Mahkun jokaviikkoista toimintaa ovat urheilutapahtumat. Tällä kertaa pallo saa kyytiä Valkeisenlammen rannan lentopallokentällä. Paikalla ollutta, verkon takana pelaavaa kuopiolaista kaveriporukkaa vastaan, syntyi hyvä peli.

Asiakkaiden palaute työstämme on meillä Puijolassa tärkeää. Mahkun asiakkaiden rehellisen koskettava palaute kertoo työmme tärkeydestä. Mahkun asiakkaita ovat muun muassa Kuopion vankilan vapauttamisyksikössä tuomiotaan istuvat ja koevapaudessa olevat, jotka osallistuvat mielellään jokaviikkoisiin pelitapahtumiimme.

Teksti ja kuvat: Katja Hedberg

”Karmean menneisyyden kanssa tässä vaan eteenpäin tahkotaan. Kiitos Mahkulle tuesta ja hauskasta toiminnasta tahkoamisessani.”

Siinä yhden naisasiakkaan kirjallisesti antama palaute Puijolan Mahkussa tehtävästä työstämme.

”Keräämme joka vuosi asiakkailta palautetta, jota jo rahoittajamme vaatii”, toteaa Mahkun koordinaattori Tanja Turunen, jonka mukaan palaute on pääsääntöisesti hyvin myönteistä.

Mahkun koordinaattori Tanja Turunen ja asiakas Teemu Kuparinen lentopallopelin erätauolla.

”Asiakkaat ovat erittäin kiitollisia tuesta, jota he Mahkusta saavat. Toisinaan toivomme, että palaute olisi kiitosten sijaan konkreettisempaa ja sisältäisi myös toiveita sekä ehdotuksia. Tarkoitus on, että voisimme palautteen perusteella kehittää Mahkun palveluja oikeaan suuntaan”, Turunen pohtii.

Puijolan Mahkussa autamme ja tuemme rikostaustaisia henkilöitä ja heidän läheisiään vaikeassa elämäntilanteessa. Autamme myös jaksamista tavallisessa arjessa.

Yksi tapa tuoda arkeen rytmiä ja tekemistä ovat jokaviikkoiset pelitapahtumat – viemme asiakkaita joko katsomaan kuopiolaisjoukkueiden otteluja, tai menemme itse pelailemaan.

Heinäkuisena päivänä menimme Kuopion Valkeisenlammen rantaan pelaamaan lentopalloa. Palloon tarttui myös Teemu Kuparinen, 36, joka on ollut Mahkun asiakas vajaan vuoden ajan.

Mahku tuli Kupariselle tutuksi, kun hän viime vuoden elokuussa tuli istumaan tuomiotaan Kuopion vankilan vapautumisyksikköön, josta vangit käyvät tutustumassa Mahkun toimintaan.

”Mahkun toiminta on vangeille iso asia, kuin portti ulkopuoliseen maailmaan. On tärkeää edes välillä päästä pois vankilamiljööstä”, Kuparinen toteaa.

”Mahkussa minut nähdään ihmisenä”

Teemu Kuparisen mielestä Mahkussa parasta on, että siellä ihminen otetaan vastaan ihmisenä.

”Tuntuu eheyttävältä, ettei meihin suhtauduta pelkästään vankeina, vaan että meissä nähdään myös ihminen ja yhteiskunnan jäsen. Mahkuun on mukavaa tulla. Siellä on rauhallista, ja keskustelut työntekijöiden kanssa ovat tosi hyviä. Käynnit urheilutapahtumissa ja pelaaminen ovat tietysti myös kivoja juttuja.”

Mahkun pelitapahtumat tuovat asiakkaiden arkeen kaivattua säännöllisyyttä ja rytmiä. Teemu Kuparinen passaa, Tanja Turunen on valmis iskulyöntiin.

Kuparisen mukaan on silti kovin yleistä, ettei Mahkun toiminnasta tiedetä tarpeeksi – tai sinne ei rohjeta tulla.

”Osa pohtii, että mitä siellä minusta ajatellaan. Olenkin nyt rohkeasti suositellut Mahkua muillekin vangeille”, toteaa Kuparinen. Hän itse on ollut nyt kaksi kuukautta koevapaudessa.

”Olen väsynyt entiseen elämääni. Kaikenlaista tuli tehtyä. Nyt opiskelen Savon ammattiopistossa rakennusalaa, ja elämä alkaa palata normaaliin, hyvään uomaansa.”

”Onneksi olit mukana, mulla paloi käämit”

Koostimme tähän asiakkaiden antamaa palautetta, joka tärkeältä osaltaan avaa Mahkun työtä sekä sen merkitystä.

”Kiitos kun jaksatte aina näitä samoja asioita minun kanssa vatvoa.” (Vangin äiti)

”Kiitos ihan hirveesti avusta! Ihania nuo kaikki mitä tuotiin tänne. Laitan kuvia kohta uusista tyynynpäällisistä.” (Juuri asunnon saanut asiakas)

”Kiitos kun jaksatte aina näitä samoja asioita minun kanssa vatvoa.”

”Onneksi olit mukana Kelassa, mulla paloi ihan täysin käämit. Olisin varmaan lähtenyt vetämään muuten.”

”Ihana kun ootte olemassa. En minä näitä asioita yksin tajuaisi.” (Asiakas, joka kaipaa jatkuvaa vahvistusta entisistä piireistä erossa pysymiseen)

”Asuntoasia hoituu!! Miljoonan iso kiitos sinulle! Huomenna täytyy itse maksaa 300€ nikulle. Sosku hoitaa loput!”

”Täällä käymisestä ja juttelemisesta on ollut suuri apu.” (Rikostaustaisen läheinen)

”Te olette aina niin iloisia ja ystävällisiä, että tänne on mukava tulla. Halusin pyytää anteeksi, kun mulla oli viimeksi huono päivä.” (Miesasiakas)

”Olemme monesti työntekijöiden kanssa keskustelleet, että on kuin lottovoitto, että järjestätte asiakkaillemme toimintaa, sillä itsellämme ei siihen resurssit riitä.” (Kuopion vankilan vapauttamisyksikön työntekijä)

”Kiva että pääsee tuommoseen ja jaksatte järjestää meille juttuja. Teidän juttuihinhan pystyy osallistuu vaikka ois pöytä puhas ettei oo linnoja, koevapautta tai muuta semmosta. Luulis, että toimintaa mitä teette, niin että on joku rikoksista aiheutunut juttu päällä. Mut hyvä ettei teillä ole semmosta.” (Talkooleirille osallistunut, koevapaudessa oleva asiakas)

”Halusin pyytää anteeksi, kun mulla oli viimeksi huono päivä.”

”Kiitos todella paljon mukavista peleistä!” (Naisasiakas 0717)

”Ilman teitä en olisi selvinny järjissäni”

”Tämä helpotti, kun sain käydä täällä purkamassa kiukkua”.  (Asiakas, jolta oli varastettu skootteri. Hän tuli Mahkuun kiivastuneena hylätyistä korvausvaatimuksista ja kertoi olevansa valmis vaikka tappamaan varkaan. Tunnin keskustelun jälkeen toteamme, ettei valitusta kannata tehdä.)

”En minä ilman teitä ja vertaistukea olisi tästä ajasta selvinny järjissäni. Kiitos taas teille.” (Vangin äiti)

”Teidän tukea en halua jättää kuntoutumisestani pois, sillä se on tärkeää minulle.”

”Helpottavaa kun sai purkaa teille tätä retkahtamista. Selville ystäville ei oikein kehtaa näistä puhua.”

”Helpotti, kun sain käydä täällä purkamassa kiukkua”.

”Iso kiitos teidän tuelle ja tsempeille! Onhan tässä itsekin hippasen hämillään, että mitä kaikkea hyvää on tapahtunut ja saanut aikaan muutamassa kuukaudessa. En ole yhtään tottunut saamaan positiivista palautetta ja vielä ns. normielämästä!”

”Sain paljon tukea vaikeassa elämäntilanteessa, esim. Tanja ajelutti minua autolla tärkeillä arki-asioilla; en olisi muuten saanut niitä hoidettua! Tuki ja tekemiset ovat auttaneet jaksamaan ja parantaneet elämänlaatuani; ISO KIITOS SIITÄ; teette todella tärkeää työtä! :)”

”Olen päässyt takaisin työelämän rytmiin. On vaikuttanut isosti positiivisempaan elämään.”

”On ollut mukava tulla käymään (haettuna autollakin) tapaamaan ihmisiä; sosiaalinen elämä ollut ”hieman” yksinäistä. KIITOS TEILLE!”