”Toivon, että Isätyökirjaa luetaan ahkerasti ja että aihe pysyy pinnalla ja keskusteluissa. Ja että pohdittaisiin, miten isät voitaisiin paremmin ottaa huomioon vanhemmille suunnatuissa palveluissa”, Kari Katajisto sanoo.

Setlementtiliiton ja Miessakkien yhteishankkeen tuloksena syntyi Isätyökirja. Se muistuttaa, että vanhemmille suunnatut palvelut pitää suunnata tasaveroisesti isille ja äideille.

Teksti ja kuva: Katja Hedberg

Hän on Kari Katajisto, projektipäällikkö Setlementtiliiton ja Miessakkien Isän näköinen -hankkeessa. Nyt hankkeen koulutukset on tiivistetty Isätyökirjaan.

Kari, mikä Isätyökirja on?
Opas sosiaali- ja terveydenhuollon sekä kasvatusalan ammattilaisille ja opiskelijoille siitä, kuinka isä kohdataan.

Emmekö osaa kohdata isiä oikein?
Jossakin osataan. Aktiiviset ja asioista perillä olevat isät ovat paljon esillä, ja se on hienoa. Mutta on isiä, jotka eivät luontaisesti hakeudu palvelujen piiriin. He unohtuvat, vaikka juuri he tarvitsevat erityisesti tukea ja huomiota. Heidän kohtaamiseensa tarvitsemme nykyistä enemmän osaamista ja oivallusta.

”Mukana on myös isien omia, koskettavia ja koviakin tarinoita. Suosittelen lukemaan.”

Miksi tällaista opasta tarvitaan?
Mielikuvamme on, että isät ovat aktiivisesti lasten arjessa mukana. On kuitenkin vahvaa tutkimusnäyttöä siitä, että esimerkiksi koulut pitävät yhteyttä äiteihin. Kuopiossa neuvolatyöntekijät nostavat esiin, että isät ovat hyvin mukana lapsen vauvavaiheessa. Kun lapsi tulee leikki-ikään, isiä näkyy neuvoloissa enää harvoin. Kun saamme isät enemmän mukaan lapsen hoitamiseen, perheiden ja isien hyvinvointi lisääntyvät.

Oma suosikkikohtasi oppaassa?
Opas sisältää ainutlaatuisen Isätyön suunnitelma -prosessin. Sen tarkoitus on auttaa erilaisia organisaatioita varmistamaan, että sukupuolten tasa-arvo toteutuu vanhemmille suunnatuissa palveluissa. Mukana on myös isien omia, koskettavia ja koviakin tarinoita. Suosittelen lukemaan.

Kenen toivot lukevan kirjaa?
Erityisesti kasvatusalan ammattilaisten ja kaikkien asiasta kiinnostuneiden.

Mistä opasta saa?
Sähköinen versio löytyy osoitteesta isannakoinen.fi

Olet itsekin isä. Mitä uutta opit isyydestä kaksivuotisen hankkeen aikana?
Meitä isiä on kovin erilaisia ja olemme hyvin erilaisissa elämäntilanteissa. Palvelujen pitäisi pystyä ottamaan isien moninaisuus nykyistä paljon paremmin huomioon. Isyys voisi olla monessa kriisitilanteessa, esimerkiksi työttömän, vankilatuomion saaneen ja päihderiippuvaisen isän elämässä voimavara.