Käymme Mahkun asiakkaiden kanssa usein urheilutapahtumissa. Tässä jännitämme Savo Volleyn ja Tiikerien lentopallo-ottelua. Tämä on tärkeä ja turvallinenkin hetki, sillä monella asiakkaalla rohkeus ei riitä lähteä yksin tällaiseen tapahtumaan ison ihmisjoukon keskelle.

Mahkun ohjaaja Tanja Hynynen piti kuukauden päiväkirjaa työstään: lentopallomatsia ja leffaa, vankilavierailua, asiakkaan ohjaamista katkolle, viinan kaatamista viemäriin, iloa asiakkaan ilosta, verkostopalavereja. Sitten iski koronavirus, ja piti keksiä ihan uutta.

                 TANJA HYNYNEN

2.3.2020:
Mahkussa on usein opiskelijoita, ja tänään tiimiimme liittyy yhteisöpedagogiharjoittelija, Humanistisessa ammattikorkeakoulussa opiskeleva Anne Tossavainen. On mukava toivottaa hänet tervetulleeksi, sillä opiskelijat tuovat aina uutta tuulta toimintaamme.

Aamun talopalaveriin osallistuvat työparini, Mahkun koordinaattorin Tanja Turusen lisäksi Puijolan Aggredin ja Avain-asumisneuvonnan työntekijät. Käymme läpi lukuisia yhteisiä asioita.

Aikaisin aamulla soittaa asiakas, jonka puoliso on todennäköisesti joutumassa vankilaan. Tuomiota ei ole vielä annettu. Asiakas on huolissaan tulevasta oikeudenkäynnistä, tuomion pituudesta ja omasta jaksamisestaan. Häntä ahdistaa myös oma alkoholinkäyttö. Hän toivoo, että tulemme kotikäynnille tsemppaamaan häntä lähtemään katkolle. Lähdemme Tanjan kanssa tapaamaan häntä. Asiakkaan kotona mietimme yhdessä, mitä nyt kannattaisi tehdä. Soitamme päihdepalvelusäätiöön ja terveyskeskukseen. Soitot tuovat tulosta: asiakkaalle järjestyy paikka katkaisuhoitoon jo seuraavalle aamulle.

Asiakkaalle järjestyy paikka katkaisuhoitoon jo seuraavalle aamulle.

3.3:
Lähdemme aamulla Kuopion vankilaan kertomaan toiminastamme ja palveluistamme. Tapaamme vangit kerhotilassa, jossa on muun muassa biljardipöytä, televisio ja pleikkari. Sovimme vankilan opinto-ohjaajan kanssa, että jatkossa käymme täällä säännöllisesti joka kuun ensimmäinen tiistai. On mukavaa, kun yhteistyökuviot pyörivät oikeisiin suuntiin ja saamme tarjota tukeamme sitä aidosti tarvitseville.

4.3:
Meillä Mahkussa on myös yhdyskuntapalvelun suorittajia, kuten tänään. He tulevat ja lähtevät aina tarkasti tiettyyn kellonaikaan. Palveluaan suorittava voi osallistua normaaliin viikko-ohjelmaamme, hoitaa avustettuna asioitaan tai keskustella meidän työntekijöiden kanssa.

Saamme puhelun asiakkaaltamme, ja heti paljastuu, että alkoholin käyttö on lähtenyt käsistä. Juominen on kestänyt noin kuukauden. Mies pyytää apua. Sovimme, että soitamme aamulla ja lähdemme tarvittaessa saattamaan hänet katkaisuhoitoon.

5.3:
Katkaisuhoidossa oleva asiakas soittaa. Hän tarvitsee saattajan käydäkseen kotona hakemassa puhtaita vaatteita. Sovimme, että haemme yhdessä vaatteet asunnolta. Samalla on tarkoitus kaataa jääkaapissa olevat kaikki alkoholijuomat viemäriin, jotta ne eivät aiheuttaisi kiusausta kotiin tullessa. Näin teemme – kaadamme alkoholit pois ja pakkaamme reppuun tarpeelliset tavarat sekä vaatteet. Kodin kunto on mullin mallin, mutta päätämme laittaa asiat tärkeysjärjestykseen – siivota ehtii myöhemminkin.

Elämä etenee hyvään suuntaan. Lapsesta on kasvanut hurmaava pieni ihminen.

Iltapäivällä menemme Mahkun toimintaryhmän kanssa elokuviin. Ryhmään ovat tervetulleita kaikki asiakkaamme: niin siviilissä olevat kuin Kuopion vankilan vapauttamisyksikössä olevat. Meitä on tusina, ja kaikilla on isot odotukset Se mieletön remppa -elokuvasta. Tarina irrottaa muutaman naurunpurskahduksen, silti leffan anti jää useammankin mielestä hiukan laimeaksi.

6.3:
Saamme kutsun synttäreille! Pitkäaikaisen asiakkaamme lapsi täyttää vuosia. On ollut mukava seurata, miten heidän elämänsä on edennyt hyvän suuntaan. Lapsesta on kasvanut ja kehittynyt hurmaava pieni ihminen.

9.3:
Tapaamme Erityisesti isä -hankkeen uuden työntekijän Suvi Kovalaisen, jolle kerromme toiminnastamme. Suunnittelemme, mitä yhteistyötä voisimme tehdä.

10.3:
Yhdyskuntapalvelun suorittaja ei ilmaannu paikalle. Soitamme hänen valvojalleen, joka alkaa selvittää asiaa. Iltapäivällä palaveri sospa-verkoston ja Aggredin kanssa. Sospa-verkosto kokoaa kunnan sosiaalisesta kuntoutuksesta vastaavat henkilöt sekä tämän kohderyhmän kanssa työskentelevät järjestöt yhteen keskustelemaan yhteistyöstä ja ajankohtaisista asioista.

Etäpalaverissa Tanja Hynynen (oik.), Tanja Turunen (pikkukuva) ja harjoittelija Anne Tossavainen. Onneksi myös asiakastyö onnistuu tietokoneen ja älypuhelimen avulla.

11.3:
Tänään aloittaa uusi yhdyskuntapalvelun suorittaja. Illalla käymme avoimen ryhmämme kanssa katsomassa Savo Volleyn ja Tiikerien lentopallo-ottelun. Avoin ryhmämme on täynnä hyviä tyyppejä, joten asiakkaiden kanssa työskentely on mukavaa ja toisinaan hauskaakin. Välillä puheet ovat hyvinkin syvällisiä, välillä vitsaillaan kevyistä jutuista. Ryhmätoiminnot ovatkin työni parhaita puolia. Ryhmissä ihmisissä näkee uusia puolia. Yhdessä tekeminen tutulla porukalla turvaa monelle osallistumisen isompaan tapahtumaan, jonne ei ehkä yksin uskalla lähteä. Näin ihmiset saavat uusia kokemuksia ja onnistumisia.

16.3:
Työparini jää lomalle, ja samaan aikaan päälle iskee koronavirustilanne. Puhelujen ja työn määrä kasvavat.  Korona synnyttää lukuisia kysymyksiä, joten työpäivä kuluu lähes kokonaan puhelimessa. Kysyttävää on niin asiakkailla kuin työtovereilla.

25.3:
Uusi hämmentävä tilanne Suomessa ja koko maailmassa. Koronavirus leviää, ja Suomi ryhtyy poikkeuksellisiin toimiin viruksen leviämisen hidastamiseksi. Tämä muuttaa työtämme Mahkussakin. Ryhmätoimintamme lopetetaan toistaiseksi, asiakkaita tapaamme vain etänä. Olemme uuden tilanteen äärellä, sillä asiakaskohtaamiset ovat tärkeintä työtämme. Miten tästä eteenpäin?

26.3:
Uuden opettelua, sillä työ siirtyy kotiin. Aamulla etäyhteys työkavereihin ja nautimme perinteiset aamukahvit – nyt ruudun välityksellä. Minulla ja työparillani Tanja Turusella riittää pohdittavaa. Kuinka harjoittelijan työ onnistuu loppuun asti? Päätämme jatkaa hänen ohjaustaan etäyhteyksillä.

On löydettävä uusia tapoja asiakkaiden kohtaamiseen.

27.3:
Kehitämme toimintaamme Tanja Turusen ja Anne Tossavaisen kanssa. Meidän on löydettävä uusia tapoja asiakkaiden kohtaamiseen. Pidämme heihin paljon yhteyttä puhelimitse. Kysymme kuulumisia ja vinkkaamme, että olemme tavoitettavissa kuten ennenkin, nyt vain etänä. Iso kysymys on ryhmätoiminta. Voisiko sekin onnistua etänä? Hahmottelemme tietokilpailua, jonka asiakkaat saavat viestinä puhelimiinsa tai vankilassa olevat henkilökunnan kautta. Oikein vastanneiden kesken arvomme palkintoja. Saamme heti muutaman osallistujan, idea siis toimii!

30.3:
Uusi viikko etätöissä alkaa työyhteisömme aamukahvilla Tanja Turusen sekä Puijolan asumisneuvojien Marjut Rantalan ja Elisa Hämäläisen kanssa. Etätöiden aikaan yhteydenpito työkavereihin on erityisen tärkeää. Se toimii myös kontrollina itselleni ja varmasi muillekin. Jaamme Tanjan kanssa päivän työt ja palaamme yhteyteen muutaman tunnin päästä. Opin pikkuhiljaa nauttimaan etätyöstä. Työmatkoihin ei kulu aikaa, eikä työpäivän jälkeen ole yhtä kiire kauppaan ja ruuanlaittoon kuin ennen. Pienintä lasta ei tarvitse hakea hoidosta, joten sekin aika on käytettävissä muuhun. Moni kärsii siitä, ettei näe muita eikä pääse harrastuksiin. Täällä Lapinlahdella, maaseudulla eläinten keskellä on helpottavaakin, kun saa luvan kanssa jäädä kotiin.

Päiväkirjan on ohjaaja Puijolan Mahkussa, jossa teemme työtä rikostaustaisten ja heidän läheistensä kanssa.