Kierros Tarinan vastaanottokeskuksessa vei vieraat muun muassa lasten kerhohuoneeseen. Vasemmalta Puijolan toiminnanjohtaja Eija Teerineva, Tarinan johtaja Juha Huttunen, ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen, Migrin ylijohtaja Jaana Vuorio ja apulaispoliisipäällikkö Kai Markkula.

Migrin ylijohtaja Jaana Vuorio kuvaa syksyn 2015 jälkeistä aikaa vuoristoradaksi. Nyt vauhti on tasaantunut, viime vuonna uusia turvapaikkahakemuksia tuli enää 2500. ”Teette työtä selvästi suurella sydämellä”, hän kiitti työntekijöitä vieraillessaan Puijolan luotsaamassa Tarinan vastaanottokeskuksessa. Poliiseilta hän sai tärkeän viestin: turvapaikanhakijoihin liitetty uhkakuva ei toteutunut.

Teksti ja kuvat: Katja Hedberg

Uusien turvapaikanhakijoiden puhuttelu- ja päätösprosessi pystytään viemään Maahanmuuttovirastossa (Migri) läpi nyt puolessa vuodessa, vakuuttaa Migrin ylijohtaja Jaana Vuorio.

Viime kesänä voimaan astunut laki velvoittaa, että 20. heinäkuuta viime vuonna tai sen jälkeen jätetyn turvapaikkahakemuksen käsittely saa kestää enintään kuusi kuukautta. Ennen määräpäivää jätettyjä hakemuksia uusi laki ei koske.

Vierailun alkajaisiksi Jaana Vuorio halusi kuulla, kuinka Tarinan työntekijät kokevat työn vastaanottokeskuksessa. Kuulumisten jälkeen löytyi hetki aikaa yhteispotrettiin.

”Tämä tarkoittaa, että priorisoimme käsittelyssä uudet hakemukset. Valitettavasti tämä tarkoittaa myös sitä, että ennen heinäkuuta hakemuksensa jättäneiden odotusaika jatkuu. Myös hallinto-oikeudesta uuteen käsittelyyn palautettujen hakemusten käsittelyaika pysyy vielä jonkun aikaa pitkänä”, Vuorio totesi vieraillessaan Setlementti Puijolan ylläpitämässä Tarinan vastaanottokeskuksessa Siilinjärvellä keskiviikkona.

Koko päivän kestäneen vierailun aikana Vuorio tutustui Tarinan henkilökuntaan ja keskuksen arkeen sekä koko Puijolan toimintaan.

”Oli monella tapaa avartava päivä. Teette Tarinassa hienoa työtä, ja selvästi suurella sydämellä”, hän totesi tavatessaan keskuksen työntekijät ja kuullessaan työkokemuksiaan.

”Erityisen kiinnostavaa oli kuulla, kuinka laajasti ja monipuolisesti Puijola tekee työtä Kuopiossa ja Siilinjärvellä”, Vuorio kiitti.

Vuorio uskoo käsittelyajan lyhenevän

Jaana Vuorio kuvaa vuoristoradaksi taivallusta, jonka Suomi on kokenut syksyn 2015 jälkeen. Tuolloin maahan tuli nopeassa tahdissa yli 32 000 turvapaikanhakijaa, kun määrä useana edellisvuona oli vakiintunut reiluun kolmeen tuhanteen.

Tarinan asukkaiden on osallistuttava suomen kielen kursseille. ”Meillä on useita eri tasoryhmiä, ja lisäksi muun muassa oma tunti pikkuvauvojen äideille”, opettaja Anne Räisänen kertoi.

”Vastaanottoyksikössämme oli vuonna 2015 kuusi henkilöä töissä. Nyt heitä on lähes 30. Virastossamme oli vuonna 2013 noin 300 työntekijää, ja määrää oli tarkoitus vähentää. Nyt työntekijöitä on tuhat”, Vuorio muuntaa turvapaikkatilanteen muuttumisen numeroiksi.

Viime vuonna uusia turvapaikanhakijoita tuli maahamme enää noin 2500. Syksyllä 2015 jätetyistä turvapaikkahakemuksista noin 8 000 on edelleen käsittelyprosessissa.

”Pidän tärkeänä, että jatkossa turvapaikkahakemuksen käsittelyaika kestää kokonaisuudessaan puolitoista vuotta. Tänä aikana pitää saada selvitettyä, voiko henkilö jäädä Suomeen”, Vuorio toteaa, muttei ryhdy ennakoimaan, milloin puolentoista vuoden aikaraja olisi mahdollista saavuttaa käytännössä.

Tarinassa asuu nyt noin 160 turvapaikanhakijaa. Osa heistä on asunut Tarinassa syksystä 2015 lähtien. Vuorio halusi tietää, kuinka yhteiselo Tarinan asukkaiden ja siilinjärveläisten kesken on sujunut.

”Tilanne on hyvä niin kuntalaisten kuin Siilinjärven päättäjienkin suuntaan. Tämän asian eteen olemme tehneet paljon työtä”, Tarinan johtaja Juha Huttunen totesi.

Vapaaehtoisten työpanos on arvokas lisä Tarinan toiminnassa. SPR:n Irja Koski (vas.) on järjestänyt Tarinan väelle monipuolista toimintaa. ”Heinäkuun alussa vierailemme kotieläinpihassa”, hän kertoi Jaana Vuoriolle ja Kai Markkulalle.

”Olemme kutsuneet niin kuntapäättäjiä kuin luottamushenkilöitä ja opettajia tutustumaan Tarinan arkeen. Tiedon levittäminen Tarinan toiminnasta ja asukkaiden tilanteesta on tärkeää”, Huttunen totesi.

Uhkakuvat olivat turhia, sanoo poliisi

Samaa viestiä Tarinan arjen sujuvuudesta Jaana Vuoriolle kertoivat Itä-Suomen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Kai Markkula, ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen ja ulkomaalaistutkinnan tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Pekka Gavrilov, jotka osallistuivat osan päivästä ylijohtajan vierailuun.

Pohjolainen palasi syksyyn 2015, jolloin Tarinan sairaalaan muuttuminen isoksi vastaanottokeskukseksi oli iso ja vaativa muutos myös viranomaisille.

”Tunne oli pelonsekainen”, Pohjolainen tunnusti.

”Ilmassa oli paljon uhkakuvia ja avoimia kysymyksiä. Pohdimme muun muassa, kuinka paljon joudumme tekemään keikkaa Tarinaan ja miten keskuksen toiminta näkyy suhteessa kantaväestöön.”

”Noin 40 Tarinan asukasta käy töissä. He ansaitsevat sen verran, että heistä iso osa ei ota lainkaan vastaanottorahaa”, Juha Huttunen kertoi Jaana Vuoriolle.

Nyt tilanne on Pohjolaisen mukaan täysin toinen.

”Vakavia tilanteita on ollut vain muutama. Vastaanottokeskus on tuonut mukanaan paljon hyvääkin, sillä poliisin ammatillinen osaaminen on kasvanut. Jos koemme uuden turvapaikanhakijoiden aallon, meillä on paremmat eväät hoitaa työmme”, Pohjolainen arveli.

Myös Kai Markkula näkee, että poliisin osaaminen on laajentunut.

”Tarinan myötä olemme tutustuneet toimiviin verkostoihin, joita ei luoda hetkessä. Myös tieto poliisin ja keskuksen välillä on liikkunut kiitettävällä tavalla”, Markkula totesi.

Myös kuntalaisten keskuudessa alkuun vallinnut pelko on laantunut, hyvästä syystä: Itä-Suomen poliisin rikostilastoihin Tarinan toiminta ei ole tuonut muutosta.