Veera Kokkarinen kuunteli Mahdollisuuksien Puijola -tapahtumassa pitkään ja tarkasti Simo Rutasen elämäntarinaa. Rutanen kertoi Elävänä kirjana viinan ja huumeiden sävyttämästä entisestä elämästään. Nyt Rutanen työskentelee Puijolan Aggredissa ohjaajana ja kokemusasiantuntijana. Hän kohtaa asiakkaita, jotka elävät viinakierteessä, josta Rutanen on ponnistanut irti. Kokkarinen vaikuttui kuulemastaan: ”Tykkään peilata omia kokemuksiani muiden kokemuksiin, ja siinäkin mielessä oli hyödyllistä kuulla tämä tarina”, hän kommentoi.

Elina Vartiainen ihastutti katsojansa egyptiläisellä vatsatanssilla. Hän on harrastanut tanssia yhdeksän vuotta ja opettanutkin sitä kaksi vuotta. Harjoittelun näki: esitys oli vauhdikas ja vaikuttava. Vartiainen on opettanut myös toista itämaista tanssia, saidia, Puijolan Kompassissa.

Mahdollisuuksien Puijola -tapahtumassa oli 50 kävijää. Kahvio oli vatsatanssin esityksen aikaan mukavan täysi.

”Nyt laitamme itämaiseen tanssiin hiukan eurooppalaisia mausteita. Muistakaa ranteet, sillä pehmeät kädenliikkeet ovat erittäin tärkeässä osassa”, Elina Vartiainen neuvoi, kun porukka innostui yhdessä harjoittelemaan vatsatanssia. Vaikeaa oli, mutta hauskaa!

Mitä olisi tapahtuma ilman kahvilaa? Mahdollisuuksien Puijolan kahvilassa tarjolla oli muun muassa fudgeja, muffinien tyylisiä suklaan ja kookosmaidon ryydittämiä herkkuja sekä appelsiini-kookosleivoksia. Vegaanista ja gluteenitonta kahvilaa olivat pitämässä muun muassa Tyttöjen Talon kävijät Ada Lillomäki (vas.) ja Tara Makkonen. Keskellä Tyttöjen Talon ohjaaja Tiina Hakkarainen.

Amelie Carlsson kertoi seuraavansa Puijolan tapahtumia aktiivisesti Facebookissa ja osasi siksi tulla mahdollisuuksien Puijola -tapahtumaan. ”Olen käynyt myös Tyttöjen talolla”, hän kertoi osallistuessaan tyttärensä Sariban kanssa maalaushuoneessa taiteen tekemiseen.

Taidenäyttely syntyi Puijolan iltapäiväkerhojen lasten tekemistä hienoista maalauksista ja piirroksista.

Kati Andrianov kuuli Wefky Hamedin kotoutumistarinan. Elävänä kirjana toiminut Hamed työskentelee ohjaajana Puijolan luotsaamassa tarinan vastaanottokeskuksessa. Andrianov tiivisti setlementtityön todella kauniisti: ”Setlementtityö on vilpitöntä, rauhaa rakentavaa työtä, jossa on paljon hyvää energiaa”, hän sanoi.

Annikka Laasanen on mukana pakolaisten mielenterveyttä tukevassa Paloma 2 -hankkeessa. Sen tiimoilta hän on vieraillut Puijolan Kompassissa ja on menossa tutustumaan myös Tarinan vastaanottokeskukseen. ”Vielä muutama vuosi sitten en tiennyt Puijolan toiminnasta mitään. Nyt tämä työ näyttäytyy minulle monipuolisena, avoimena ja monikulttuurisena”, hän arvioi.

Mahdollisuuksien Puijola -tapahtumassa kuultiin myös ensiesitys mari Miettisen riipaisevan kauniista sävellyksestä, jonka esitti Marjaana Oliveira. Tyttöjen Talon ohjaaja Inka-Leea Haatainen improvisoi sävellyksen innoittamana esitykseen sopivan tanssin.

Lehdistä leikatut sanat siirtyivät paperille ja muuttuivat runoiksi Runopajassa.

Afganistanilainen Hoshang Lali on vakiokävijä Puijolan Kompassin tapahtumissa. Mutta hän on myös uskomattoman taitava piirtäjä, jonka teoksia halusimme tuoda näytille Mahdollisuuksien Puijola -tapahtumassa.

Sirpa Nieminen (kasvot kameraan päin) istahti Runopajaan taiteilemaan omia riimejään. Puijolan toiminta oli hänelle entuudestaan vierasta. ”Onko Kompassi osa toimintaanne? Mistä saatte toimintaanne rahoituksen”, hän kyseli, ja sai myös vastaukset. Kyllä, Kompassi on yksi Puijolan yksikkö. Ja rahoituksemme tulee isolta osin Veikkauksen pelivoitoista. Myös Kuopion kaupunki, Pohjois-Savon TE-toimisto, Maahanmuuttovirasto ja oikeusministeriö on rahoittajiamme.

”Muista tehdä päivällinen ja siivota hyvissä ajoin, ennen kuin miehesi palaa töistä kotiin.” Jos naisella on lyhyet hiukset, hän on lesbo.” ”Kuulantyöntö ei ole naisen laji, eikä baletti miehen.” Puijolan Tyttöjen Talon esitys ”Naisen elämää” nosti hymyn huulille, mutta antoi myös totista ajattelemisen aihetta naisen osasta. Esityksessä mukana Inka-Leea Haatainen ja Tyttöjen Talon kävijä Jutta Saikkonen.

Osa Puijolan väestä ehti yhteiskuvaankin: Marjut Rantala (takana vas.), Kati Kainulainen, Inka-Leea Haatainen, Simo Rutanen, Elisa Hämäläinen, Miro Teittinen ja Anna Korhonen. Sanni Mäkinen (edessä vas.), Arja Airaksinen, Tanja Turunen, Tarja Ruippo-Väätäinen ja Wefky Hamed.

”Kirjeitä kiusaajalle” oli koskettava esitys Mahdollisuuksien Puijolassa.

Avustavana ohjaajana Puijolan iltapäiväkerhossa työskentelevä Tarja Ruippo-Väätäinen esitti runon, jossa puhuttiin rakkaudesta, keväästä, sinusta ja minusta, ja aika paljon muumifilosofiastakin. Yleisö hiljeni – ja puhkesi sitten pitkään taputukseen.

Siiri Hiltunen kertoi Elävänä kirjana, kuinka Puijolan Tyttöjen talosta on tullut hänelle aivan merkityksellinen paikka. Siellä moni elämän solmukohta on avautunut.

Mitä olisi Mahdollisuuksien tori ilman Puijolan Kompassin työntekijöitä ja vapaaehtoisia? Osa heistä ehti yhteispotrettiin kesken toruhumun. Takana vasemmalta: Elina Neuvonen, Hanna-Mari Kukkonen, Johanna Rastas, Tsega Kiflie, Krista Sutinen, Satu Nummi ja Varsha Shurpali. Edessä Sofia Sarkava (vas.) ja Katja Koponen.

Pikku Myy tuli, näki ja valloitti torikansan. Mahdollisuuksien torin päälavan ohjelma oli aamupäivällä Puijolan Kompassin organisoimaa.

Pikku Myy ja Nipsu – kaksikko, jota nuorin torikansa odotti innolla lavalle.

Yläviitoset ja selfiet yhdessä Pikku Myyn kanssa – unohtumaton kokemus!

Siinä on Nipsu. Ja pikkuinen poika, joka sai pitkän ja lämpimän rutistuksen Muumilaaksosta asti tulleen vieraan kanssa.

Pienet ja pippuriset – Puijolan Kompassin koordinaattori Katja Koponen ja Pikku Myy.

Puijolan Kompassin teltalla urakoitiin lapsille kymmeniä ja kymmeniä kasvomaalauksia. Tällä kertaa taiteilemassa työvalmentajamme Hanna-Mari Kukkonen.

Tuulia Pasanen piipahti lastensa, viisivuotiaan Onnin ja kaksivuotiaan Aadan kanssa Kompassin teltalla. Lapset saivat vierailusta muistoksi hienot kasvomaalaukset.

Kuopion Sirkuksen Elsa Lappalainen esitti hurjan taitavia akrobatiatemppujaan. Kolmetoistavuotias Lappalainen on harrastanut sirkusta jo yksitoista vuotta.

Palestiinalaista, vauhdikasta kansantanssia esitti al-Raja Dabke Dance Troupe, joka saapui Kuopioon Toivon koulusta Ramallahista.

Leen Zeidan on dabke-tanssin pyörteissä. Taustalla tanssii Jihas Awwad.

Kari Jakola istahti Puijolan Kompassin teltalla muotokuvattavaksi. Ranskasta Suomeen muuttanut, Kompassin vapaaehtoinen Farid Moucavi tallensi lehtiöönsä torikävijöitä. ”Tämä kuva menee kotona kehyksiin ja seinälle”, Jakola totesi.

Sari Mielonen ja Kalle Helli piipahtivat myös Kompassin teltalla tyttäriensä Aadan ja Beean kanssa. Pilvinen taivas avautui välillä auringonpaisteeseen, ja yhtäkkinen säteily hiukan sokaisi vaunuissa istuvaa Beeaa.

Sidekick-hankkeemme vetäjä Simo Hämäläinen jakoi urakalla lapsille ilmapalloja. ”Minä haluan pinkin värisen”, ilmoitti seitsenvuotias Lotta Niinilahti, joka oli torilla isovanhempiensa Marja ja Olli Niilahden kanssa.

Nadia Afrin (vas.), Mariia Matueeva ja Satu Timonen esittivät taidokkaasti kathakia, intialaista klassista tanssia.

Liisa Valto ja Leena Soininen juttelivat pitkään Tarinan vastaanottokeskuksen johtajan Juha Huttusen kanssa muun muassa siitä, kuinka turvapaikanhakijoiden tilanne on vuosien kuluessa muuttunut.

L.B the Agencyn näyttävä muotishow oli musiikkia, laulua, väriä ja kansainvälisyyttä.

Linda Bosire ei ollut vain suunnitellut muotinäytöstä, hän myös lauloi eteläafrikkalaisen laulajan Miriam Makeban tunnetuksi tekemän kappaleen Pata Pata.

Purvi Shurpali ja Säde Nykänen – valloittava pari oli isolla lavalla kuin kotonaan. He tanssivat, lauloivat ja olivat osa muotinäytöstäkin.

Suomalaiset kansallispuvut istuivat muotinäytöksessä värikkään kansainvälisyyden keskelle mainiosti.

Kaksivuotias Petrus pääsi seuraamaan torilavan esityksiä aitopaikalta, kun isä Antti Syrjäläinen nosti hänet olkapäilleen.

Useat järjestöt esittelivät Mahdollisuuksien torilla toimintaansa. Habiba Angelo (vas.)  ja Barnabe Koko tarjosivat sudanilaisten teltalla herkullista ruokaa. Pariskunta työskentelee Puijolan luotsaamassa Tarinan vastaanottokeskuksessa Siilinjärvellä.

Mahdollisuuksien Puijola ja Mahdollisuuksien tori tekivät Puijolaa tutuksi. Elävien kirjojen elämäntarinat viehättivät, kasvomaalaukset ihastuttivat ja ilmapallot loppuivat kesken. Yksi asia varmistui: kuva Kuopiosta on yhä kansainvälisempi, ja kuvaan istuvat niin afrikkalaiset juhla-asut kuin suomalaiset kansallispuvut.

Teksti ja kuvat: Katja Hedberg

Mahdollisuuksien Puijola -tapahtuma houkutti Kulttuuriareenalle 50 kävijää. Osalle kävijöistä Puijolan työ oli tuntematonta – muttei ole enää. Muun muassa Tyttöjen Talon toiminta oli näkyvästi esillä, ja Puijolan iltapäiväkerhojen lasten taidenäyttelykin ihastutti.

Elävät kirjat – henkilöt, joiden elämä on muuttunut Puijolan ansiosta – kiinnostivat kovasti. Taidehuone ja runopaja antoivat mahdollisuuden luovuuteen, ja musiikki- ja tanssiesitykset ihastuttivat.

Jo perinteeksi muodostunut Mahdollisuuksien tori sai jälleen kansan liikkeelle. Puijolan Kompassin iso urakka näkyi torin päälavalla, jossa nähtiin kolmen tunnin ajan Kompassin suunnittelemaa värikästä ohjelmaa.

Mahdollisuuksien tori vahvisti kuvaa Kuopiosta kansainvälisenä kaupunkina. Tätä kansainvälisyyttä haluamme Puijolassa omalta osaltamme olla kehittämässä ja vahvistamassa.

Kuvakertomuksemme välittää tunnelmia sekä Mahdollisuuksien Puijolasta että Mahdollisuuksien torista. Kiitos kaikille osanottajille ja kävijöille!