Asiakastyömme Puijolassa jatkuu. Kokosimme tähän juttuun tiedot siitä, kuinka saat meihin yhteyden ja millaisia palveluja olemme kaikissa yksiköissämme kehittäneet viruksen aiheuttamaan poikkeustilanteeseen.

Teksti: Katja Hedberg

Asiakastyömme Puijolan kaikissa yksiköissä jatkuu koronaviruksen synnyttämässä poikkeustilanteessakin.

Kokosimme tähän uutiseen tiedot siitä, kuinka saat meihin yhteyden ja millaisia palveluja olemme kehittäneet, jotta voimme edelleen tukea ja palvella asiakkaitamme etäyhteyksin mahdollisimman hyvin. Saat ohjeita myös siitä, kuinka pääset mukaan verkossa kokoontuviin ryhmiimme.

Kompassin kielikurssit alkoivat

Kompassi palvelee ja neuvoo maahanmuuttajia ja muita asiakkaita sähköpostitse ja puhelimitse.

Suositut ”Puhutaan suomea” ja ”Kirjoitetaan suomea” -kurssit ovat alkaneet.

Voit kysyä mitä vaan asumiseen, työntekoon ja opiskeluun liittyvää tai saada neuvoja vaikkapa virastoissa asioimiseen. Kysymyksiin vastaavat kotoutumisen asiantuntija Tsega Kiflie ja vapaaehtoistoiminnasta vastaava ohjaaja Varsha Shurpali.

”Nyt minulta on kysytty paljon virustilanteen vaikutuksista. Myös suomen kielen kursseistamme halutaan tietoa”, Shurpali kertoo.

Kompassin säännölliset virtuaaliryhmät toimivat pääasiallisesti verkossa Zoom-alustalla. Myös Kompassin suositut ”Puhutaan suomea” ja ”Kirjoitetaan suomea” -kurssit ovat nyt käynnistyneet uudestaan.

”Ensimmäinen ”Puhutaan suomea” -kurssi Zoomissa oli hieno tapahtuma. Osanottajat ilahtuivat tavatessaan pitkästä aikaa muita Kompassin kävijöitä. Verkossakin on kiva moikata tuttuja”, Shurpali toteaa.

Pääset Zoomiin helposti mukaan

Kun haluat Kompassin Zoomissa kokoontuviin ryhmiin, lähetä sähköpostiviesti osoitteeseen kompassi@puijola.net Vastausviestissä saat linkin, jota klikkaamalla pääset mukaan. Laita viestiisi viite ”Puhutaan suomea” tai ”Kirjoitetaan suomea”, joten osaamme lähettää sinulle linkin oikeaan ryhmään.

Kompassin virtuaaliryhmät:

Pääset Zoom-ryhmiin lähettämällä sähköpostia.

Maanantaisin klo 13-14: Kompassin ja Työlinkin työntekijät jakavat ajankohtaista tietoa ja hyödyllisiä linkkejä virustilanteesta Kompassin Facebook-sivulla @Kompassi. Työntekijät myös vastaavat asiakkaiden kysymyksiin.

Tiistaisin klo 14-15: Puhutaan suomea -virtuaaliryhmä Zoomissa. Ryhmää ohjaavat Salla Kekäläinen ja Varsha Shurpali. Ryhmä on avoin kaikille, kielitaidon tasosta riippumatta.

Keskiviikkoisin klo 14–14.40: Englanninkielinen virtuaalikahvila Zoomissa. Jutellaan kasvotusten videon välityksellä ja kahvitellaan. Ryhmää ohjaa Varsha Shurpali. Mukana aina myös joku Puijolan työvalmentaja eli Elina Neuvonen, Hanna-Mari Kukkonen tai Pasi Hultunen.

Torstaisin klo 14 – 14.40: Suomenkielinen virtuaalikahvila Zoomissa.

Torstaisin: Kirjoitetaan suomea -ryhmä. Lähetämme asiakkaille kysymykset suomeksi ja englanniksi Facebookissa ja Instagramissa. Laitamme mukaan linkin Google-lomakkeeseen, johon asiakkailla on neljä päivää aikaa vastata. Vapaaehtoisemme Helmi Larisuo tarkistaa vastaukset, jotka Varsha Shurpali palauttaa korjausten ja kommenttien kera. Ryhmään osallistuminen edellyttää, että pystyy jo kirjoittamaan suomea.

Kompassi osoite Instagramissa on puijola_kompassi.

Näin tavoitat meidät:
tsega.kiflie(at)puijola.net / puh. 044 078 7286
varsha.shurpali(at)puijola.net / puh. 044 078 7282

Työlinkki valmentaa työmaailmaan

Puijolan Työlinkin työvalmentajat palvelevat maahanmuuttajia, jotka etsivät työpaikkaa tai pohtivat koulutuspolkuja. Tavoitat työvalmentajamme puhelimitse, sähköpostitse ja WhatsAppilla. Tapaamme asiakkaita myös Teamsissa ja Zoomissa sekä WhatsAppin videopuheluiden avulla.

”Työllistymisiäkin on iloksemme tapahtunut.”

”Maahanmuuttajien tapaamiset verkossa ovat sujuneet suhteellisen sujuvasti, sillä iso osa asiakkaistamme on tottunut käyttämään tietokonetta, älypuhelinta ja sovelluksia. Tämä on helpottanut digiloikkaamme”, kertoo vastaava työvalmentaja Elina Neuvonen.

Kasvotusten tapahtuvaa kohtaamista etäyhteydet eivät Neuvosen mielestä kuitenkaan korvaa.

”Yhteinen kielemme asiakkaittemme kanssa on usein ohut, joten ymmärrys edellyttää myös sanatonta viestintää. Tämä ei valitettavasti välity pienestä ruudusta. Vuorovaikutus ja aito dialogi edellyttävät henkilökohtaista tapaamista. Mutta työllistymisiäkin on iloksemme tapahtunut.”

Näin tavoitat meidät:
elina.neuvonen(at)puijola.net / puh. 044 787 2863
hanna-mari.kukkonen(at)puijola.net / puh. 050 326 4909
pasi.hultunen(at)puijola.net / puh. 044 493 5999

Tyttöjen Talon IG-live kiinnostaa

Tyttöjen Talolla on joka päivä toimintaa, joka toteutetaan verkkoalustoilla. Johtaja Johanna Luomalan mukaan asiakkaat ovat löytäneet yllättävänkin hyvin etäyhteydet ja päässeet näin mukaan tapahtumiin. Esimerkiksi IG-livelähetykset ovat koonneet parhaimmillaan 60 osanottajaa.

Puijolan Tyttöjen Talolla on päivittäin tarjolla monipuolista toimintaa.

Mutta huoliakin on:

”Kaikkia Talon kävijöitä emme ole tavoittaneet. Kovasti mietimme, mitä heille kuuluu ja kuinka tavoittaisimme heidät”, Luomala pohtii.

Tyttöjen Talon ohjaaja Tiina Hakkarainen on juuri aloittanut työntekijänä ”Sua varten somessa” -hankkeessa, jota toteutamme sosiaalisessa mediassa.

”Viestit somesta kertovat, että iso osa nuorista kantaa huolta siitä, kuinka kauan virustilanne jatkuu ja milloin taas on mahdollista tavata muita kasvotusten.”

Tyttöjen Talon viikko-ohjelma on luettavissa viereisestä kuvasta.

Kohtaamisia Aggredissa kaivataan

Puijolan Aggredissa tarjoamme yksilöllistä hoidollista keskusteluapua ihmisille, jotka ovat syyllistyneet väkivaltaiseen tekoon kodin ulkopuolella tai jotka eivät hallitse väkivaltaisuuttaan.

Tavoitat Aggredin työntekijät puhelimitse, WhatsAppilla, sähköpostilla ja Teamsilla.

Aggredin vastaava väkivaltatyön asiantuntija Arja Airaksinen sanoo, että asiakastyö on etäyhteyksin onnistunut osin hyvin.

”Osa asiakkaista, kuten Kuopion vankilan vapauttamisyksikössä olevat, jäävät kuitenkin tavoittamatta. Tämä on harmillista”, Airaksinen toteaa.

”Kaikki eivät halua keskustella tilanteestaan tekniikan välityksellä. Nekin asiakkaat, joiden kanssa pidämme tekniikan avulla tiiviisti yhteyttä, toivovat kovasti jo tapaamista kasvotusten.”

Näin tavoitat meidät:
arja.airaksinen(at)puijola.net / puh. 044 787 2879
Väkivaltatyön asiantuntija pasi.raatikainen(at)puijola.net / puh. 050 364 4888
Kokemusasiantuntija simo.rutanen(at)puijola.net / puh. 044 491 9201

Mahkun asiakkaille kilpailuja

Myös Puijolan Mahkussa tapaamme asiakkaitamme etäyhteyksin. Käytössämme ovat puhelut, tekstiviestit, WhatsApp, Teams ja Facebook. Tarvittaessa käytämme Zoom-palvelua.

”Vastaamme kaikkiin asiakkaiden yhteydenottoihin.”

”Vastaamme kaikkiin asiakkaiden yhteydenottoihin ja soitamme tarvittaessa takaisin”, toteaa Mahkun koordinaattori Tanja Turunen.

Asiakkaiden ryhmätoiminnassa on nyt kaksi etäryhmää. Tiistaisin on viikkohaastekilpailu, torstaisin poikkeusolojen tietovisa.

”Viestilistallamme olevat asiakkaat saavat kilpailuun ja tietovisaan viikoittaiset ohjelmat tekstiviestillä tai WhatsAppilla. Viestilistalle pääsee ottamalla yhteyttä Mahkun työntekijöihin. Molemmissa kilpailuissa palkitsemme voittajat.”

”Etätyö on synnyttänyt uusia tapoja tehdä työtä. Osa asiakkaista on jopa aktivoitunut uudestaan pitämään yhteyttä. Mutta tilanne aiheuttaa myös paljon päänvaivaa ja huolta niistä asiakkaista, joita emme nyt onnistu tavoittamaan”, Turunen pohtii.

Näin tavoitat meidät:
tanja.turunen(at)pujola.net / puh. 050 447 3222
tanja.hynynen(at)pujola.net / puh. 050 362 4589

Asumisneuvontaa kirjepostillakin

Puijolan Avain-asumisneuvonnassa tarjoamme ohjausta asumisen pulmiin. Annamme myös asumiseen liittyvää talousneuvontaa.

”Olemme hyödyntäneet ensimmäisen kerran kirjepostiakin.”

”Tällä hetkellä tavoitamme asiakkaat puhelimitse, tekstiviestein ja sähköpostitse. Esimerkiksi avustaminen asuntohakemuksissa on onnistunut hyvin puhelinsoitoillakin”, kertoo asumisneuvoja Elisa Hämäläinen.

Vaikka kohtaamiset kasvotusten eivät nyt onnistu, uusia asiakkaitakin tulee.

”On mielenkiintoista huomata, että tekniikan ja sähköisten palveluiden kulta-aikana olemme hyödyntäneet asiakastyössämme ensimmäisen kerran perinteistä kirjepostia. Postitse saamme esimerkiksi suostumukset asioiden hoitoon niiltä asiakkailta, joilla ei ole sähköisiä välineitä kuten tietokonetta ja skanneria.”

Näin tavoitat meidät:
elisa.hamalainen(at)puijola.net / puh. 050 339 4295
Asumisneuvoja marjut.rantala(at)puijola.net / puh. 050 352 0886

Iltapäiväkerhot

Puijolan iltapäiväkerhoissa Kuopion viidellä alakoululla on nyt noin 15 lasta. Luku vaihtelee päivittäin.

”Olemme koko ajan valmiustilassa.”

”Olemme koko ajan valmiustilassa, sillä lapsia saattaa jonakin päivänä tulla aiempaa enemmän. Lapsilla on oikeus lähiopetukseen ykkös- ja kakkosluokilla”, toteaa iltapäivätoiminnan koordinaattori Kati Kainulainen.

”Toimintamme pyörii entiseen tapaan. Kerhomme ovat avoinna kello 11-16. Ulkoilemme paljon. Käsien ahkeran pesemisen lapset muistavat jo hyvin ja ottavat tämän huomioon esimerkiksi välipalan yhteydessä.”

”Vältämme leikkejä, joissa on lähikontaktia. Onneksi on paljon leikkejä ja touhuja, joita voimme turvallisesti tehdä poikkeusaikanakin.”

Näin tavoitat meidät:
kati.kainulainen@puijola.net / puh. 050 346 4931