Puijolan Mahkun koordinaattori Tanja Turunen ja ohjaaja Tanja Hynynen aloittavat uusien koulutustensa innostamina uuden vuoden uusilla työotteilla. Asiakastyöhön on luvassa uudenlaista pohtimista ja toimintaa.

Puijolan Mahkun koordinaattori Tanja Turunen on tuore neuropsykiatrinen valmentaja, ja ohjaaja Tanja Hynynen Green Care -kuntouttaja. Kaksikko tuokin työhön nyt uusia kiintoisia menetelmiä. Asiakkaat pääsevät niin Puijolle retkelle kuin rapsuttamaan kotieläimiä.

Teksti ja kuva: Katja Hedberg

Uusi vuosi, uudet tuulet – ja uudet meiningit arjen työssä.

Näin on meillä Puijolan Mahkussa, jossa koordinaattori Tanja Turunen (vas.) ja ohjaaja Tanja Hynynen hyödyntävät kumpikin tänä vuonna työssään uutta koulutustaan.

Turunen kävi vuoden ajan Mikkelissä toimivan yksityisen toimijan Porstuan koulutuksessa ja on tuore neuropsykiatrinen valmentaja.

Tanja Hynynen on suorittanut Green Care -opintoja Satakunnan ammattikorkeakoulussa ja käynyt lisäksi ProAgrian sekä Maa- ja kotitalousnaisten hankkeissa koulutuksen Green Care -yrittäjäksi.

”Valmennuksessa ei takerruta asiakkaan ongelmiin ja entisiin tekoihin vaan keskitytään vahvuuksiin.”

”Asiakkaissamme on paljon neuropsykiatrisia erityispiirteitä, joita pystyn nyt huomioimaan ja hyödyntämään yksilötyössäni aiempaa paremmin. Joidenkin asiakkaiden kanssa voin tehdä valmennusta suunnitelmallisestikin”, Tanja Turunen avaa valmennuksen hyötyä.

”Neuropsykiatrisessa valmennuksessa ei takerruta asiakkaan ongelmiin ja entisiin tekoihin vaan keskitytään vahvuuksiin. Niitä on meissä jokaisessa, ne pitää vain etsiä ja nostaa esiin”, toteaa Turunen, joka aiemmin on suorittanut rikosseuraamusalan sosionomin ylemmän amk-tutkinnon.

Tanja Hynynen valottaa, että Green Care -koulutus tarkoittaa luonto- ja eläinavusteista kuntoutusta.

”Kyse on vuosikymmeniä vanhasta ajatusmallista, jonka myötä esimerkiksi psykiatriset sairaalat rakennettiin aiemmin metsien ja järvien lähelle. Nyt tätä unohtunutta menetelmää tuodaan takaisin ammattimaisella, tavoitteellisella ja suunnitelmallisella työotteella”, Hynynen kertoo.

Eläin voi pehmentää kovankin kundin

Tanja Hynynen on työskennellyt aiemmin muun muassa Sonkajärvellä Sukevan vankilassa, jossa Green Care -ajatusmallia kokeiltiin tuomalla vankilaan kesän ajaksi kolme lammasta.

”Silmiin syttyi uusi valo ja miehen äänikin muuttui.”

”Oli pysäyttävää nähdä, mikä muutos tapahtui karskissa elinkautisvangissa, kun hän tuli lampaiden luokse ja alkoi hoitaa niitä. Silmiin syttyi uusi valo ja miehen äänikin muuttui, kun keho rentoutui ja hän pääsi kokemaan uusia tai ainakin unohtuneita tunteita”, Hynynen kertoo.

Green Care -luontokuntoutusta Hynynen aikoo toteuttaa Mahkussa viemällä asiakkaita esimerkiksi Puijolle metsäretkelle. Hynysellä on kotonaan useita eri kotieläimiä, joita voidaan hyvinkin nähdä Mahkun tapahtumissa vuoden mittaan.

”On monta tapaa järjestää asiakkaille erilainen päivä, jonka aikana elämää ja omia kokemuksia voidaan lähestyä aivan uudella tavalla, eläinten ja luontokokemusten avulla”, toteaa sosionomin tutkinnon Savonia-ammattikorkeakoulussa suorittanut Hynynen.

Entä kun asiakas retkahtaa?

Tanja Turunen ja Tanja Hynynen ovat opintojensa myötä pysähtyneet miettimään sitä, miksi sosiaalialan koulutuksissa painotetaan asiakkaiden pitkää ja raskasta toipumisprosessia.

”On lannistavaa, jos asiakkaalle vain painotetaan, kuinka raskasta on irtautua vaikka päihderiippuvuudesta. Realismi on paikallaan, mutta kannustus voi tuoda parempia tuloksia”, Turunen toteaa.

”On tärkeää kysyä, mitä teit silloin, kun viimeksi onnistuit.”

Mahkussa tehdään työtä rikostaustaisten ja heidän läheistensä kanssa. Tanja Turunen ja Tanja Hynynen voivat työssään toteuttaa ajatusta, joka johdattaa suoraan setlementtityön ytimeen:

”Jokaisessa ihmisessä on paljon hyvää. On tärkeää kysyä, mitä teit silloin, kun viimeksi onnistuit. Vastauksen pohtiminen voi avata aivan uusia ovia.”

Ja kun asiakas jälleen retkahtaa, siihenkin voi suhtautua monin tavoin.

”Yksi tapa on todeta, ettei ole epäonnistumista. On vain uuden oppimista ja rakentavaa palautetta”, Mahkun kaksikko tiivistää.