”Me hankkeen työntekijät olemme netissä maanantaista perjantaihin iltapäivisin kolmesta kahdeksaan, mutta meille voi laittaa viestiä koska tahansa. Vastaamme yhden arkipäivän sisällä”, Tiina Hakkarainen innostaa nuoria ottamaan yhteyttä. Tiinan nimimerkki somessa on suavarten_tiina.

”Häirityksi joutuminen verkossa ei ole nuoren vika. Me ehkäisemme kiusaamista sekä groomingia ja lisäämme näin nuorten turvallisuutta netissä”, sanoo Tiina Hakkarainen. Hän on ohjaajamme uudessa Sua varten somessa-hankkeessa, jota toteutamme siellä missä nuoret ovat – TikTokissa, Snapchatissa ja Instagramissa.

Teksti ja kuvat: Katja Hedberg

Ei saarnaamista. Ei syyllistämistä. Eikä työntekoa pelkästään virka-aikaan.

Uuden ja ainutlaatuisen Sua varten somessa -hankkeemme myötä työskentelemme siellä missä nuoret ovat – TikTokissa, Snapchatissa ja Instagramissa.

Sua varten somessa on kolmivuotinen hanke, jossa työskentelee neljä työntekijää Helsingistä, Tampereelta ja Kuopiosta. Kvartetti on verkossa nuorten seurassa joka arkipäivä kello 15-20.

”Meidän on mentävä sinne, missä nuoret ovat. Someen.”

Yksi hankkeeseen valituista työntekijöistä on Puijolan Tyttöjen Talon ohjaaja Tiina Hakkarainen, joka pitää uutta työtään tärkeänä ja juuri tässä hetkessä erittäin tarpeellisena.

”Lukuisat tutkimukset kertovat, kuinka paljon nuoret viettävät aikaa somessa. On aika aloittaa digitaalinen nuorisotyö, jota tehdään aidosti siellä missä nuoret ovat. Ja samaan aikaan, jolloin nuoret verkossa ovat”, Hakkarainen sanoo.

”Olen kuullut kommentteja, ettei verkossa tehtävä työ ole oikeaa nuorisotyötä. Mutta tilastot nuorten nettikäytön määristä ovat havahduttavia. Emme voi jämähtää oletukseen, että nuoret tulisivat samaan paikkaan aikuisten kanssa. Meidän on mentävä sinne, missä nuoret ovat. Myös someen.”

Somemaailman kovat kokemukset

Jopa 93 prosenttia 10-29-vuotiaista käyttää nettiä ja sosiaalista mediaa päivittäin. Nuoret ovat Internetissä viikossa 31-40 tuntia, josta sosiaalisessa mediassa noin 15-20 tuntia. Luvut ovat Verkkopalveluja tuottavan Ebrand Groupin ja Oulun kaupungin viime keväänä tekemästä kyselystä, johon vastasi 6247 nuorta eri puolilta maata.

Nuorten kokemukset somessa ovat karua luettavaa.

Nuorten kokemukset somemaailmassa ovat karua luettavaa. Alle 16-vuotiaista joka kolmas on saanut netissä itseään selkeästi iäkkäämmiltä henkilöiltä seksuaalisesti häiritseviä viestejä. Neljännes on kokenut kiusaamista ja 60 prosenttia nähnyt sitä. Lähes neljännes kertoo käyneensä netissä seksuaaliviritteisiä keskusteluja aikuisen kanssa. Luvut paljastuivat Helsingin virtuaalisen lähipoliisin ja Pelasta Lapset -yhdistyksen nettikyselystä, johon vastasi yli 4 200 lasta ja nuorta. Vastaajista 54 prosenttia oli alle 16-vuotiaita.

Saman kyselyn mukaan kolmannes alle 16-vuotiaista on saanut somessa seksuaalisesti häiritseviä viestejä, kuvia tai videoita vieraalta aikuiselta. Häirintätapauksia on vuodessa tuhansia. Yli 30 prosenttia 12–17 -vuotiaista nuorista on nähnyt somessa seksuaalista häirintää.

”Näihin lukuihin haluamme Sua varten somessa -projektilla vaikuttaa. Kärkitavoitteemme on luoda uudenlainen ennaltaehkäisevä työtapa, jotta verkossa tapahtuva nuorten seksuaalinen ahdistelu eli grooming sekä häirintä ja kiusaaminen vähenisivät”, Tiina Hakkarainen tiivistää.

Tieto lisää turvataitoja

Tiina Hakkaraisen mukaan kiusaaminen ja häirintä verkkomaailmassa vähenevät tehokkaimmin tiedon avulla.

”Tarvitaan valtavasti lisää turvataitoja.”

”Tiedon rinnalle tarvitaan valtavasti lisää turvataitoja”, Hakkarainen painottaa. Hänestä on hämmästyttävää, että iso osa huoltajista ja nuorten kanssa työskentelevistä ammattilaisista ei keskustele nuorten kanssa tarpeeksi verkossa tarvittavista turvataidoista.

”Turvataidot tarkoittavat, että osaa tiedostaa ja tunnistaa omat rajansa ja rohkaistuu kertomaan, jos näitä rajoja rikotaan.”

Nuoret liikkuvat somessa keskustelusta toiseen osin uteliaisuudesta, jännityksestä tai hakeakseen hyväksyntää. Tällöin sopivuuden rajat voivat helposti hämärtyä.

”Fyysisessä elämässä on helpompi ilmaista, jos esimerkiksi ei pidä toisen kosketuksesta. Digimaailmassa vaaranpaikkoja on vaikeampi tiedostaa ja sen myötä vastustaa.”

Hakkaraisen mielestä on tärkeää muistaa, ettei häirityksi joutuminen verkossa ole nuoren oma vika.

”Ei, vaikka nuori itsekin näin erehtyy ajattelemaan. Esimerkiksi groomingin kohteeksi joutunut kokee hämmennyksen rinnalla usein syyllisyyttä. Tästä seuraa häpeän tunne, joka valitettavasti estää asian kertomisen muille”, Hakkarainen harmittelee.

Sisko, johon voi aina luottaa

Sua varten somessa -hankkeen ennalta ehkäisevä työ tarkoittaa, että työntekijät osallistuvat aktiivisesti yhteisöllisiin keskusteluihin nuorten suosimilla somekanavilla, puuttuvat kiusaamisiin ja tukevat kommenteillaan nuoria.

”Nuori voi somemaailmassa olla helposti suostuteltavissa tilanteisiin, joista hän netin ulkopuolella kieltäytyisi.”

Tiina Hakkarainen haluaa uudessa pestissään olla luotettava isosisko.

”Sellainen sisko, jonka puoleen uskaltaa kääntyä missä tahansa mieltä painavassa asiassa. Minun pitää olla hyvin ammattimainen, silti helposti lähestyttävä. En osoittele enkä neuvo tätimäisesti, vaan pyrin postauksillani luomaan kuvaa lämpimästä, persoonallisesta ja turvallisesta aikuisesta.”

Hankkeen kohderyhmää ovat 12–21-vuotiaat ja eritoten alle 18-vuotiaat. Hakkaraisen mukaan heitä tavoitellaan käyttämällä nuorten suosimia hashtageja. Yhteyden halutaan syntyvän myös toisinpäin – nuorten toivotaan ottavan yhteyttä hankkeen työntekijöihin.

Olemme IG:ssa joka arki-ilta

Tiina Hakkaraisen lisäksi hankkeessa työskentelevät Anni Pätilä ja Reetta Hänninen Helsingin Loisto Setlementistä sekä Minerva Kettukuja Niceheartsista.

Kvartetti on TikTokissa, Snapchatissa ja Instagramissa nimimerkeillä suavarten_tiina, suavarten_anni, suavarten_repe ja suavarten_mine. Instagramissa heillä on yhteistili suavarten_offical, jossa vähintään yksi työntekijä päivystää joka arkipäivä kello 15-20.

”Haluan olla turvallinen aikuinen.”

”Jatkossa tarkoitus on olla tavoitettavissa myös lauantaisin. Pitkän tähtäimen tavoite on vakiinnuttaa työmme. Silloin somessa olisi 24/7 turvallinen aikuinen lähellä ja tavoitettavissa”, Hakkarainen visioi.

Hankkeen myötä pyrimme tavoittamaan myös maaseudulla asuvia nuoria, joilla on pitkä matka nuorisopalvelujen toimintaan sekä nuoria, joiden on jostakin syystä vaikeaa osallistua kasvotusten palveluihin.

Sua varten somessa -hankkeessa tuotamme kaivattua tiedotusmateriaalia somemaailmasta niin nuorille, huoltajille kuin nuorisotyön ammattilaisille. Hankeen rahoitus tulee Veikkauksen voittotuloista.

Puijolan Tyttöjen Talon ohjaaja Tiina Hakkarainen on tavoitettavissa TikTokissa, Snapchatissa ja Instagramissa nimimerkeillä suavarten_tiina sekä Instagramissa tililtä suavarten_offical