”Näen Puijolan Tyttöjen Talon paikkana, jossa tytöt ja naiset voivat vahvistua ja ilmaista turvallisesti itseään”, sanoo uusi ohjaajamme Heta Keränen. Kuva kertoo Keräsen vapaa-ajasta: metallimusiikki saa hänet syttymään.  

Heta Keränen on julkaissut runokirjan, tehnyt sävellyksiä sekä työskennellyt maalarina, kassa-tarjoilijana ja parturi-kampaajana – muun muassa. Puijolan työntekijänä hän haluaa tuoda Tyttöjen Talon toimintaan myös ripauksen taidetta.

Teksti ja kuva: Katja Hedberg

Saimme Setlementti Puijolaan uuden työntekijän, kun Heta Keränen aloitti pestinsä Tyttöjen Talon ohjaajana. Tuttuun tapaan pyysimme Keräsen mukaan Puijola-tenttiin, jossa esitimme hänelle yhtä vaille tusinan verran kysymyksiä.

Heta Keränen, kuka olet?
37-vuotias runoilijasielu ja musiikkia rakastava seikkailijaluonne. Rakastan myös runoja ja aforismeja. Olen kirjoittanut runokirjan Kiitos, että minua rakastit. Siitä voi lukea lisää mediapinta.fi-sivustolta. Olen lähtöisin Kainuusta, mutta työ on kuljettanut minua niin Lappiin kuin eteläiseen Suomeen. Kahdesti olen asunut ja työskennellyt myös Thaimaassa. Nyt muutin Kuopioon, joten seikkailu jatkuu.

Mistä tulet?
Viimeisimmät kolme vuotta olen asunut Oulussa, jossa opiskelin luovaa liiketoimintaa.

”Olisi aivan tyhjänpäiväistä, jos uusi tehtävä ei yhtään jännittäisi.”

Tehtäväsi Setlementti Puijolassa?
Työskentelen ohjaajana Tyttöjen Talolla. Samalla opiskelen lasten ja nuorten sanataideohjaajaksi.

Miksi Tyttöjen Taloa tarvitaan?
Sen tärkeä tehtävä on parantaa tyttöjen ja naisten asemaa ja heidän itsetuntoaan. Tyttöjen Talo on paikka, jossa tytöt ja naiset voivat vahvistua ja turvallisesti ilmaista itseään. Se on paikka, jossa jokainen saa olla juuri sellainen kuin haluaa olla. On ihanaa päästä työskentelemään Talolle ja tuoda taidetta mukaan toimintaan.

Millä meiningillä tartut uuteen työhösi?
Innostuneella ja iloisella meiningillä. Odotan kovasti pääsyä tositoimiin. Saan tutustua uusiin ihmisiin, ja olen aivan fiiliksissä kaikesta uudesta. Muutto Kuopioon tarkoittaakin minulle uutta kaupunkia ja uutta alkua.

Jännittääkö?
Totta kai! Olisi aivan tyhjänpäiväistä, jos uusi tehtävä ei yhtään jännittäisi.

Odotuksesi uudesta työstäsi?
Työ on osa oppisopimuskoulutustani, joten odotukseni ja tavoitteeni on valmistua nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi. Ohjaus ja opetustyö kiinnostavat kovasti. Haluan tehdä työtä, jossa saa auttaa muita.

”Minulle on hyvin luontevaa kannustaa muita.”

Vahvuutesi Tyttöjen Talon ohjaajana?
Sosiaalisuus, empaattisuus ja iloisuus. Minulle on myös hyvin luontevaa kannustaa muita.

Mitä töitä teit aiemmin?
Olen ollut maalari isäni rakennusfirmassa, kassa-tarjoilija ravintolassa sekä parturi-kampaaja. Thaimassa olen työskennellyt niin sukellusyrityksen toimistotyöntekijänä kuin hotellin ravintolassa ja vastaanotossa.

Mitä Heta Keränen tekee, kun hän ei ole töissä?
Kirjoitan runoja ja lyriikoita, teen lauluja, soitan kitaraa, laulan ja kuuntelen musiikkia. Jonkin verran myös sävellän, instrumenttini on silloin kitara. Olen kahdesti voittanut Rukan karaokekarnevaalien naisten sarjan, viimeisin voitto on kahden vuoden takaa. Karaokessa laulan iskelmiä, mutta metallimusiikki sytyttää minut. Haluaisin löytää Kuopiosta metallibändin ja päästä sen solistiksi. Metalli viehättää, koska se on ennalta arvaamatonta musiikkia. Koskaan, et tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu. Biisi voi alkaa hitaasti, mutta saman tien jatkua hurjina rumpu- ja kitarasooloina. Musiikkijuttujen ohessa tykkään tosi paljon myös käydä kävelemässä.

Mitä terveisiä haluaisit lähettää kuopiolaisille tytöille ja naisille?
Odotan innolla, että pääsen tapaamaan teitä! Toivotan teidät kaikki lämpimästi tervetulleiksi Talolle tutustumaan puolin ja toisin.