Ilmeet sen jo kertovat: Puijolan Kompassin kotoutumisen asiantuntija Tsega Kiflie ja KuPS ry:n toiminnanjohtaja Jari Koistinen iloitsevat uudesta yhteistyöstä.

Aloitamme Kuopion Palloseuran kanssa uudenlaisen yhteistyön urheilun kentällä. Haluamme vahvistaa maahanmuuttajaperheiden ja heidän lastensa osallisuutta seuratoiminnassa, edistää kotoutumista sekä lisätä KuPS:n valmentajien ja joukkueenjohtajien monikulttuurista osaamista.

Teksti ja kuva: Katja Hedberg

Setlementti Puijolan monipuolinen maahanmuuttajien kotoutumistyö laajenee aivan uudelle alueelle. Aloitamme valtakunnallisestikin ainutlaatuisen yhteistyön Kuopion Palloseura ry:n junioritoiminnan kanssa.

Yhteinen tavoitteemme on perehdyttää maahanmuuttajataustaisia perheitä ja heidän jalkapalloilevia lapsiaan KuPS:n seuratoimintaan ja sitä kautta edistää heidän kotoutumistaan suomalaiseen yhteiskuntaan.

Yhteistyö pohjautuu Suomen Palloliiton ”Kotouttamisen edistäminen seuratoiminnassa” -hankkeeseen. Tavoite on kehittää malli, joka vahvistaa maahanmuuttajien osallisuutta, osaamista ja hyvinvointia KuPS:n seuratoiminnassa sekä vahvistaa KuPS:n seuratoimijoiden monikulttuurista osaamista.

KuPS:n juniori- ja kaupunginosajoukkueissa pelaa yli 60 maahanmuuttajataustaista poikaa.

Jari Koistinen: ”Olemme Kuopion urheiluseuroista todennäköisesti suurin kotouttaja.”

”Kuopiolaisista urheiluseuroista olemme todennäköisesti suurin kotouttaja”, toteaa KuPS:n toiminnanjohtaja Jari Koistinen.

Seura tiedottaa toiminnastaan perheille suomen kielellä. Viestejä ei maahanmuuttajaperheissä aina ymmärretä, tai niiden sisältö voidaan tulkita väärin. Osa vanhemmista ei puhu suomea tai englantia.

”Meille on kuitenkin tärkeää viestittää niin, että kaikki saavat toiminnastamme oikean kuvan”, Koistinen toteaa.

”Maahanmuuttajaperheissä lapset puhuvat suomea mainiosti. Mutta heidän pitää saada keskittyä tulkkauksen ja viestinviejän sijaan pelaamiseen ja harrastamiseen.”

Kotoutuminen koko kylän asia

Puijola tuo KuPS:n junioritoimintaan nyt osaamista ja kokemusta, jota on kertynyt 25-vuotisen toimintamme aikana.

Eija Teerineva: ”Kotoutuminen tapahtuu arjen kohtaamisissa.”

Puijolan toiminnanjohtajan Eija Teerinevan mukaan yhteistyö KuPS:n kanssa toteuttaa ajatusta, jonka mukaan kotoutumiseen osallistuu parhaimmillaan koko kylä.

”Kotoutuminen tapahtuu arjen kohtaamisissa. Kun me tulemme mukaan joukkueiden arkeen, molemmat saavat mahdollisuuden keskittyä omaan osaamiseensa. KuPS valmentaa, ja Puijolan työntekijät ovat tukemassa kotoutumista”, Teerineva toteaa.

Käytännössä yhteistyö tarkoittaa, että Puijolan työntekijä auttaa tilanteessa, jossa kaivataan lisää ymmärrystä seuran sekä joukkueiden toimihenkilöiden ja maahanmuuttajaperheen välillä.

Jari Koistinen iloitsee siitä, että Kuopiossa on Puijolan kaltainen kotoutumisen asiantuntija.

”Palloliiton hankkeessa on mukana eri puolilla maata 14 seuraa, jotka toteuttavat hanketta omalla paikkakunnallaan parhaalla mahdollisella tavalla. Me saamme mukaan yhteistyöhömme Puijolan ammattilaiset, jotka ovat perehtyneet kotouttamiseen. Uskomme, että tämä on paras tapa pitkäjänteiseen kotouttamisen kehittämiseen KuPS:ssa.”

Puijola tuntee maahanmuuttajat

Puijolasta on jo käyty KuPS:n juniorijoukkueissa avaamassa viestinnällisiä solmuja joukkueenjohtajien ja lasten vanhempien väliltä.

”Peli on nyt avattu.”

”Peli on nyt avattu. Kehitämme yhteistyötämme sen mukaan, millaisia tilanteita joukkueiden arjessa tulee vastaan”, Jari Koistinen ja Eija Teerineva sanovat.

Puijolan Kompassin kotoutumisen asiantuntija Tsega Kiflie tuntee ehkä paremmin kuin kukaan muu Kuopiossa asuvat maahanmuuttajat.

”Puijola on aina ollut kotoutumisessa edelläkävijä. Tunnemme hyvin Kuopioon ja lähialueille muualta muuttaneet. KuPS:ssa pelaavat lapset vanhempineen ovat meille jo entuudestaan tuttuja, sillä he ovat muiden perheiden tapaan olleet mukana Kompassin toiminnoissamme”, Kiflie toteaa.

Hän itse on intohimoinen jalkapalloilun ystävä ja seurannut isänä poikiensa pelejä kentän laidalta.

”Tiedän omakohtaisesti, miten tärkeää urheiluseuran ja vanhempien välinen kommunikointi on. On hienoa päästä kehittämään tätä tärkeää viestintää nyt Puijolan osaamisen kautta.”

Voit lukea lisää KuPS:n junioritoiminnasta tästä linkistä.