisilla on nyt hieno mahdollisuus saada yhdestä paikasta kootusti niin elämyksiä kuin kokemuksia sekä tietoa työstä ja palveluista, joita järjestöt tekevät ja tarjoavat.

Mahdollisuuksien tori on Fingon eli suomalaisten kehitysjärjestöjen yhteistyöjärjestön luoma tapahtuma. Paikallisesti tuotamme tapahtumaa yhdessä kuopiolaisten järjestöjen ja yhdistysten kanssa. Mukana merkittävässä roolissa ovat kanssamme myös Kuopion kaupunki sekä Itä-Suomen etnisten suhteiden neuvottelukunta Etno.

”Tervetuloa torille Kompassin teltalle tutustumaan Puijolan toimintaan”, Katja Koponen (vas.), Tsega Kiflie ja Varsha Shurpali toivottavat.

Minkälainen tori Mahdollisuuksien tori oikein on?
Eläväinen ja sykkivä, pieniä maistiaisia täynnä oleva tori. Kävijä voi poimia mukaansa erilaisia makuja kansainvälisyydestä, ystävyydestä, yhteiskunnasta, yhdenvertaisuudesta ja siitä, mihin kaikkeen ihminen halutessaan voi olla osallistua ja missä kaikessa olla osallisena.

Millaisia mahdollisuuksia on tarjolla?
Voit istahtaa alas ja seurata esityksiä, kuulla uutta tietoa, virkistäytyä – ja nauttia elämästä ihmisten keskellä.

Kompassin rooli tapahtumassa?
Koordinoimme tapahtuman yhteistyössä yhdistysten ja järjestöjen kanssa. Mukana on 25 eri järjestöä. On iso työ luoda kokonaisuus ja vastata siitä, että lukuisat yksityiskohdat toimivat hyvin ja ajallaan. Tässä on tarvittu paljon suunnitelmallisuutta ja yhteistyötä.

Kompassi vastaa myös päälavan ohjelmasta kello11-14. Olemme suunnitelleet ja koordinoineet ohjelman yhdessä Kuopion kaupungin kanssa.

Mitä päälavalla tapahtuu kolmen tunnin aikana?

Tarjolle tulee muun muassa itämaista tanssia, rumpujen pärinää, järjestöjen esittelyä sekä erittäin näyttävä ja värikäs L.B the Agencyn muotishow. Näyttämölle nousevat myös Pikku Myy ja Nipsu, jotka saapuvat Kuopioon suoraan Muumilaaksosta.

Kyse on perinteestä, kuinka monesti Mahdollisuuksien tori on järjestetty?
Nyt on neljästoista kerta. Kompassi on koordinaattorina ollut järjestämässä tapahtumaa 13 kertaa.

Tarjoaisitko bongausvinkkejä kuopiolaisille, jotka tulevat käymään Mahdollisuuksien torilla?
Mielelläni! Jos kuulet kovaa meteliä, se tarkoittaa, että rumpukonsertti on alkanut. Tule lähemmäksi esiintymislavaa, ja koet elämyksen! Jos näet kaunista liikehdintää lavalla, kyse on bangladeshilaisesta tanssista. Kelpaa katsella! Jos lava on täynnä väriä, liikettä ja musiikkia, muotishow on alkanut. Tällaista näkee Kuopiossa harvoin! Jos näet jotain pientä ja punaista ja pippurimaista eri puolilla toria, siellä viilettää Pikku Myy! Halutessasi voit päästä samaan kuvaan Pikku Myyn ja Nipsun kanssa.

Kompassin teltalta saat torirasteja varten passin. Järjestöjen teltoilla on toiminnallisia rasteja, joihin osallistumalla voit kerätä passiisi leimoja. Passin jättäneiden kesken arvomme sisävesiristeilyn.

Voit seurata Mahdollisuuksien torien uutisointia Facebookista.