Valtion ensi vuoden budjettiin esitetään jopa kolmanneksen leikkausta sosiaali- ja terveysjärjestöille annettavaan tukeen. Esitys huolettaa kaikissa järjestöissä, myös meillä PuijolassaOnko meillä varaa leikata näin tärkeästä työstä?

Teksti ja kuvitus: Katja Hedberg

Syksyn budjettiriihi lähestyy. Hallitus käsittelee vuoden 2021 budjetin 14.-15. syyskuuta. Eduskunta saa budjetin käsittelyynsä viides päivä lokakuuta.

Meitä Setlementti Puijolassa jännittää. Vähän hermostuttaakin. Valtiovarainministeriön budjettiesityksessä sotejärjestöjen tukea aiotaan pienentää tähän vuoteen verrattuna 33 prosenttia. Leikkaus tarkoittaa 127 miljoonan euron supistusta muun muassa Puijolan kaltaisilta yhdistysten tukeen.

Siinä syy huoleemme.

Meillä Puijolassa on neljä yksikköä, joissa teemme työtä Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) myöntämällä rahoituksella eli Veikkauksen tuotoilla: Tyttöjen Talo, Kompassi, Mahku ja Aggredi.

Tekee mieli sanoa, että teemme korvaamatonta työtä muun muassa seksuaaliväkivaltaa kokeneiden tyttöjen, maahanmuuttajien, yhteiskuntaan palaavien väkivaltarikollisten sekä rikostaustaisten ja heidän läheistensä kanssa. Työmme on myös ennaltaehkäisevää. Täydennämme muun muassa Kuopion kaupungin palveluja.

Pelottaa ajatella, mitä kaikkea kuopiolaisilta ja laajemmin pohjoissavolaisilta jää saamatta, jos leikkuri höylää kolmanneksen pois myös meidän työstämme.

Leikkaisitko sinä kolmanneksen suomalaisten järjestöjen tärkeästä työstä – ja kaikesta siitä, mitä hyvää se kuntalaisille tuottaa?