”Tärkein tavoitteemme Tyttöjen Talolla on jatkaa sekä vahvistaa turvallisia ja merkityksellisiä kohtaamisia”, sanoo seksuaaliterapeuttimme Anna Korhonen. (Kuva: Katja Hedberg)

Puijolan Tyttöjen Talo 10 vuotta: Seksuaaliterapeutti Anna Korhonen ei koskaan sano, että hänellä ei ole aikaa. Sillä juuri aika on hänen supervoimansa.

 Setlementti Puijolan Tyttöjen Talo Kuopiossa täyttää huhtikuussa 2021 kymmenen vuotta. Juhlistamme Talon upeaa kymmenvuotista toimintaa muun muassa juttusarjalla, jossa Talon kaikki työntekijät pohtivat vuorollaan sankaruutta ja supervoimia – ja niiden tarpeellisuutta. Tietysti he paljastavat myös oman supervoimansa.

Juttusarjaamme jatkaa Tyttöjen Talon seksuaaliterapeutti Anna Korhonen.

Sanonta, että aika auttaa, on totta.

Anna, mikä on sinun supervoimasi?
Aika. Monessakin mielessä. Minulla on ollut aikaa tulla tutuksi itseni kanssa. Minulla on ollut myös aikaa opiskella ja hankkia kokemusta, jota tarvitsen, kun teen vaativaa ja arvokasta työtäni.  Nyt minulla on aikaa olla kävijöidemme kanssa; selvittää elämäntilannetta sekä antaa tukea ja apua. Sanonta, että aika auttaa, on totta. Ihminen tarvitsee aikaa sopeutuakseen elämän muuttuviin ja haastaviin tilanteisiin.

Miksi supervoimaasi tarvitaan?
Kuulen usein, ettei aikaa ole, tai sitä ei ole riittävästi. Kuulen ihmisten myös toivovan, että aikaa olisi enemmän. Tärkeiden asioiden hoitamiseksi ja vaikuttavan työn tekemiseksi tarvitsemme aikaa. Olen onnekas, koska koen, että minulla on aikaa hoitaa asioita sekä työssäni että elämässä muutenkin.

Kuka on sinun supersankarisi?
Henkilö, joka uskaltaa ottaa vastaan apua ja antaa apua toisille. Olen nähnyt hänet useissa hahmoissa.

Miksi juuri hän?
Vaatii suunnatonta rohkeutta myöntää, että tarvitsee tuekseen muita ihmisiä ja että ottaa vastaan apua. Vaati myös suunnatonta rohkeutta lähestyä toista ihmistä, joka tarvitsee apua ja tarjota apuaan hänelle.

Sydämeni pakahtuu onnesta, kun saan seurata, mikä vaikutus on läsnäololla.

Minkälaista sankaruutta näet Tyttöjen Talolla?
Näen päivittäin supersankareita, jotka tulevat kertomaan tuen ja avun tarpeestaan haastavassa elämäntilanteessa. Olen syvästi kiitollinen luottamuksesta, jota he osoittavat minulle ja Tyttöjen Talon työlle. Näen päivittäin myös supersankareita, jotka tarjoavat aikaansa ja läsnäoloaan vertaiselle. Sydämeni pakahtuu onnesta, kun saan seurata, mikä vaikutus on läsnäololla, jota tarjoaa elämässään saman kokenut toinen supersankari.

Minkälaisia supervoimia toivoisit Teräsmiehelle, Hämähäkkimiehelle, Batmanille ja James Bondille?
Yhteisöllisyyden voimaa. Yksikään supersankari ei pelasta maailmaa yksin. Yhdessä toimien ja voimat yhdistäen saamme aikaan enemmän.

Onko poikien sankaruus erilaista kuin tyttöjen sankaruus?
Supersankareita on kaikissa sukupuolissa. Sukupuoli ei määritä sankaruutta, eikä sankaruus sukupuolta.

Sukupuoli ei määritä sankaruutta, eikä sankaruus sukupuolta.

Puijolan Tyttöjen Talo on toiminut kymmenen vuotta. Mikä on Talon tärkein tavoite seuraavan vuosikymmenen aikana?
Tärkein tavoite on jatkaa ja vahvistaa merkityksellisten kohtaamisten toteutumista turvallisessa Talossa.

Mistä itse ammennat voimaa?
Supervoimani on uusiutuva luonnonvoima. Mitä enemmän annan aikaa itselleni, sitä enemmän minulla on voimaa antaa aikaani muille. Vietän omaa aikaani leväten sekä liikkuen luonnossa hevosten ja koirien kanssa.

Kenelle lähetät oman Voimaterveisesi?
Kaikille oman elämänsä supersankareille, joita olen työssäni kohdannut; upeille yhteistyökumppaneille ja ihanille Talon kävijöille. Kohtaamiset kanssanne ovat ainutlaatuisia ja voimaannuttavia.

Ensimmäinen Tyttöjen Talon 10-vuotisjuhlajuttu julkaistiin verkkosivullamme 22.1. Voit lukea jutun tästä linkistä.  Ensi perjantaina 5.2. oman supervoimansa paljastaa Tyttöjen Talon ohjaaja Heta Keränen.