Joskus keskustelu saa tärkeää syvyyttä, kun yksilötyössä menemme kävijämme kanssa yhdessä luontoon. Tässä kuvassa keskustelemme elämän moninaisuudesta kävijän valitsemassa, hänelle tärkeässä paikassa.

Puijolan Mahkun koordinaattori Tanja Turunen piti syyskuun päiväkirjaa työstään. Kirjaan tallentui kävijöiden upeita keskusteluja, mutta myös heidän krapula-aamujensa tuntoja. Työ oli lisäksi grillausta, sulkapalloa, verkostopalavereja, nettipankin käyttöopastusta, kansanedustajan tapaamista ja jatkorahoituksen hakemista Mahkun tärkeään työhön.

              TANJA TURUNEN

Keskiviikko 2.9. Tuttu kävijämme, Mahkussa useita vuosia käynyt mies, ei malta asettua aloilleen vaan vaihtaa maisemaa usein. Meidän avullamme avulla hän löysi aikoinaan paikan, jossa hän voi majoittua. Nyt mies on jälleen palannut reissuiltaan. Sovimme tapaamisen hänen valitsemaansa paikkaan, järven rannalle. Tuntuu mukavalle, että mies haluaa esitellä meille rakkaan paikan. Tapaaminen sujuu hyvin: grillaamme laavulla, ja miehen arki tuntuu nyt sujuvan. Seuraavalla viikolla suunnitelmat ovat kuitenkin taas uudet: hän haluaa lähteä, tällä kertaa Etelä-Suomeen.

Perjantai 4.9. Koronan vuoksi olemme pitäneet taukoa omassa tilassamme pidetyissä ryhmätoiminnoissa. Nyt järjestämme ensimmäisen avoimen iltapäivän pitkään aikaan. Mahkussa harjoittelijana ollut Emilia Rasi tekee opinnäytetyötä, jonka aihe on Mahkun kävijöiden vahvuuksien löytäminen. Osana työtään hän ohjaa kävijöillemme työpajoja. On hienoa seurata, miten taitavasti Rasi ottaa ryhmän haltuun ja saa heidät keskustelemaan monelle vaikeista asioista. Paikalla on kymmenkunta kävijäämme. He pohtivat muun muassa, millaisia ominaisuuksia he tarvitsevat omassa arjessaan, ja minkä ominaisuuden he ottaisivat joltakin läheisiltään, jos se olisi mahdollista.

Kansanedustaja Markku Eestilää kiinnostaa, kuinka vapautuvia vankeja tuetaan.

Maanantai 7.9. Hallitus suunnittelee isoja leikkauksia järjestöjen taloudelliseen tukeen. Oman Savo-Karjalan alueemme kansanedustaja Markku Eestilä tulee Puijolaan kylään. Hän haluaa kuulla, mitä kaikkea teemme Puijolassa Veikkauksen tuella. Keskustelemme rennossa tapaamisessa vakavista asioista. Eestilä tuntuu olevan erityisen kiinnostunut siitä, kuinka vapautuvia vankeja tällä hetkellä tuetaan. Jäämme kiinnostuneina odottamaan hallituksen lähestyvää budjettiriihtä.

Kadonnut kävijä löytyy

Tiistai 8.9. Yksi kävijämme on ollut kesän ajan tavoittamattomissa. Nyt hän soittaa ja kertoo uuden puhelinnumeronsa. Urheilumiehenä hän ilmoittautuu mukaan myös samana päivänä järjestettävään sulkapallopeliin. Kentältä hän vetäytyy syrjään ja haluaisi selvästi olla omissa oloissaan. Pohdimme työkaverini Tanja Hynysen kanssa, mistä käytös mahtaa johtua. Päätämme seurata tilannetta.

Osana ryhmätoimintaamme käymme Kuopio-hallilla pelaamassa. Syyskuussa pelasimme sulkapalloa, lokakuussa siirryimme sählyyn. Urheilutapahtumat ovat kävijöittemme suosikkilistan kärjessä.

Torstai 10.9. Pitkäaikainen kävijämme palaa jälleen reissultaan Etelä-Suomesta. Juomme kahvit ja pelaamme muutaman yatzy-noppapelin samalla, kun odotamme hänen kyytiään. Hän on väsynyt ja kireä. Rankka reissu näkyy olemuksessa. Pohdimme Tanjan kanssa asiakastyön moninaisuutta. Vaikka jonkun elämä voi meistä vaikuttaa päämäärättömältä, hän itse voi kokea valitsemansa elämäntyylinsä turvalliseksi ja oikeaksi.

Perjantai 11.9. Julkulan sairaalan päihdepsykiatrisen osaston työntekijä tulee asiakkaansa kanssa tutustumaan Mahkuun. Asiakas on kiinnostunut toiminnastamme, sillä hän kaipaa tekemistä ja sisältöä arkeensa. On aina mukavaa, kun muiden organisaatioiden työntekijät pystyvät tulemaan mukaan, kun asiakas tulee meille ensikäynnille.

Iltapäivällä suuntaamme Kuopion uudelle uimahallille. Kun kävijämme menevät uimaan, jatkan Tanjan kanssa töitä uimahallin kahviossa. Päätämme tulla seuraavalla viikolla itsekin uimaan ennen työpäivän alkua. Autoon istahtaessamme saamme puhelun yhdyskuntaseuraamustoimistosta. Siellä on asiakas, joka haluaa tietoa Mahkusta. Kerron puhelimessa hänelle toiminnastamme. Lopuksi vaihdamme puhelinnumeromme. Sen jälkeen on aika jättää työt ja lähteä viikonlopun viettoon.

Kokkikerhon erityinen tunnelma

Torstai 17.9. Kävijöittemme ruokaryhmä kokoontuu koronatauon jälkeen. Tuttu ja mukava tunnelma valtaa Mahkun, kun miehet kokkaavat Tanjan johdolla teeleipiä ja kasvissosekeittoa. Suurin osa miehistä on tullut Kuopion vankilan vapauttamisyksiköstä. Jälkkäriksi miehet loihtivat hedelmärahkaa. Ruuanlaiton lomassa on aina aikaa myös vapaalle seurustelulle. Syönnin jälkeen päätämme hetken mielijohteesta katsoa Juice-elokuvan. Iltaisin järjestettävissä ryhmissä on oma erityislaatuinen tunnelmansa. Nytkin tunnelma on rauhallinen ja kotoisa, ja miehet selvästi viihtyvät.

Tiistai 22.9. Tanja Hynynen lähtee Puijolan asumisneuvojan Marjut Rantalan kanssa Rikosseuraamuslaitoksen asuntotyöryhmän palaveriin. Ryhmässä pohditaan moniammatillisesti ja yhdessä asiakkaan kanssa, kuinka asumiseen liittyviä haasteita ratkaistaan.

Vuokrarahat tuppaavat menemään herkästi kurkusta alas.

Sillä aikaa tapaan harjoittelija Virva Auvisen kanssa miehen, joka tulee luoksemme yllättäen, tapaamisaikaa sopimatta. Hän haluaa maksaa sähkölaskun ja lyhentää rästivuokraansa. Hoidamme asiat yhdessä ja opettelemme samalla nettipankin käyttöä. Laitamme vuokranmaksun menemään jatkossa automaattisesti tililtä. Muutoin vuokrarahat tuppaavat menemään kuulemma herkästi kurkusta alas.

Keskiviikko 23.9. Osallistun Teams-sovelluksen välityksellä Kuopion seudun päihdetoimijoiden tapaamiseen. Verkostossa on Kuopion kaupungin edustuksen lisäksi useita alueella päihdetyötä tekeviä tahoja. Ajankohtaisten kuulumisten lisäksi pohdimme tällä kertaa, millaista viestiä Kuopion kaupungin hyvinvointikertomukseen olisi hyvä kirjata päihdetilanteen osalta.

Riittääkö raha myös ensi vuonna?

Kuopion uusi uimahalli on ollut niin mieluisa paikka, että jatkossa menemme sinne kävijöittemme kanssa säännöllisesti joka kuukausi.

Torstai 24.9. Puijolan henkilökunnan viikoittaiset aamukahvit on koronan takia pidetty viime aikoina verkossa. Nyt menemme pitkästä aikaa Kompassille tapaamaan Puijolan muiden yksiköiden työntekijöitä. Iltapäivällä pidämme Puijolan johtoryhmän kokouksen, jossa tapaamme etäyhteyksin Stean (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus) avustusten valmistelijan. Mahku on yksi Puijolan neljästä yksiköstä, joissa teemme työtä Veikkauksen tuotoilla. Niiden jakamisesta päättää Stea. Olemme puurtaneet koko syyskuun tekemällä jatkohakemusta rahoitukselle. Kysymme Stean avustusten valmistelijalta koko joukon kysymyksiä rahoitushakemuksen tekemisestä. Vastaukset onneksi keventävät oloamme: olemme osanneet täyttää uudistetun hakemuksen rahoittajan toivomalla tavalla. Joudun kuitenkin tekemään Mahkun hakemukseen vielä joitakin viilauksia.

Perjantai 25.9. Valmistelen aamupäivällä yhdessä Puijolan toiminnanjohtajan Eija Teerinevan kanssa Mahkun ensi vuoden budjettia rahoituksen jatkohakemusta varten. Tapaamisen jälkeen voin huokaista – hakemus on viimein valmis!

Tiistai 29.9. Odotamme aamulla kävijäämme sovittuun tapaamiseen. Häntä ei näy. Myöhemmin hän soittaa ja sanoo, ettei voi tulla krapulan takia. Siirrämme tapaamisen tuonnemmaksi ja etsimme hänelle netistä bussiaikataulut valmiiksi. Toinen kävijämme sen sijaan saapuu yllättäen Mahkuun suoraan päihdekuntoutuksesta. Hän on saamassa asunnostaan häädön, ja lähdemme hakemaan asunnolta vuokranantajan toimittamaa kirjettä asian tiimoilta. Iltapäivällä menen pelaamaan kävijöittemme kanssa sulkapalloa Kuopio-hallille. Pukuhuoneessa naiskävijämme kertoo minulle hyvin henkilökohtaisista asioistaan. Pukuhuoneessa on muitakin ihmisiä, mutta asiakas ei välitä siitä. Päätän olla itsekin välittämättä.