”Kun muutin Kuopioon, Kompassin työntekijöistä muun muassa Tsega Kiflie ja Varsha Shurpali olivat minulle hienoja esimerkkejä ja toivon antajia siitä, että muualta muuttanut kyllä löytää Kuopiosta oman paikkansa. Toivottavasti nyt voin itse olla esimerkki ja toivo heille, jotka vuorollaan yrittävät sopeutua ja kotoutua Kuopioon”, Sudipta Chatterjee totesi Kompassin synttärijuhlilla.

Kuopion Suomi-Australia -yhdistyksen puheenjohtaja Eino Keihänen toi lahjaksi australialaisten alkuasukkaiden keihästysaseen, bumerangin. Persoonallinen lahja symbolisoi hänen mielestään sitä, että hyvä palaa aina takaisin. ”Kukat kuihtuvat, mutta tämä säilyy muistona yhteistyöstämme. Kompassi on ollut meille tärkeä yhteistyökumppani hyvin pitkään. Pidämme Kompassin tiloissa kokouksia noin kerran kuukaudessa”, Keihänen totesi ojentaessaan lahjansa Katja Koposelle ja Tsega Kiflielle.
Puijolan hallituksen jäsenet Tiina Nykky (vas.), Pirkko Daavitsainen ja varajäsen Kaisa Kantele innostuivat antamaan Kompassille upeat 20-vuotislahjat. Nykky lahjoitti innovatiivisuutta, iloa, voimaa ja rakkautta. Daavitsainen ojensi positiivisuutta, avoimuutta, verkostoitumista sekä hyviä tuulia. Kanteleen symbolisesta paketista löytyi yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä suvaitsevaa ilmapiiriä, jonka hän soisi leviävän Kompassista koko Kuopion kaupunkiin.
Kuopion hiippakunnan tuomiorovastilla Ilpo Rannankarilla oli mukanaan pehmoinen lahja. Tyyny, johon oli painettu kuopiolaismaisema, jonka keskeltä kohosi uljaana Tuomiokirkko. ”Kompassi on lepopaikka kaikille maahanmuuttajille, mutta myös kaikille heille, jotka kaipaavat kohtaamisia ja läheisyyttä”, Rannankari avasi hauskaa lahjavalintaa ja asettautui yhteiskuvaan Kompassin väen Katja Koposen (vas.), Tsega Kiflien, Satu Nummen ja Varsha Shurpalin kanssa.

Mitä olisi synttärijuhla ilman kakkukahveja? Juhlaan osallistui noin 230 vierasta, ja kahvijonokin venyi välillä aika pitkäksi.

Kuopion kansalaisopiston koulutussuunnittelija Johanna Jussila toivoo, että Kompassin erinomainen työ jatkuisi mahdollisimman pitkälle tulevaisuudessakin. ”Työn tärkeys syntyy siitä, että Kompassi mahdollistaa ihmisten kohtaamista ja sitä kokemusta, että opimme kaikki elämään yhdessä”, hän pohti ennen kakkukahviaan.

Kompassia viisi vuotta johtanut, viime keväänä koordinaattorin pestinsä jättänyt Johanna Rastas oli odotettu vieras 20-vuotisjuhliin. ”Onnittelukorttiini kirjoitin, että toivottavasti seuraavat 20 vuotta ovat yhtä elämänmakuiset kuin vuodet ovat tähän asti olleet”, kertoi nykyään Varkauden Perheentalolla koordinaattori-ohjaajana työskentelevä Rastas ja sai kuvaan kaveriksi Puijolan hallituksen puheenjohtajan Raimo Tuomaisen.

Kuopion kansalaistoiminnan keskuksen Tukipilarin Minna Mielonen toi juhlivalle Kompassille ihanan kukkakimpun ja hienon lahjan: ”Minun lahjani on isot kiitokset kaikille Kompassin vapaaehtoisille. He tekevät tärkeää ja arvokasta työtä muun muassa suomen kielen tunneilla. Samalla he antavat hyvää kielellistä esimerkkiä muualta tulleille opiskelijoille.”
Kulttuuriareenan katsomo täyttyi ääriään myöten, kun illan ohjelmallinen osuus alkoi lähestyä.
Niko Kosunen juonsi synttärit ja maustoi spiikkinsä tyylillä, energialla, nokkeluudella, huumorilla ja yllätyksilläkin.
Puijolan hallituksen puheenjohtaja Raimo Tuomainen yllätti juhlivan yleisön esittäessään runon, jonka hän oli kirjoittanut juhlivalle kompassille: Suomessa kuuluu löylyä lyödä./ Sijamuodot auttavat osumaan./ Mämmiä täytyy auliisti syödä./ Pilkillä nuokutaan, älä käy hosumaan!/ Suomessa jokainen kuokkii suollaan./  Mökillä makkaratikkuja vuollaan./ Tango: sen soidessa kumppani nuollaan./ Pesäpallo - huh, siinähän kuollaan!/ Kun hieman kotoutuu, tuon kaiken hallitsee./ Kompassi auttaa sen sisäistämään./ Sen jälkeen sisu ja hiljaisuus vallitsee./ Avantoon pulahdat pinnalta jään.
Venäläinen, kaksitoistavuotias Aleksandra Kabulova ihastutti kauniilla soitollaan.
Vietnamilainen Joida Doniego Arca osallistui Kuopioon muutettuaan Kompassin Tervetuloa Suomeen -kurssille. Hänen voimakas, upea laulunsa täytti koko Kulttuuriareenan – ja kuulijoiden sydämet.
Joida Doniego Arca paljastui monitaituriksi, sillä laulunsa jälkeen hän esitti puolisonsa Petri Toivasen kanssa huimaa akrojoogaa.

Kompassilla useita eri tanssiryhmiä vetänyt Elina Vartiainen ihastutti itämaisella tanssillaan.

Perhekerhoa pitkään Kompassissa vetänyt Svetlana Tuga (toinen oik.) esitti lasten ja heidän äitiensä kanssa varjoteatteria.

Venäläisten ikivihreiden iskelmien soidessa lapset jäljensivät varjojaan kankaaseen.

Taidelukio Lumitin El Visionin soittaessa yleisö kuunteli aloillaan – lyhyen hetken. Sitten tanssijalka alkoi vipattaa niin paljon, että lattia alkoi täyttyä tanssijoista.

Taidelukio Lumitin bändi El Vision tulkitsi suomalaista poppia J. Karjalaisen ja Haloo Helsingin tyylillä. Vasemmalta Nuutti Autio, Paulus Rannankari, Jemina Lohtander, Kaisa Karhunen, Joona Koskela ja Lassi Laitinen.

Eija Teerineva lyö toiminnanjohtajana tahdit koko Puijolan ja sitä kautta myös Kompassin toiminnalle. Tämä kuva rumpujen äärellä toki lavastettiin hetki ennen juhlabändin lähtöä.

Kompassin mahtava jengi: vasemmalta Tsega Kiflie, entinen koordinaattori Johanna Rastas, Hanna-Mari Kukkonen, Katja Koponen, Satu Nummi, Varsha Shurpali, Simo Hämäläinen ja Elina Neuvonen.

Intiasta Kuopioon muuttanut Sudipta Chatterjee on yksi heistä, joita varten Kompassi on olemassa. ”Sain Kompassista turvaa, välittämistä ja rakkautta, kun etsin uudesta kotimaasta omaa paikkaani”, Chatterjee sanoi Kompassin 20-vuotisjuhlassa. Ja niistä juhlista tulikin mahtavat bileet, joista koostimme 21 valokuvan kuvakertomuksen teksteineen.

Teksti ja kuvat: Katja Hedberg

Mikä meininki! Tunnelma oli riehakas, kun Puijolan Kompassin 20-vuotisjuhlan vieraat villiintyivät illan päätteeksi valloittamaan Kulttuuriareenan tanssilattian. Ja mikäs oli tanssiessa, kun taustalla tarttuvasta rytmistä huolehti taidolla ja tunteella taidelukio Lumitin bändi El Vision.

Kompassin synttäreitä tuli juhlistamaan noin 230 vierasta. Tai odotettuja tuttuja he toki olivat – yhteistyökumppaneita, vapaaehtoisia, henkilökuntaa. Ja tietysti iso joukko heitä, joiden elämänpolkuun ja kotoutumiseen Kompassi on vahvasti ollut vaikuttamassa.

Intiasta Kuopioon yksitoista vuotta sitten muuttanut Sydipta Chatterjee on yksi heistä, jotka ovat löytäneet uudesta kotimaasta oman sosiaalisen ja henkisen paikkansa Kompassin avulla.

”Sain kielitaidon, mutta myös mahdollisuuden kasvaa kuopiolaiseksi.”

Kun Chatterjeelta kysyi, mitä Kompassi ansaitsisi kaikkein eniten synttärilahjaksi, hän halusi ensin miettiä, mitä itse on saanut Kompassista:

”Kompassissa on turvaa, välittämistä ja rakkautta. Kaikkea sitä, mitä ihminen kaikkein eniten tarvitsee, kun hän etsii omaa paikkaansa uudessa ympäristössä ja kulttuurissa”, Chatterjee pohti.

Turvaa, välittämistä ja rakkautta – voiko Puijolan Kompassin 20-vuotista taivalta kauniimmin kuvata?

Chatterjee tuli heti Kuopioon muutettuaan Kompassin suomen tunneille.

”Sain kielitaidon, mutta myös mahdollisuuden kasvaa kuopiolaiseksi. Sain myös kavereita”, Chatterjee muisteli ensi askeliaan kuopiolaisena.

Sittemmin Chatterjee työskenteli Kompassissa harjoittelijanakin, kunnes tie vei kielen jatko-opintoihin nykyiseen Savon ammattiopistoon ja edelleen Savonia-ammattikorkeakouluun liiketalouden englanninkieliselle linjalle.

Nyt Chatterjee työskentelee Medfiles-yrityksessä myynnin ja markkinoinnin assistenttina, ja tuntee itsensä jo kuopiolaiseksi. Siitä hän laskee ison osan Kompassin ansioksi.

”Kompassi ja kaikki sen ihmiset olivat minulle aluksi kuin oma perhe. Kompassissa kaikki kohdataan rakastavasti täysin riippumatta siitä, mistä ihminen on Kuopioon tullut”, Chatterjee kiitteli.

Kokosimme Kompassin synttäreistä tunnelmakoosteen yllä olevaan 21 kuvan kuvakertomukseen.