Meitä setlementtejä kuvataan sillanrakentajiksi, ja se on osuvasti sanottu. Asiakkaittemme kirjo on laaja: teemme työtä muun muassa ekaluokkalaisten lasten, maahanmuuttajien, seksuaaliväkivaltaa kokeneiden, rikostaustaisten ja asumisen ongelmien kanssa painivien kanssa.

Mistä tulee vaikea sana setlementti? Mitä me Puijolassa teemme – ja kenen kanssa? Miksi jokainen ihminen on meille yhdenvertainen – ja mitä tämä oikeasti tarkoittaa? Teimme työstämme neljä videota, joissa vastaamme kysymyksiin. Kerromme senkin, mitä meille tarkoittaa todellinen rohkeus.

Teksti: Katja Hedberg, kuvat: Akseli Muraja

Setlementtityötä on tehty Suomessa yli sata vuotta, ja maassamme on yli 40 Puijolan kaltaista setlementtitoimijaa.

”Tunnetaanko setlementtien tekemää tärkeää työtä?”

Mutta tunnetaanko meitä? Ja ennen kaikkea – tunnetaanko setlementtien tekemää tärkeää työtä?

Teimme Kuopion Setlementti Puijolassa neljä videota, joissa avaamme setlementtityön alkuhetkiä, sen rantautumista Suomeen sekä sitä, kuinka toteutamme kansainvälisen setlementtiliikkeen ydinajatusta Puijolassa.

Tästä  linkistä pääset katsomaan viisiminuuttisen päävideomme. Video löytyy myös verkkosivumme avaussivun vasemmasta reunasta.

Julkaisemme lähiviikkoina kolme lyhyempää videota, jossa kerromme kansainvälisestä työstämme (julkaisupäivä 25.1.), työstämme haavoittuvassa asemassa olevien kanssa (1.2.) sekä lapsi- ja nuorisotyöstämme (8.2.).

Jokaisessa videossa esille nousee työmme ydinajatus: Me setlementit näemme erilaisuuden rikkautena, emme uhkana. Meille jokainen ihminen on yhdenvertainen – uskontoon, ihonväriin, taustaan tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta.

Setlementit – aina rohkeasti ihmisen puolella.

Me uskomme myös jokaisessa ihmisessä oleviin omiin voimavaroihin, ja siksi emme tee ratkaisuja toisen puolesta. Viime kädessä työmme on aina kohtaamista ja rinnalla kulkemista. Tässä kuningasajatuksemme: kun toinen apua tarvitsee, todellista rohkeutta on pysähtyä ja jäädä auttamaan.

Kun näemme epäoikeudenmukaisuuksia, etsimme niihin ratkaisuja. Tätä kautta tavoitteemme on olla myös yhteiskunnallisia vaikuttajia.

Jatkossa löydät kaikki videomme täältä verkkosivustomme avaussivulta, mutta myös Youtubesta, Vimeosta ja LinkedInistä (Setlementti Puijola), Facebook-sivultamme (@setlementtipuijola), sekä Instagram-tililtämme Kuopion Setlementti Puijola.