”Toisten tsemppaaminen parempaan lopputulokseen ei ole minulta pois, päinvastoin.” Siinä on Tyttöjen Talon energisen ohjaajan Heta Keräsen hieno motto, jota hän päivittäin mielii elää todeksi. (Kuva: Katja Hedberg)

Puijolan Tyttöjen Talo 10 vuotta: Ohjaaja Heta Keränen ei koskaan sano, että et osaa etkä onnistu. Sillä toisten tsemppaaminen on hänen supervoimansa.

Setlementti Puijolan Tyttöjen Talo Kuopiossa täyttää huhtikuussa 2021 kymmenen vuotta. Juhlistamme Talon upeaa kymmenvuotista toimintaa muun muassa juttusarjalla, jossa Talon kaikki työntekijät pohtivat vuorollaan sankaruutta ja supervoimia – ja niiden tarpeellisuutta. Tietysti he paljastavat myös oman supervoimansa.

Juttusarjaamme jatkaa Tyttöjen Talon ohjaaja Heta Keränen.

”Yhdessä olemme enemmän. Toisten ilo tuo myös itselle iloa.”

Heta, mikä on sinun supervoimasi?
Toisten tsemppaaminen ja uskominen siihen, että toinen onnistuu ja osaa. Maailmassa tulisi olla enemmän toisten kannustamista sekä ”You can do it”-asennetta. Yhdessä olemme enemmän. Toisten ilo tuo myös itselle iloa. Jokainen voikin miettiä, käyttääkö voimiaan toisten alas painamiseen vai ylös nostamiseen. Minä valitsen jälkimmäisen.

Miksi supervoimaasi tarvitaan?
Koska ihmisillä on liian paljon tunnetta ”en minä osaa, en ole hyvä”. Sitä on liikaa myös toisille sanottu kautta aikain. Itse ajattelen, ettei muiden tsemppaaminen parempaan lopputulokseen ole minulta pois, päinvastoin.

Kuka on sinun supersankarisi?
Nightwish yhtyeen laulaja Floor Jansen.

Miksi juuri hän?
Ihailen häntä suuresti. Hän on taitava laulaja ja saavuttanut paljon musiikkiurallaan. Hänestä huokuu hyvyys ja empatia, ja uskon, että hänen seurassaan olisi hyvä olla. Myös hänen somekäyttäytymisensä on vaikuttavaa, samoin hänen ammattitaitonsa ottaa haltuun kappale kuin kappale. Toivon, että saisin joskus jutella hänen kanssaan lauluopinnoista ja musiikin tekemisestä.

”Tyttöjen Talolla uskalletaan olla oma itsensä.”

Minkälaista sankaruutta näet Tyttöjen Talolla?
Näen urheutta kohdata toiset ihmiset, näen auttamisen halua, tukemista, tsemppaamista. Näen rohkeutta tulla Talolle ja olla samassa huoneessa toisten ihmisten kanssa, näen rohkeutta jutella. Ja etenkin näen sitä, että täällä uskalletaan olla oma itsensä.

Minkälaisia supervoimia toivoisit Teräsmiehelle, Hämähäkkimiehelle, Batmanille ja James Bondille?
Sellaisia, ettei heidän enää tarvitsisi käyttää väkivaltaa ja uhkailua parantaakseen maailmaa. Supervoimia, jotka eivät satuttaisi ketään fyysisesti tai henkisesti.

”Poikien sankaruus on erilaista kuin tyttöjen sankaruus.”

Onko poikien sankaruus erilaista kuin tyttöjen sankaruus?
Aika usein on, vaikka niin ei tulisi olla. Poikien ja miesten sankaruudessa piilee usein kuolemanvaara, tästä esimerkkinä on sotasankaruus. Tyttöjen ja naisten sankaruus liittyy enemmän perheeseen, äitiyteen ja uhrautumiseen.

Puijolan Tyttöjen Talo on toiminut kymmenen vuotta. Mikä on Talon tärkein tavoite seuraavan vuosikymmenen aikana?
Olla tukena nuorten elämässä, kuten tähänkin asti. Olla läsnä ja kuunnella. Toivoisin, että vielä tulee aika, jolloin voimme jälleen halata toisiamme. Kosketuksella on niin suuri parantava voima.

Mistä ammennat voimaa?
Musiikista sekä runoista ja aforismeista. Saan niistä voimaa niin ilon tunteen ylläpitoon kuin kaihon karkotukseen. Musiikki on myös apuna kodin siivouksessa. Tosin odottelen päivää, kun huomaan imuroineeni huoneet ilman, että imuri on ollut edes seinässä, sillä tykkään siivota korvanapit korvissa. Tämän hetken voimakappaleeni on Noora Louhimon & Amaranthen yhteiskappale Strong.

Kenelle lähetät oman Voimaterveisesi?
Kaikille omaa unelmaansa tavoitteleville, jotka miettivät voisiko/uskaltaisiko/osaisinko tehdä sen jutun, josta haaveilee. Lähetän heille voima-aforismini: ”Jos sydän käskee ja järki sallii, tee se.”

Aiemmat Tyttöjen Talon 10-vuotisjuhlajutut julkaistiin verkkosivullamme 22.1.  ja 29.1. Ensi perjantaina 12.2. oman supervoimansa paljastaa Tyttöjen Talon ohjaajamme Jenny Keilonen.