Valtion ensi vuoden budjettiin esitetään jopa kolmanneksen leikkausta sosiaali- ja terveysjärjestöille annettavaan tukeen. Esitys huolettaa kaikissa järjestöissä, myös meillä PuijolassaOnko meillä varaa leikata näin tärkeästä työstä?

Teksti ja kuvitus: Katja Hedberg

Tasan viikko – ja hallituksen budjettiriihi alkaa maanantaina 14. syyskuuta.

Hallitus tarttuu esitykseen, jossa valtiovarainministeriö ehdottaa sotejärjestöjen tukeen 33 prosentin leikkausta. Tämä tarkoittaa 127 miljoonan euron supistusta esimerkiksi Setlementti Puijolan kaltaisille yhdistyksille.

Meitä siis huolettaa, hyvästä syystä.

Puijolassa on neljä yksikköä, joissa teemme työtä Veikkauksen tuotoilla eli Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) myöntämällä rahoituksella. Yksi niistä on Tyttöjen Talo, jossa tytöt ja naiset ovat jo kymmenen vuoden ajan voineet kokea tulevansa nähdyiksi ja kuulluiksi.

Kuopion kaupunki esimerkiksi myönsi turvallisuuspalkinnon Tyttöjen Talomme seksuaaliväkivaltatyölle.

Tekee mieli sanoa, että teemme korvaamatonta työtä yksiköissämme myös maahanmuuttajien, yhteiskuntaan palaavien väkivaltarikollisten sekä rikostaustaisten ja heidän läheistensä kanssa. Työmme on myös ennaltaehkäisevää. Täydennämme muun muassa Kuopion kaupungin palveluja.

Pelottaa ajatella, mitä kaikkea kuopiolaisilta ja laajemmin pohjoissavolaisilta jää saamatta, jos leikkuri höylää kolmanneksen pois myös meidän työstämme Puijolassa.

Leikkaisitko sinä kolmanneksen suomalaisten järjestöjen tärkeästä työstä – ja kaikesta siitä, mitä hyvää se kuntalaisille tuottaa? Kuinka kalliiksi tämä leikkaus meille kaikille tulisi?