Migrin ylijohtaja Jari Kähkönen ehti Kuopion-matkallaan vierailla Setlementti Puijolassa, jossa hän tapasi toiminnanjohtaja Eija Teerinevan ja Tarinan vastaanottokeskuksen johtajan Juha Huttusen.

Migrin uusi ylijohtaja Jari Kähkönen ratkoisi maahanmuuton ongelmia jo pakolaisten lähtömaissa Euroopan ulkopuolella . ”Jokaisella pitäisi olla oikeus ja mahdollisuus elää omassa kotimaassaan”, hän sanoo.

Teksti ja kuvat: Katja Hedberg

Jos Maahanmuuttoviraston (Migrin) uusi ylijohtaja Jari Kähkönen saisi hetkeksi käyttöönsä kaiken mahdollisen päätäntävallan ja sen myötä voisi tehdä yhden ratkaisun maailman pakolaistilanteen ratkaisemiseksi, hän kääntäisi katseensa Eurooppaa kauemmas.

”Maahanmuuttajien oleskelulupien käsittelypuolella meillä on paljon kehitettävää”, Jari Kähkönen myöntää.

”Puuttuisin pakolaisuuden lähtösyihin. Jokaisella tulisi olla mahdollisuus asua rauhassa omassa kotimaassaan”, Kähkönen sanoo.

Visio on kaunis, mutta sen toteuttaminen tietysti vaikeaa, hän myöntää.

”Konfliktimaiden hallinto- ja yhteiskuntarakenteet ovat heikkoja, vaikka monilla olisi omaa varallisuutta laittaa rakenteet kuntoon. Tämä varallisuus vain jakaantuu kovin epädemokraattisesti.”

”Kun mukaan tulevat vielä suurvaltojen eturistiriidat ja poliittiset intohimot, palapeli muuttuu entistä monimutkaisemmaksi.”

Kähkönen näkee silti, että Euroopan Unioni voisi ottaa vahvemman roolin maahanmuuton juurisyiden ratkaisemisessa.

”Kyllä EU:lla tähän hartioita riittäisi, jos yhteistyö muiden vahvojen valtioiden saataisiin käyntiin”, hän uskoo.

Pelisäännöt kaipaavat selkeyttä

Euroopan komission tällä viikolla julkaisema esitys EU:n maahanmuuttosäädösten uudistamisesta saa Jari Kähköseltä varovaisen hyväksynnän.

Komissio esittää lakipakettia, jossa muun muassa yhtenäistetään EU:n alueelle laittomasti tulevien ihmisten vastaanottoa ja heidän sijoittamistaan Euroopan eri maihin.

”Suomi on tähän asti hoitanut velvoitteensa hyvin.”

Komissio ehdottaa, että jokaiselle rajalle laittomasti tulleelle tehdään viidessä päivässä arviointi, jonka jälkeen hän voi edetä joko turvapaikkaprosessiin tai sen sijaan nopeaan rajamenettelyyn, niin sanottuun pikakaistaan. Tällä pikakaistalla turvapaikkaa hakevan päätös on tavoite saada aikaan 12 viikossa.

Yksi merkittävä muutosehditys on myös niin sanottu solidaarisuusmekanismi. Se velvoittaa EU:n jäsenmaita ottamaan vastaan turvapaikanhakijoita tai osallistumaan vastuun jakamiseen muulla tavalla, esimerkiksi rahoituksella tai asiantuntijuutta tarjoamalla.

”On tärkeää, että EU:lla on nyt ainakin selkeä tahtotila pyrkiä ratkaisemaan pakolaistilannetta. Esitys vaikuttaa kompromissilta. Pitää löytyä merkittävää lisäystä resursseihin, jos esimerkiksi päätös oikeutuksesta turvapaikkaprosessiin halutaan rajalla selvittää 12 viikossa”, Kähkönen pohtii.

Solidaarisuuspykälän toteutumista Kähkönen hiukan epäilee.

”Nähtäväksi jää, kuinka sen käy. Suomihan on tähän asti hoitanut velvoitteensa hyvin ja täyttänyt sovitut sopimukset.”

Muotoutuupa EU:n maahanmuuttosäädökset lopulta millaisiksi tahansa, Kähkönen toivoo niiltä ennen kaikkea selkeyttä.

”Pelisääntöjen pitäisi olla mahdollisimman selkeät ja askelmerkkien yksinkertaiset, jotta ne oikeasti voisivat toteutua.”

”Kalenteri näyttää hurjalta”

Jari Kähkönen on ollut Migrin ylihoitajan pestissä nyt tasan kuukauden. Millainen kuukausi on takana?

Takana on tiivis ja vauhdikas kuukausi.

”Tiivis ja vauhdikas. Kalenteri näyttää hurjalta”, hän vastaa.

Talo on Kähköselle tuttu entuudestaan. Hän työskenteli Migrin turvapaikkayksikön ylitarkastajana 2004-2008, jonka jälkeen hän johti Joutsenon vastaanottokeskusta yksitoista vuotta.

Pakolaisten vastaanotto ja turvapaikanhakuprosessi ovat siis tuttuja. Mutta paljon on opeteltavaakin:

”Esimerkiksi oleskelulupien käsittelypuolella meillä on paljon kehitettävää”, hän pohtii.

Maahanmuuttoviraston ylijohtajan tehtävä on johtaa, valvoa ja kehittää viraston toimintaa. Ylijohtaja vastaa toiminnan tuloksellisuudesta ja tavoitteiden saavuttamisesta sekä raportoi niistä sisäministeriölle. Viisivuotista virkaa haki 13 henkilöä.

Kähkösen kalenterissa oli syyskuun viimeisenä perjantaina muun muassa käynti Migrin Kuopion toimipisteessä ja vierailu Setlementti Puijolassa. Päivään mahtui myös eduskunnan hallintovaliokunnan kuuleminen maahanmuuttoasioista.

”Kiirettä pitää, ja tehtävää riittää. Katson kuitenkin eteenpäin hyvin luottavaisesti.”