”Lupaamme jatkaa työtämme myös vuonna 2021, jotta yhdenvertaisuus ihmisten kesken lisääntyy”, sanovat Puijolan työntekijät.

Katsoimme Puijolassa menneeseen ja tulevaan vuoteen sekä tähän hetkeen. Haluamme välittää viestin, joka toivottavasti kantaa pyhien yli ja antaa voimaa myös arkisiin hetkiin: Niin kauan kuin ihmisellä on lämpöä ja hyväksyntää toista kohtaan, niin kauan on toivoa paremmasta.

Vuoden huikein ja unohtumattomin hetki?

Kenelle erityisesti haluat lähettää hyvän mielen joulutervehdyksen?

Lupauksesi tai toiveesi vuodelle 2021?

Pysähdyimme Puijolassa kaikissa yksiköissämme kolmen kysymyksen äärelle. Vastausten pohtiminen johdatti meidät setlementtityön vaativimpaan, syvimpään ja kauneimpaan ytimeen.

Tyttöjen Talo ja JuJu Dance:
Tervehdys sinulle, joka et vielä ole löytänyt turvallista tietä kulkea

Tyttöjen Talon väestä kuvassa Anna Korhonen (vas.), Inka-Leea Haatainen (takana), Jenny Keilonen ja Heta Keränen. Kuvasta puuttuvat Johanna Luomala ja Sanni Mäkinen.

Tyttöjen Talolle tulevien ihmisten kohtaamiset ovat aina unohtumattomia hetkiä, koska silloin olemme setlementtityön ytimessä. Saamme kokea yhdessä jotain ja lähteä luomaan yhteistä matkaa, jota ei vielä olemassa. Jokainen kohtaaminen luo mahdollisuuden kokea jotain yhdessä. Jokainen hymy, katse ja lämmin hetki on arvokas.

JuJu Dancessa koemme unohtumattomia hetkiä aina, kun astumme saliin ja luomme yhteisen tanssimatkan. Jokainen jalan ojennus, kosketus, katse, kehollinen oivallus, hymy ja usko siihen, että minä osaan – kaikki tämä tuntuu lämpimänä tunteena kehossa ja vie kohti jokaisen omaa tanssijuuttaan. Unohtumattomia elämyksiä ovat myös liikkeelliset tarinat, joita tanssisaleilla rakennetaan ja tuodaan yleisön eteen. Kaikkein tärkeintä ovat kuitenkin tanssikaverit vauvasta vaariin.

Lämmin ja rakkaudellinen joulutervehdys lähtee ajatuksissamme kaikille heille, joilla on ollut haasteita kulkea arkipolkuja poikkeusolojen aikana. Ja kaikille heille, jotka eivät ole vielä löytäneet tietä, jossa olisi turvallista kulkea. Jos koet, että tämä tie voisi olla Kuopiossa Kuninkaankadulla vaaleanpunaisen talon viidennessä kerroksessa, olet tervetullut. Täällä voimme kokea ja tarkastella elämää yhdessä.

Lupaamme olla edelleen rohkeasti ihmisen puolella. Asetumme jokaiseen suhteeseen nöyrästi ja kunnioitamme jokaisen omaa tapaa määritellä ihmisyys. Lupaamme olla läsnä ja ihmisinä silloinkin, kun kohtaamme elämän haasteita ja nurjia puolia.

Lupaamme, ettemme lannistu, vaan näemme jokaisessa hetkessä toivoa ja elämän kauniita puolia. Toivomme, että jokainen löytäisi itselleen paikan, jossa voi kokea olevansa rakastettu ja turvassa. Toivomme myös kaikkien ymmärtävän, että tämän toiveen toteutuminen on meidän jokaisen tehtävä.

Hallinto:
Niin kauan kuin on hyväksyntää toista kohtaan, niin kauan on toivoa

Puijolan hallinnosta Katja Hedberg (vas.), Eija Teerineva ja Minna Kaulamo.

Vuoden unohtumattomin hetki oli Tarinan vastaanottokeskuksen sulkeutuminen Siilinjärvellä. Kun viimeiset asukkaat nousivat linja-autoon ja auto kaarsi pois Tarinan mäeltä, tunnelma oli surullinen ja haikea. Tarinassa asui 1200 turvapaikanhakijaa viiden vuoden aikana, joka oli yhteiskunnallisesti merkittävä vaihe. Se, mitä tapahtui globaalisti maailmassa, tapahtui myös Suomessa ja Siilinjärvellä.

Aikaikkuna, jolloin vastaanottokeskusten toimintaan pääsi mukaan, oli lyhyt. Kuopiossa ja Siilinjärvellä meidän setlementtien tehtäväksi tuli ottaa työ hoidettavaksi. Jopa 1200 ihmistä sai meidän kauttamme kosketuksen setlementtityöhön turvapaikkahakuprosessinsa yhteydessä. Toivottavasti nämä ihmiset kokivat, että meillä he saivat asiallista ja hyvää kohtelua.

Tarina ei ollut Puijolassa vain yksi hanke muiden joukossa. Se oli avartava kokemus, ikkuna maailmaan. Se oli paljon enemmän kuin ihmisten kohtaamista, myös maailmat kohtasivat toisensa.

Hyvän mielen joulutervehdys kuuluu meille kaikille. Jokainen on yhtä arvokas ja tärkeä. Elämä on yhtä kuin me kaikki, yhdessä.

Lupaamme tehdä työtä sen eteen, että yhdenvertaisuus lisääntyy. Niin kauan kuin ihmisellä on lämpöä ja hyväksyntää toista kohtaan, niin kauan on toivoa paremmasta.

Mahku:
Toivottavasti jokainen löytää arkeensa tasapainoa ja hyvää mieltä

Mahkun kaksikkomme Tanja Hynynen (vas.) ja Tanja Turunen.

Vuoden huikea hetki oli, kun kevään koronasulun jälkeen toteutimme ensimmäisen asiakkaiden ryhmätapaamisen puistopelissämme Valkeisenlammella.

Kaikki olivat odottaneet pitkään kohtaamista kasvotusten ja pelaamista yhdessä. Oli lämmintä ja aurinkoista.

Me ohjaajat olimme hieman hämmentyneitä ja huvittuneitakin, kun kaivoimme kassista pallon lisäksi käsidesin ja puhdistusliinat. Mietimme, että mitähän tästä kesästä tulee.

Haluamme lähettää lämpimät jouluterveiset vangeille sekä heille, jotka viettävät joulua ilman läheistään. Viettäkää paikasta ja olosuhteista riippumatta oman näköinen joulu.

Toivomme, että mahdollisimman moni löytäisi omaan arkeensa tasapainoa ja hyvää mieltä.

Aggredi:
Lupaamme olla tukena ja kulkea rinnalla myös ensi vuonna

Aggredin Arja Airaksinen, Pasi Raatikainen ja Simo Rutanen.

Koronasta huolimatta uudet tahot ovat tämänkin vuoden aikana ottaneet meihin yhteyttä ja ohjanneet Aggrediin uusia asiakkaita. Meidät on huomattu, ja työtämme pidetään tärkeänä – siinä vuoden tärkein anti.

Toivotamme sylin täydeltä hyvää joulua kaikille heille, jotka vaikeista hetkistä huolimatta jaksavat yrittää. Hyvää joulua myös heille, joille muutoksen hetki ei vielä ole ajankohtainen.

Lupaamme olla tukena ja kulkea rinnalla myös ensi vuonna.

Työlinkki:
Myötätuulta maahanmuuttajien työllistymiseen Savossa

Työlinkin työvalmentajat Elina Neuvonen (vas.), Hanna-Mari Kukkonen ja Pasi Hultunen.

Korona-aika ja pakotettu digiloikka opettivat paljon. Otimme käyttöön toimivia työkaluja ja suorastaan ihmettelimme, miksemme ole jo aiemmin toimineet näin monikanavaisesti. Toisaalta etätyön jälkeen oli sanoin kuvaamattoman hienoa, kun koronarajoitteet alkukesällä höllentyivät ja saimme taas nähdä asiakkaitamme livenä.

Lähetämme joulutervehdyksen jokaiselle yrittäjälle ja työnantajalle, joka halusi ja päätti työllistää maahanmuuttajan. Erityinen tervehdys lennähtää Paula Rapaportille, Petra Ryyminille ja Eve Antikaiselle. He venyttävät rajoja, toimivat ja tekevät pitkäjänteistä työtä kansainvälistymisen eteen. Jokaisen työ heijastelee myös heidän valloittavia persooniaan.

Toivomme myötätuulta kaikelle sille työlle, jonka tuloksena yhä useampi maahanmuuttaja työllistyisi Pohjois-Savon alueellamme.

Kompassi:
Tervehdys jokaiselle, joka on pitänyt huolta turvallisuudestamme

Kompassin väkeä: Satu Nummi (vas.), Hanna-Mari Kukkonen, Pasi Hultunen, Katja Koponen, Tsega Kiflie, Varsha Shurpali ja Johanna Pitkänen.

Vuosi 2021 on ollut yhteiskunnassamme ja myös Kompassilla myllerrysten vuosi.  Vuoden alussa jännitimme hallituksen budjettiriihen vaikutuksia rahoitukseemme. Oli pelko, että järjestötoimijoiden avustuksia leikataan. Onneksi kävi toisin. Joulukuussa saimme vahvistuksen, että toimintamme sai rahoituksen myös vuonna 2021. Olemme tästä superiloisia.

Korona on vaikuttanut koko vuoden työhömme ja toimintaamme. Vaikeinta on ollut sopeuta siihen, ettemme ole entiseen tapaan voineet kohdata kävijöitämme, vapaaehtoisia tai verkostojamme. Tämän asian edessä olemme tunteneet surua, ikävää ja toivottomuutta.

Onneksi löysimme uusia toimintatapoja ja loimme uusia kohtaamispaikkoja. Toteutimme esimerkiksi Tervetuloa Suomeen -kurssin etäyhteydessä ja kansainväliset kahvitapaamiset Facebookissa.

Lähetämme tervehdyksen jokaiselle ihmiselle, joka epidemian aikana on työssään tai vapaa-ajallaan pitänyt huolta yhteiskuntamme turvallisuudesta ja terveydestä.

Uskomme, että vuosi 2021 tuo mukanaan toivoa, iloa, mahdollisuuksia ja uusia ikimuistoisia kohtaamisia.

Avain-asumisneuvonta:
Tervehdys sinulle, joka jouluna olet yksin tai ilman omaa kotia

Asumisneuvojamme Elisa Hämäläinen (vas.) ja Marjut Rantala.

Asiakastyössämme kaikki onnistumiset ovat unohtumattomia, mutta tältä vuodelta mieleen jäävät erityisesti kohtaamiset turvakodin asukkaiden kanssa. Oli merkityksellistä, että asiakkaat löysivät uuden kodin ja pääsivät turvaan.

Haluamme lähettää hyvän mielen joulutervehdyksen kaikille nykyisille ja entisille asiakkaille, ja erityisesti heille, jotka ovat tänä jouluna yksin tai vailla omaa kotiaan.

Ensi vuonna toimintaamme tulee uusia juttuja. Toivomme, että vuosi mahdollistaa uusien suunnitelmiemme mahdollisimman hyvän toteutumisen.

Iltapäiväkerhot:
Ensi vuonna keksimme uutta ja jännittävää toimintaa

Iltapäiväkerhojemme työntekijöitä Tiina Arppe (vas.), Kati Kainulainen ja Mariina Määttä.

Koronatilanne on vaikuttanut monin tavoin arkeemme. Kerhomme ovat olleet avoinna normaaliin tapaan, mutta toimintaamme on rajoitettu kaupungin ja koulujen ohjeistusten mukaisesti.

Mieleenpainuvinta oli, kun pystyimme järjestämään pienet syntymäpäiväjuhlat yhdelle lapselle. Herkuttelimme ja lauloimme päivänsankarille. Parasta oli palaute: lapsi oli niin iloinen ja onnellinen, kun sittenkin sai viettää synttäreitään, vaikkakin kerhossa. Kaverisynttärit kotona kun peruuntuivat koronan takia.

Toivotamme hyvää joulua tasapuolisesti kaikille. Toivottavasti kaikki voivat rentoutua ja nauttia talvesta.

Lupaamme aloittaa tarmokkaasti uuden vuoden ja keksiä kerhoissamme lapsille kivaa, uutta ja jännittävää sisältöä.