Tarinan vastaanottokeskuksesta kuvaan ehtivät talvilomaviikolla (kuva vas. ylh.) Anna Lado (vas.), Johanna Ihalainen, Anne Räisänen, Tuija-Liisa Ollikainen, Mervi Graf, Habiba Angelo ja Sari Kuosmanen. Alakuva vas.: Taloussihteerit Minna Kaulamo (vas.) ja Tuula Himanen sekä asumisneuvojat Elisa Hämäläinen ja Marjut Rantala. Yläkuva oik: Arja Airaksinen Aggredista (vas.), Tanja Hynynen ja Tanja Turunen Mahkusta ja Kati Kainulainen iltapäivätoiminnasta. Oikealla kesk: viestintäpäällikkö Katja Hedberg ja toiminnanjohtaja Eija Teerineva. Alakuva oik: Kompassin Hanna-Mari Kukkonen (vas.) Varsha Shurpali, Satu Nummi ja Elina Neuvonen.

Kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi pohdimme, millaisia vahvuuksia meillä Puijolan naisilla on työssämme. Ammattiemme kirjo on kulkenut lakinaisesta personal traineriin, muotoilijasta tulkkiin. Elämä on hellinyt, mutta myös koetellut meitä. Uskomme, että voimme ammentaa työhistoriastamme ja kokemuksistamme osaamista siihen tärkeimpään, asiakkaittemme kohtaamiseen.

Teksti ja kuvat: Katja Hedberg

51.

Noin monta on meitä naisia Puijolassa työssä. Toivotamme kaikille ihanaa Kansainvälistä naisten päivää!

Toiminnanjohtajamme Eija Teerineva tuntee omansa. Näin hän meitä kuvaa:

”Tapahtui töissä mitä tahansa, nämä naiset selviävät.”

”Puijolassa on töissä upeita, hienoja naisia. Ammatillista ja monipuolista osaamista on paljon.  Meillä on vahvoja, toisinaan hyvin omapäisiä naisia, joiden kanssa on ilo tehdä työtä. Luotan heihin, sillä heillä on sydän paikallaan. Tapahtui töissä mitä tahansa, nämä naiset selviävät.”

Monipuolinen osaaminen on totta. Tässä osa ammateista, joissa työskentelimme ennen Puijolaan tuloa:

Sairaanhoitaja. Kaupanmyyjä. Lastenkodin ohjaaja. Kätilö. Perhepäivähoitaja. Suomen kielen opettaja. Markkinointisuunnittelija. Laskentavirkailija. Asianajaja. Rahtivirkailija. Kehitysvammaisten ja vanhusten avustaja. Vaate- ja korumyyjä. Ravintolatyöntekijä. Muotoilija. Konsulentti. Vakuutus- ja rahoitusalan palveluneuvoja. Matkanjärjestäjä. Tulkki. KYSin osastonsihteeri. Projektipäällikkö. Henkilöstökonsultti. Aerobic-ohjaaja. Nuorisotyöntekijä. Liikunta- ja hyvinvointialan yrittäjä. Personal trainer. Toimittaja. Vankilan päihdetyön erityisohjaaja.

Mikä kirjo työtehtäviä – ja kokemusta. Jokaisesta työtehtävästä voimme tuoda jotain hyödyllistä myös Puijolan toimintaan.

Elämä opettaa – ja lopulta kantaa

Kokosimme avoimesti myös omia elämänkokemuksiamme, joista voimme ammentaa osaamista asiakkaittemme kohtaamiseen:

Kehitysyhteistyön jakso Thaimaassa. Isän menettäminen 12-vuotiaana, ja äidin menettäminen myöhemmin. Vakava sairaus. Asuminen ja työskentely ulkomailla. Äitiys. Avioero. Kiintiöpakolaisuus. Joukkueurheilu. Oman lapsen menetys. Äidiksi tulo hyvin nuorena. Oma maahanmuuttajatausta. Pitkä koulutus. Rakkaiden ihmisten menetys aivan liian varhain. Turvapaikan hakeminen. Useat tutkinnot. Pitkä työkokemus.

”Tiedän, että vaikeankin kriisin jälkeen ihmisestä löytyy voimia selviytyä.”

Entä mitä nuo kokemukset meille ovat opettaneet? Näin vastasimme:

”Vaikeat ajat läpikäyneenä osaan antaa voimaa muille samanlaisten ongelmien kanssa eläville.”

”Ymmärrän asiakkaita, jotka ovat tulleet Suomeen aivan eri kulttuureista.”

”Tiedän, että vaikeankin kriisin jälkeen ihmisestä löytyy voimia selviytyä. Tämä tieto auttaa ymmärtämään haastavissa tilanteissa eläviä.”

”Elämä on opettanut hyväksymään, että kaikkeen ei voi itse vaikuttaa eikä kaikki mene, kuten itse tahtoo. On hyvä osata surra, mutta samalla keskittyä asioihin, joihin voi itse vaikuttaa. Lopulta kaikki lähtee kuitenkin omasta suhtautumisesta ja asenteista.”

”Osaan eläytyä tilanteeseen, jossa turvapaikanhakija valvoo unettomana saatuaan kielteisen oleskelulupapäätöksen.”

”Olen saanut uskon siihen, että tapahtuipa mitä tahansa, elämä kyllä kantaa.”

”Menetykset ovat opettaneet, kuinka rajallinen elämä todella on. Ja että aika, joka meille on annettu, täytyy käyttää itselleen tärkeisiin asioihin.”

Kuuntelemisen kultainen taito

Itseään on vaikea kehua. Tai edes kuvata. Mutta naistenpäivän kunniaksi kirjasimme reippaasti ylös vahvuuksiamme, joita voimme hyödyntää Puijolan työntekijöinä:

”Aistin asiakkaan tunteet sanojen takaa.”

”Osaan synnyttää luottamuksen asiakkaaseen. Vahvin taitoni on herkkyys, jonka avulla ymmärrän toista ihmistä ja hänen tarpeitaan. Osaan ratkaista ongelmatilanteita. Aistin asiakkaan tunteet sanojen takaa. Siedän hyvin painetta ja kiirettä. Olen hyvä vuorovaikutustilanteissa.

Hyödynnän pitkää työkokemustani haastavissa elämäntilanteissa olevien ihmisten kanssa. Osaan olla läsnä. Tiedän, mitä on aloittaa elämä uudessa maassa. Minulla on kuuntelemisen taito. Minun on helppo kohdata erilaisia, hyvin eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä.”

Annoimme itsellemme myös luvan kuvata omaa persoonaamme kahdella myönteisellä sanalla:

”Olen heittäytyjä ja kuuleva. Vakaa ja johdonmukainen. Räiskyvä ja empaattinen.”

”Avoin ja luottavainen. Ulospäinsuuntautunut ja periksiantamaton. Rehellinen sekä sekoitus vahvaa ja herkkää. Positiivinen ja lämmin. Aito ja määrätietoinen. Ahkera ja iloinen. Sosiaalinen ja rohkea. Rauhallinen ja huumorintajuinen. Iloinen ja energinen.

Sydämellinen ja avoin. Iloinen ja rauhallinen. Rakastava kehittämisintoilija. Heittäytyvä ja radikaali, myönteisessä mielessä. Heittäytyjä ja kuuleva. Vakaa ja johdonmukainen. Räiskyvä ja empaattinen. Positiivinen ja rauhallinen. Ystävällinen ja inhimillinen.”

Tällaisia me Setlementti Puijolan naiset olemme. Meitä yhdistää iso tavoite: teemme työtä, jotta arki olisi hyvä, oikeudenmukainen ja yhdenvertainen meille kaikille. Naisille ja miehille. Muulloinkin kuin kansainvälisinä teemapäivinä.