Jos väkivallan teot ja niiden seuraukset vaikeuttavat elämääsi, Aggredista voi löytyä tukea. Aggredissa ei tuomita. Toimintamme kulmakiviä ovat puolueettomuus, kunnioitus ja luottamus.

Ensi yönä nyrkki puhuu taas monella kujalla, Kuopiossakin. Puijolan Aggredissa väkivaltaan syyllistyneet voivat keriä auki menneisyyttään ja tekojaan. Se on usein rajua työtä. Parhaimmillaan tuloksena voi olla muutos elämässä, ja turvallisuuden lisääntyminen meillä kaikilla.

                                 ARJA AIRAKSINEN

RAAKA PAHOINPITELY, pelottelu, uhkailu ja kiristys – arkista menoa monella kulmalla Kuopiossa iltamyöhään ja öisin. Suurelle osalle suomalaisista väkivallan sävyttämä arki on kuitenkin hyvin etäistä. Silti pelottavaa.

Pitäisikö meiltä – valoisaa päiväelämää viettäviltä – löytyä ymmärrystä väkivaltaisten hämäräveikkojen puuhastelulle? Vai tarvitseeko meidän edes millään tavalla huomioida sitä? Useimmitenhan ne tappelevat ja tappavat keskenään omissa poteroissaan. Väkivaltaisuudet ja nyrkkien jäljet nousevat päivänvaloon vain, kun jotain erityisen ikävää tapahtuu – murha, tappo tai suuri huumetakavarikko. Ja silloinkin – hoitakoon poliisi ja muu virkavalta tekijät vankilaan, pois silmistämme.

Näin iso osa meistä ajattelee, ja tämä on ymmärrettävää. Harva haluaa takapihalleen ja lastensa hiekkalaatikolle huumeneuloja, puukkoja tai epämääräisiä kulkijoita kuseksimaan. Haluamme elää rauhassa. Ympäristömme pitää olla turvallinen ja vakaa.

KUOPIOSSA PUIJOLASSA sekä Helsingissä toteutettavassa Aggredi-työssä olemme huomanneet, että kuuntelemalla lain väärällä puolella eläviä ja väkivaltaa tehneitä voimme lisätä turvallisuutta. Tulokset ovat olleet niin innostavia, että nyt Aggredi-työ on laajentunut Tampereelle, Poriin ja Turkuun.

Kun mahdollistamme asiakkaillemme turvallisen ja luottamuksellisen tilan, missä he voivat avautua ja kertoa oman näkemyksensä, luomme samalla pohjaa muutokselle. Kun ihmisen mieli alkaa muuttua ja rohkeus kasvaa, tuloksena voi olla orastava elämänmuutos.

Se vaikein hetki muutoksessa – mitä entisen tilalle?

Jos muutos jatkuu, voivat jatkuva jännitys, pelkotilat ja yölliset keikkareissut olla vähitellen taakse jäänyttä elämää. Tilalle on tullut jotain muuta.

Tämä on se vaikein hetki muutoksessa – mitä entisen tilalle? Kun on tottunut olemaan kuningas omassa väkivaltaisessa maailmassaan, kun on tottunut ratkomaan tilanteita tehokkaasti nyrkein ja saamaan siitä kunnioitusta. Ja kaiken tämän kautta tuntenut todella elävänsä. Mikä voisi olla parempaa ja helpompaa?

KUN ASIAKAS SAA Aggredissa mahdollisuuden käydä läpi mennyttä rehellisesti ja luottamuksella, hänen purkauksensa ovat toisinaan karua kuultavaa. Aggredissa emme mystifioi asioita, vaan puhumme tapahtuneista niiden oikeilla nimillä.

Emme puhu läpsyistä tai kopsuista, jos toista on hakattu tai potkittu.

Emme puhu läpsyistä tai kopsuista, jos toista on hakattu tai potkittu. Puhumme avoimesti ja mahdollisimman rehellisesti kaikesta siitä, mitä asiakas kokee väkivallan kautta elämään saaneensa: puheissa vilisee rahaa, autoja, naisia, ylellisyyttä. Puhumme myös samaisen elämän toisesta puolesta: verestä, tuskan äänestä ja kaikesta saastasta, missä asiakkaamme ovat eläneet.

Rehellinen avautuminen ja rajukin purkautuminen näyttävät puhdistavan paitsi ilmaa, myös mielen sopukoita. Kun lopulta saa puhua ja huutaakin sielunsa pohjasta, asiakas voi vapautua jostakin, joka lähentelee eläimellisyyttä.

Joskus asiakas oikeuttaa menneisyyttään ja tekojaan järkevän kuuloisilla selityksillä ja prosessikuvauksilla. Kauheuksia on tapahtunut, mutta tämä on asiakkaan tulkinnan valossa ymmärrettävää.

KUN ELÄMÄSSÄ tulee eteen tosi paha paikka, soitto poliisille tai hätänumeroon ei ole minkäänlainen vaihtoehto. Todellisempi vaihtoehto on, että lyö takaisin. Kun muutakaan ei osaa. Ja iskun antamiseen pitää koko ajan olla valmis. Sillä jos ei lyö, voi itse kuolla tai vammautua. Tai – mikä ehkä vielä pahempaa – voi menettää maineen ja kunnian.

Vaihtoehto on, että lyö takaisin. Kun muutakaan ei osaa.

Ennen kuin pääsemme keskustelussa asiakkaan kanssa näin syvälle, olemme tehneet pitkään intensiivistä työtä. Kahviteltu, tutustuttu, kuunneltu ja kerrottu. Olemme inhimillistäneet itsemme molemmin puolin. Olemme lähentyneet, kasvattaneet kunnioitusta ja rakentaneet luottamusta.

Vähitellen on syntynyt pohja, jolle on hyvä alkaa rakentaa uutta. Ongelma vain on, että uusi ja tuntematon on aina pelottavaa. Miten entisen ja likaisen pohjalle voi rakentaa tulevaisuutta, josta ei vielä tiedä tarkkaan tai kun ei ole minkäänlaista takuuta siitä, että muutos kohti parempaa oikeasti onnistuu.

AGGREDI-TYÖMME kohderyhmää ovat 18–49-vuotiaat, jotka ovat syyllistyneet kodin ulkopuolisiin väkivaltarikoksiin tai jotka oireilevat väkivallalla. Asiakkaitamme ovat myös henkilöt, jotka haluavat irtautua ääriajatteluun perustuvasta väkivaltaisuudesta tai järjestäytyneestä rikollisuudesta. Alle 18-vuotiaiden kanssa teemme työtä, jos kyse on koulu- ja joukkosurmaa suunnittelevasta henkilöstä.

Moni asiakas täyttää useamman kriteerin. Monella on takanaan pitkä kivinen tie, ennen kuin motivaatio elämänmuutokseen herää.

Iloksemme aina on heitä, joiden motivaatio muutokseen on riittävän vahva.

Olemme tehneet asiakastyön arvioinnin 22 asiakkaalle. Heistä 35 prosenttia sanoi, että elämänlaatu oli Aggredissa käyntien myötä parantunut ja 44 prosenttia koki, että heidän kykynsä vaikuttaa omaan väkivaltaiseen käyttäytymiseen oli parantunut. Mutta muutos tapahtuu hitaasti: näihin tuloksiin päästiin keskimäärin, kun asiakas oli käynyt Aggredissa 18 kertaa.

ILOKSEMME ASIAKKAISSA on aina heitä, joiden motivaatio muutokseen on riittävän vahva. Kun asiakassuhde syvenee, pystymme etsimään syitä väkivaltaisuuteen ja sitä kautta voimme ymmärtää käyttäytymistä.

Pinnallisen keskustelun sijaan pääsemme puhumaan tunteista sekä niistä voimista, jotka pitävät ihmisen elämässä kiinni. Loppujen lopuksi niitä löytyy, aina.

Useimmiten tämä vaatii rohkeutta purkaa vanhoja ihmissuhteita tai rakentaa niitä uudelle pohjalle, luoda uutta arkipäivää ja opettelua uudenlaiseen ajatteluun.

Kirjoittaja työskentelee Setlementti Puijolan Aggredissa vastaavana väkivaltatyön asiantuntijana.