”Lähdemme valmennuksessa liikkeelle asiakkaan voimavaroista, joita on meissä kaikissa”, kertovat Mahkun Koordinaattori Tanja Turunen (vas.) ja ohjaaja Tanja Hynynen.

Koordinaattorimme Tanja Turunen kouluttautui neuropsykiatriseksi valmentajaksi. Koulutuksen anti hyödynnetään niin ryhmätoiminnassa kuin yksilövalmennuksessa asiakkaittemme kanssa. Tavoite on, että asiakkaan arjenhallinta kohenee.

Teksti ja kuva: Katja Hedberg

Mitä tehdä, kun ajatukset harhailevat, asiat unohtuvat, sovittuihin aikatauluihin sitoutuminen tuntuu mahdottomalta, ihmissuhteet menevät solmuun, ajatukset takertuvat epäolennaisiin asioihin, raha-asiat ovat sotkussa ja opinnot jäävät kesken.

Tuttuja tilanteita asiakkailla Puijolan Mahkussa, jossa työntekijämme Tanja Turunen ja Tanja Hynynen kohtaavat rikostaustaisia ja heidän läheisiään.

”Osallistuminen valmennukseen ei vaadi lääkärin lausuntoa tai diagnoosia.”

Jatkossa asiakkaan arjen hallintaa voidaan tukea entistäkin paremmin, sillä Turusella on neuropsykiatrisen valmentajan koulutus, ja molemmat ovat tehneet pitkään työtä neurokirjoon kuuluvien asiakkaiden kanssa.

”Voimme hyödyntää nyt koulutuksen antia asiakastyössämme. Aloitimme jo vertaistuellisen ryhmän, ja vuodenvaihteen jälkeen käynnistämme neuropsykiatrisen yksilövalmennuksen”, Turunen kertoo.

Valmennus alkaa elämäntilanteen kartoittamisesta.

”Käymme läpi asiakkaalla olevia arjen haasteita, ja kuinka niitä voi purkaa. Osallistuminen valmennukseen ei vaadi lääkärin lausuntoa tai diagnoosia vaan halua pohtia tavoitteellisesti omaa elämäntilannettaan”, Turunen avaa.

Kartoituksen jälkeen pureudutaan muun muassa siihen, mistä asiakkaan arki koostuu, mihin aika kuluu, miten sitä voi hallita ja kuinka itsehillintää ja pitkäjänteisyyttä voi opetella.

Asiakkaan vahvuudet esille

Tanja Turunen ja Tanja Hynynen painottavat, että haasteisiin tartutaan myönteisyyden kautta.

”Etsimme onnistumisia vahvuuksien ja voimavarojen kautta, sillä niitä löytyy meistä kaikista, elämäntilanteesta huolimatta.”

Valmennuksen lopuksi katse käännetään tulevaisuuteen. Asiakkaan tavoitteet pilkotaan osiin: olipa tavoite mikä tahansa, asiakkaan kanssa käydään yksityiskohtaisesti läpi, mitä sen toteuttaminen vaatii.

”Näin mukaan tulee elämän realismi. Silmät avautuvat näkemään, millaisia elämänmuutoksia tavoitteen toteuttaminen vaatii. Tuloksena voi parhaimmillaan olla hallinnan tunne omasta elämästä ja tunne siitä, että pystyy vaikuttaa arjen sisältöön. Tämä kaikki voi johtaa vaikkapa opintojen aloittamiseen tai niiden loppuun saattamiseen”, Hynynen toteaa.