Melkein valmista – Mahkun ohjaaja Tanja Hynynen (vas.) ja Tanja Turunen ovat urakoneet, jotta asiakkaat voivat jo tulla tuttuihin toimintoihin mutta uuteen paikkaan jo tällä viikolla.

Muuttolaatikoita on Puijolassa pakattu ja purettu urakalla. Mahku ja Avain-Asumisneuvonta muuttivat linja-autoaseman kylkeen, Aggredi sadan metrin päähän Kuopion torista. Nyt asiakkaat tavoittavat meidät entistä helpommin, ja voimme itsekin työskennellä paremmissa tiloissa.

Teksti ja kuvat: Katja Hedberg

Iso muuttourakkamme alkaa olla takana, ja ihan kohta on valmista: Puijolan Mahku, Avain-Asumispalvelut ja Aggredi ovat pian valmiit ottamaan asiakkaita vastaan uusissa tiloissaan.

Mahkun ja Avaimen toiminta käynnistyy tällä viikolla Puijonkadulla linja-autoaseman kupeessa, ja Aggredi avaa ovensa maanantaina 11. marraskuuta Savonkadulla lähellä toria.

Sohvatyynyt odottivat vielä alkuviikosta omaa paikkaansa, mutta nyt Puijolan asumisneuvojat Marjut Rantala (vas.) ja Elisa Hämäläinen ottavat Puijonkadun uusissa tiloissaan asiakkaita vastaan jo entiseen tapaan.

Jatkossa tavoitat Mahkun koordinaattorin Tanja Turusen ja ohjaaja Tanja Hynysen sekä asumisneuvojamme Marjut Rantalan ja Elisa Hämäläisen osoitteesta Puijonkatu 45. Paikka on linja-autoaseman kanssa samassa rakennuksessa, rakenteilla olevan uuden matkakeskuksen eli Kuopion Portin välittömässä läheisyydessä.

Oiva maamerkki Avaimeen ja Mahkuun saapuville onkin viereen noussut Kuopion korkein, 16-kerroksinen tornitalo.

”Selkeät ja toimivat tilat”, luonnehtii asumisneuvoja Elisa Hämäläinen Avain-Asumisneuvonnan uutta toimipaikkaa.

Käynti Asumisneuvontaan tapahtuu rakennuksen päädystä. Heti ovesta sisään astuessa pääsee asiakastilaan.

”Täällä on valoisaa, kotoista ja energistä”, asumisneuvoja Marjut Rantala arvioi huonetta, joka on nyt sisustettu valmiiksi. Avaimen asiakkaat ovat Puijonkadulle jo tervetulleita.

Arki käynnistyy keittiössä

Puijolan Mahkun sisäänkäynti on Puijonkadun puolella. Mahkun sisäovesta tultaessa eteen avautuu valoisa, moderni huone. Iso sohvakin kutsuvasti paikallaan, vaikka muutamat tavarat vielä etsivät lopullista paikkaansa.

Mahkun Tanja Turunen (vas.) ja Tanja Hynynen uuden toimipaikan edessä. Talon päädystä mennään Avain-Asumisneuvontaamme. Takana taivaaseen kurottavat linja-autoaseman kellotorni sekä Kuopion korkein, noin 50 metriä korkea tornitalo.

Mahkulla on käytössään 140 neliötä – vähemmän kuin aiemmissa tiloissa Hapelähteenkadulla, mutta tilojen toimivuus on nyt entiseen verrattuna toista luokkaa.

Tanja Turunen ja Tanja Hynynen iloitsevat erityisesti nykyaikaisesta keittiöstä, jossa ovat muun muassa uutuuttaan hohtavat kodinkoneet, jääkaappi ja pakastin.

”Toiminnallisesti hienot tilat. Keittiö uuneineen on meille tärkeä, sillä valmistamme joka kuukausi kokoontuvassa arkiruokaryhmässä yhdessä asiakkaiden kanssa kotiruokaa. Itse tekemällä saa edullisia aterioita, ja samalla oppii arjen hallintaa”, Turunen avaa ryhmän merkitystä.

Mahkun uudet tilat ovat vain reilun puolen kilometrin päässä entisistä Hapelähteenkadun tiloista. Nyt Mahkun ja Avaimen asiakkaiden on aiempaa helpompi tulla saamaan tukea ja apua. Bussipysäkki on aivan rakennuksen edessä.

”Eikä matka keskustasta juurikaan pitene. Esimerkiksi Kuopion vankilasta, josta moni asiakkaamme tulee,  on tänne nyt lyhyempi matka”, Hynynen vertaa.

Aggredi on keskellä kaikkea

Puijolan Aggredin väki toimii jatkossa aivan Kuopion keskustassa, osoitteessa Savonkatu 24. Toimitilan ovessa on numero 3. Uusiin, noin 60 neliön katutason tiloihin on Kuopion torilta matkaa vain noin 100 metriä.

”Aggredin tilat saadaan valmiiksi viikolla 45, ja ovi avautuu asiakkaille maanantaina 11. marraskuuta”, kertovat sohvatyynyjen keskelle valokuvaan ehtineet Pasi Rutanen (vas.), Arja Airaksinen ja Pasi Raatikainen.

”Nyt meillä on rauhalliset, jopa kodinomaiset tilat”, Aggredin vastaava väkivaltatyön asiantuntija Arja Airaksinen iloitsee.

”Asiakastyöstämme tulee entistä henkilökohtaisempaa ja tiiviimpää. Voimme keskittyä paremmin aitoon kohtaamiseen”, väkivaltatyön asiantuntija Pasi Raatikainen uskoo.

Kokemusasiantuntija Simo Rutanen näkee Aggredin uudessa sijainnissa paljon hyvää:

”Olemme aivan ydinkeskustassa. Puolet kaupungin linja-autoista ajaa edestämme Tulliportinkatua pitkin. Asiakkaat varmasti löytävät meille jatkossa paremmin”, hän arvelee.

Vaikka Avain-Asumispalvelut ja Mahku toimivat jatkossa eri osoitteessa kuin Aggredi, yhteistyö yksikköjemme välillä jatkuu entiseen tapaan.

”Järjestämme edelleen yhteisiä tapahtumia ja vierailemme yhdessä yhteistyökumppaneittemme tilaisuuksissa ja esimerkiksi vankiloissa. Myös asiakasohjausta teemme aiempaan tapaan Mahkun ja Aggredin välillä”, Tanja Turunen sanoo.

Aggredista on jatkossa vain parin korttelin matka Kauppakadulle Puijolan Kompassiin.

”Se tarkoittaa, että yhteys Puijolan eri yksiköiden välillä jopa lisääntyy”, Arja Airaksinen toteaa.